Йордан е невероятно талантлив човек. Той е бивш офицер, авиоинженер от българската армия, но не това го бележи като щастливец.  Йордан е намерил много подкови. Толкова много, че до този момент от тях е направил огради за цветни лехи, перила на мостче и някой по-скромни ограждения в забележителната си градина. Освен това Йордан е надарен с таланта да създава скулптури и пластики от най-невероятни материали. Летяща чиния  от бракувана ракета „ Скът” и капак на пералня, Дон Кихот – от водосточни тръби и шамандури, велосипедист от ламарини и още много чудеса, които ще видите на тези страници. Любимата му книга е „Малкият принц”, Любимата му жена е съпругата му Виолета и много любимите му деца са внучките.

„Още от дете джобовете ми бяха пълни с разноцветни камъчета на които не само се радвах, а ги превръщах в част от красотата около себе си. – разказва Йордан.

ИДЕЯ 1  Входната ни врата е от отрязъци  неръждаема  метална тръба с монтирани   поликарбонатни цветни пластини  В отворите на металните тръби е разлят  отпадъчен метал, с който са оформени причудливи фигурки, пръснати покрай сегментите. Сутрин слънцето първо наднича в тях и из двора се понасят цветовете на дъгата

ИДЕЯ 2 Над вратата e любимият герой  на Йордан Дон Кихот, направен от водопроводни тръби и стари шамандури.

ИДЕЯ 3 Пред вратата е мото идейната маса с плот от воденичен камък и пейки от дърво.

Обичам природата, а тя ми се отплаща като ми помага да откривам най причудливите нейни творения. Никога не се прибирам празен. Понякога подминавам с колелото парче желязо, спирам се след няколко метра и се връщам да го взема, защото вече в главата ми се е родила идеята какво ще направя от него или как ще го превърна в пластика.

ИДЕЯ 4 Уморения велосипедист

Повечето работи се раждат спонтанно. От дървета, които гората ми дава съм направил множеството птици, балерини, вази, причудливи свещници и герои от приказки. Птицата феникс, летяща към слънцето и на всеки 500 години, превръщаща се в пепел от който се ражда нова птица феникс е една от последните ми изработки. Терасата е нашия параклис с кръста, който посветих на трагично загинал мой приятел – художник. Масата и трикраките столчета издялах от орехов пън, вместо да го метна в печката. На слизане по стълбището, което свързва двата етажа поставих пластика от сърп и паламарка, посветена на моите родители, които ме отгледаха на полето.  През 1974 година, отбелязах раждането на дъщерята  с плоча на която е мой стих.

 „Захвърлена в безкрая, планета малка, жалка

От катаклизми страшни, кой ще те спасява?

Бог? Не?

Само разумът, духът…..”

ИДЕЯ 5 Пластиката, посветена на новото хилядолетие и на двете внучки родени 2001 и 2007 година

ИДЕЯ 6 Древен камък за жертвоприношения, превърнат в градински аксесоар. Камъкът е намерен в основата на свлачище е спасен преди морето да успее да го превърне в отломки.

ИДЕЯ 7 Точилото за ножове, все още използваемо

ИДЕЯ 8 Рибарската мрежа по която се вие асмата. С времето лозата ще се разстеле в плътни, зелени стени.

ИДЕЯ 9 Мостчето на късмета. Нарича се така, защото парапетът му е направен от подкови, които Йордан намира и колекционира още от детските си години.

ИДЕЯ 10 Закачалката е изработена от шарнирни болтове. И тук както при мостчето с подковите е направена преграда.

ИДЕЯ 11 Паното на стената наречено „ Флора и Фауна”, при чиято изработка Йордан е използвал всички изметнати дъски с които е разполагал, за да създаде точно тази атмосфера в приземния етаж.

ИДЕЯ 12

Извивките на камината са се получили при оформянето на тръбопровода за отоплението на цялата къща, А свободно избраните плочи подсилват въздействието й. Тя е център на пространството в приземния етаж и плавно свързва сигментите на дневната зона със стълбището към втория етаж. На фона на това свободно пано от каменни плочи изпъква заобленото решение на част от носещата колона, която е декорирана с въже.

ИДЕЯ 13 Причудливият стол за барплота, изработен от намерени в гората клони.

ИДЕЯ 14 Кашпата от дървена халба и омрежените и боядисани в бяло клонки превръщат цветната композиция в своеобразна икебана с балкански привкус.

ИДЕЯ 15 Парапетът към второ ниво е изработен от дръжки на стари автобуси и дърво

ИДЕЯ 16 Холът на втория етаж изразява философията на Йордан. Тук са събрани много от творбите му.. Дон Кихот в сравнение с този от двора е по- пластичен и стилизиран. Холната гарнитура (ако може да се нарече така) макар с правилни обеми е артистично раздвижена, а над нея е часовникът.

ИДЕЯ 17 Часовникът нарочно е монтиран на тавана защото според Йордан не само духът, но и времето с неумолимостта на постоянното си движение ни свързва по някакъв начин с вселената.

ИДЕЯ 18 В изобилието от живопис, пластика и светлина силно впечатлява масичката в средата.  Мраморният къс е изгладен във времето от неуморния ход на водата. И е монтиран точно в този си вид както го е създала природата.

На същия този втори етаж, една от стаите е превърната в зимна градина.

ИДЕЯ 19 Самобитните стълби между цветята създават усещане за извисяване.

ИДЕЯ 20

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име