Аронията (Aronia melanocarpa ) e сравнително нова за нашата страна ягодо-плодна овощна култура . Тя има храстовидна форма, достига до 2-3 м височина, и дава силно оцветени от тъмно-синьо до черно плодове.Нейната родина е Северна Америка. В нашата страна  е пренесена от Русия, през 1975-1976 г, и тук намира добри условия за растеж и развитие. Най-често се отглежда от любители овощари  за плодовете и като декоративен храст. Интересът към аронията се засили едва в последните 20 години, поради особения химичен състав на плодовете , богатото им съдържание на биологично  активни вещества (нутриенти), проявяващи силни антиоксидантни, антивирусни, антивъзпалителни, антимикробни и антиканцерогенно действие. Те се търсят и използват все по широко в медицината, фармацията и хранителната  промишленост.

В същност, като храна и лекарство аронията се използва отдавна. В резултат на възникналите нови методи и техники на изследване обаче, днес се знае , че плодовете й имат високо количество абсолютно небходими макро- и микроелементи, различни форми въглехидрати – глюкоза, фруктоза, сорбитол, (няма захароза), растителни влакнини и пектини, витамини  С, Е , В- комплекс,бета-каротин, РР, фолиева киселина и др.( таблица).

Най-голям е, обаче, научния интерес към така наречения „ витамин Р”, който в същност не е индивидуално химично съединение, а представлява сложен комплекс от полифенолни съединения. Той е в големи количества и проявява различни здравни ефекти. Най-вероятно поради това, плодовете на аронията се наричат  „чудо или природен дар”, „малките вълшебни плодове”, „ защитници на сърцето” и др.      Съвременни изследвания потвърждават и увеличават броя на здравните ефекти върху човешкия организъм, при консумацията на плодове  или сок от арония: стимулиране на общата обмяна на веществата и регенерацията на мускулната и костната тъкан, повишаване на жизнения тонус и защитния ефект от възпалителни процеси, стимулиране на щитовидната и др. Извлечените полифенолни съединения от плодовете  се включват като компоненти във фармацевтични препарати и хранителни добавки в диетата на различни групи хора, включително и срещу  болести на съвремието, като сърдечно-съдовите, диабета, лъчевите повреди, високо кръвно, лош холестерол ( LDL) в кръвта, злокачествени заболявания и др.

Различните здравни ефекти на аронията изследователите отдават именно на високото и разнообразно съдържание на полифенолни съединения,  които проявяват изключителен антиоксидантен потенциал. Антиоксидантната сила на сока от аронията е от 5 до 10 пъти по-висока от тази на другите плодове, включително грозде, малини, ягоди, боровинки и др. Най- нови сравнителни изследвания на словенски автори (2007г) доказват, че  докато боровинката съдържа 2484мг/кг общи феноли, то аронията има 10637мг , антоцианите в боровинката са 1108мг, а в аронията – 4341мг/кг! Днес се приема схващането, че общата антиоксидантната сила на плодовете  не зависи единствено от съдържанието на общите фенолни съединения в тях, а и от видовете и комбинацията на  индивидуалните полифенолни съединения.Вече се знае, че аронията съдържа антоциани, флавони, флаваноли,  процианидини, фенолни  и др., които са силни антиоксиданти.Антоцианите , които са половината от общите феноли, се състоят от своя страна, от съединенията  антоцианин, делфинидин, малвидин, пеларгонидин,  както и различни монозахариди свързани – глюкоза, галактоза, арабиноза и др. Освен това, аронията съдържа флавоноидите кверцитин ( 20 мг%), катехин и епикатехин ( 30 мг% ), процианидини ( 35 мг/% ), хлорогенова, кафена и канелена киселина ( 120 мг% ) и др. Заедно с другите витамини и химически компоненти плодовете на аронията  представляват чуден коктейл от най-мощните природни антиоксиданти.Приети от човека  с храните и напитките те се превръщат в защитници на организма от зловредното действие на свободните радикали.

Както е известно, свободните кислородни и азотни радикали, като силни окислители в клетките повреждат основните макромолекули- белтъци, липиди и нуклеинови киселини.с това се разстройва нормалния метаболизъм на веществата в клетките, тъканите и органите т.е., настъпват най-различни заболявания..Антиоксидантите на аронията и нейните продукти неутрализират, инактивират и спират процесите на „окислителния стрес”,  което довежда до забавяне стареенето на клетките или развитие на карценогенеза, понижение на кръвното налягане и кръвната захар при диабет-2, инхибирането на слепването на плаки и образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове ( възникване на инфаркт и инсулт), увеличаване на добрите клетъчни хормони ( ейкозеноиди), подобряване  работата на имунната и нервната системи и др.За всички тези качества, аронията може спокойно да се нарече универсалното лекарство. Ние можем и трябва да го имаме в нашата градина , като декоративен и плоден храст.

Таблица за химическия състав на аронията

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име