ПРАВИЛА

Във всички случаи, в които жилището е част от сграда в режим на етажна собственост, то фасадата  е обща част по смисъла на Закона за собствеността и управлението й принадлежи на общото събрание на собствениците.

В зависимост от вида на строителните и монтажни работи, които се предвижда да се изпълнят, следва да се направи преценка от правоспособно лице, в коя от хипотезите на Закона за устройство на територията /ЗУТ/ за разрешаване на строителството и според това да се изработи съответната документация.  

По отношение на възможността за прилагане на облекчения ред по чл.147 ЗУТ или общия ред на чл.148 ЗУТ преценката е на главния архитект на общината (района).

Намерението Ви да остъклите терасата на семейното жилище можете да изпълните като се снабдите с Разрешение за строеж, издадено от главния архитект на района в общинската администрация, без за това да е необходимо предварително изготвяне и одобряване на инвестиционни проекти, по реда на чл.147,ал.1,т.12 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, като представите и становище от инженер-конструктор с указания за изпълнението на строежа.

Следва да се има предвид, че този ред не се прилага, когато балконът е разположен към първостепенната улична мрежа.

 

СТЪКЛЕН ДОМ

Пълноценното усвояване на балконската площ предоставя редица предимства, някои от които са очевидни, а други са по-скоро прищявки и архитектурни приумици. Но независимо какво подтиква хората да се обграждат със стъкло, резултатът е един – придаване на нов облик на сградите, особено когато конструкцията е направена с вкус и стил. А най-важното е, че остъклените балкони предлагат на всеки по нещо.

При преустройството на балкона или терасата е необходимо да се следват установените правила и норми относно здравината, стабилността и безопасността на цялостната конструкция, затова оставете тази работа на професионалистите.

Едно от основните предимства на остъкляването на балконите е създаването на комфортно място, което запазва уютната си обстановка дори в студените и дъждовни дни. Нещо повече, проучвания във Финландия и Германия доказват, че остъклените балкони спестяват между 5.9% и 8.2% от отоплителната енергия. Този факт придава на закритите балкони ясно изразен финансов смисъл.

Разширяването на кухнята чрез преустройство на прилежащия й балкон е често срещано решение на проблема с малките жилищни площи

Друга важно предимство е, че остъкленият балкон увеличава  ефективно използваемата жилищна площ, като осигурява и допълнително пространство, където да развихрим идеите си за обзавеждане. Най-интересното е, че колкото по-малко е това пространство, толкова повече идеи се появяват, коя от коя по-нестандартна.

Разширяването на стаята за сметка на балкона дава така необходимото чувство на простор, сред който се открояват произведенията на изкуството. Ефектът се подчертава от белия фон и струящата през прозорците светлина.

Класика в жанра е превръщането на закрития балкон в кухненски бокс, което позволява префасонирането на кухненската стая в трапезария и хол. Това е и едно от най-функционалните решения за кухненския балкон, което ще ви позволи да преместите дневната в предишната кухня, и да използвате освободената стая според нуждите ви – например като спално помещение или кабинет-библиотека.

Остъкляването на откритите тераси и балкони трябва да е хармонично и балансирано с общата визия на сградата, без да се нарушава облика на фасадата. Поради това трябва внимателно да се подходи при избора на модулите, цветовете и материалите.

Ако балконът е малък и не позволява да изнесете кухнята си там, то тогава можете да го превърнете в хоби- пространство, място където да се отдадете на любимите си занимания. В някои случаи балконът към спалнята предоставя удобна възможност да го преустроите в кабинет. Ако имате малки деца, ‘вкарването’ на балкона във вътрешността на дома може да се използва за оформянето на обезопасен детски кът, където малките палавници могат да лудуват без да превръщат стаята в бойно поле от разпиляни играчки.

Ако сте любители на природата и разполагате с предостатъчно жилищна площ,  то тогава можете да превърнете вашия балкон или тераса в стъклен дом за вашите растения през зимата или дори целогодишно. Това са така наречените зимни градини, където можете да отглеждате топлолюбиви растения, превръщайки стария балкон в тропически рай – късче екзотика у дома.

Преустройството на балкона към спалнята в кабинет е една логична стъпка за хората с по-делова натура, които често носят работата у дома си.

Въобще балконите, лоджиите и терасите предоставят ценна допълнителна площ, чието усвояване дава редица решения, класически и нестандартни, за преустройството на жилището.

Оптимизирането на балконското пространство води до по-добро използване на жилищната площ за функционално съчетание на кухнята и трапезарията.
Когато балконът е тесен и трудно използваем, често пъти най-доброто решение е стаята да се разшири върху неговата площ, като в полученото засечено пространство е подходящо да се сложи ниска мебелировка.
Изнасянето на кухненския бокс на балкона е едно от най-често срещаните преустройства на кухненския балкон. Оставянето на част от външната стена под формата на бар-плот допълнително оптимизира преустройството.

Всяка една намеса във визията на сградата трябва да бъде съобразена с архитектурния стил на кооперацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име