Не е тайна, че на подсъзнателно ниво цветовете в спалнята влияят както на добрия сън, така и на тягостното безсъние.  Някои от цветовете създават усещане за сигурност, уют, оптимизъм и спокойствие, а други са или безлично апатични или стимулиращо енергични и колкото и красиви да изглеждат понякога, трябва да ги избягваме.  Изборът на цвета за спалнята изисква да замените ярките и силни цветове със спокойни, заглушени тонове. Тези тонове  „уголемяват“ пространството, създават чувство за благополучие и не пречат на пулса ви да падне под 60, за да преминете към добрия сън. Ако харесвате други цветове, та дори и да са сред „забранените“, не е проблем те да определят тоналността на аксесоарите, спалното бельо, многото детайли и дори на някои от стените във вашата спалня.

Цветовете на добрия сън

Цвят розов: балансиран, позитивен, оптимистичен

Според цветната терапия розовият цвят има силно релаксиращ ефект. Положителният, чувствен цвят ви настройва оптимистично и насърчава вътрешното спокойствие. 

Спалнята, боядисана в розово, обаче не е особено популярна сред мъжете, но за щастие има алтернативи.


 Цвят син: спокоен, доволен, хармоничен

Синият цвят е истински универсален и предлага цяла гама от успокояващи цветове. Вашата релаксираща харизма ще ви помогне да се успокоите и до туширате тягостния ефект от междуличностните напрежения. Синият цвят има охлаждащ ефект, който освежава мислите и настроението ви.

Цвят зелен: сигурен и спокоен

Комбинацията от различни нюанси на зеленото е особено красива, което прави спалнята да изглежда модерна и свежа. Добре е да знаете: колкото по-синкав е зеленият цвят, толкова по-приспивен е той, а ако е по-жълт ще ви действа ободряващо. 

Не винаги трябва да са светли цветове на стената! Тъмните цветове като зелено действат успокояващо и създават усещане за сигурност в спалнята.

Цвят жълт / оранжев: щастлив, топъл, позитивен 

Цветовете жълто и оранжево са истински удар за свежест в спалнята. Никой друг цвят не е толкова тясно свързан със слънчевата топлина. Много е важно при избора на жълтите цветове да  използвате само заглушените тонове, защото ярките ще ви ободрят и ще ви вкарат в безсънните размисли над нерешените проблеми през деня.. 


Цвят кафяв: естествен, заземен, уютен

Създава усещане за сигурност, стабилност и топлина. Но не боядисвайте цялата спалня в кафяво, защото това е енергичен цвят и може да разбие съня ви. Използвате го  пестеливо в по-приглушена форма. Или плътно, но на една от стените. Кафявото се комбинира добре с пясъчните тонове, светлосиньо, бяло, розово и градинско зелено.

Кои цветове трябва да избягвате в спалнята?

Цвят бял: спретнат, чист, светъл

Бялото е цокъл, раздвижен от графични фигурки и умелото съчетание с декорация и цветове придава приказно внушение на детската спалня

Бялото е доминиращият цвят в повечето къщи и апартаменти. Благодарение на него холът изглежда по-голям но медицински бялото прави спалнята да изглежда хладна и безлична. Качеството на бялото е, че е неутрално и търпи комбиниране с всеки от изброените по-горе цветове.         

Цвят червен: енергичен, топъл, активен 

За да сте бодър винаги

Енергията на този цвят влияе негативно на съня, но това не значи, че трябва изцяло да се лишите от него. Заложете на червени акценти. Поставите червена свещ в спалнята или окачете картина с червени нюанси.

 Цвят лилав: вълшебен, женствен, креативен

Ако се изчисти от червения отенък помещението ще се превърне в една по уютна и пак така обживяна спалня

Лавандулово-лилав или деликатен люляков тон са елегантни и стимулиращи като цветове на стените. Използвано в проучването, лилавото е чудесен избор, защото този цвят насърчава креативността. В спалнята обаче трябва да се ограничите до отделни аксесоари или акценти под формата на възглавници, завеси или завивки.

Когато боядисвате

Ако боядисате тавана на спалнята по-светъл от стените, стаята ще изглежда по-просторна. Това е особено важно за малките спални. И обратно, големите спални могат да изглеждат по-уютни, ако боядисате тавана в малко по-тъмен цвят. 

Избирайте само цветове и нюанси, които се допълват положително. Тези съчетания създават спокойствие и душевна хармония.

И най-важното – когато тръгнете да купувате бои, прехвърлете тези няколко реда в телефона си, за са ви подръка. 

  • Цвят розов: баланс, оптимизъм
  • Цвят кафяв – използван пестеливо: естественост, топлина, уют
  • Цвят син: спокоен, доволен, хармоничен
  • Цвят зелен: сигурност, спокойствие, релаксация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име