Открийте своята любима книга за дома и градината!

Често гледаните с пренебрежение малки, рамкирани площи дават доста интересни възможности за озеленяване и оформяне, независимо къде се намират. Освен това тези площи наистина са много малки и това позволява, ако желаете  да ги напълните с био почва и да отгледате в тях био градински продукти.

Най често подобен род малки площи могат да се видят в предната част на двора, заключени между границите на парцела и къщата. При много случаи тези площи са единствените зелени петна, с които разполагаме, затова значението им е изключително голямо.

Предлагаме ви пет различни варианта за оформлението на една малка площ. Основното, от което сме се водили при подбора на представените варианти е тяхната функционалност и възможността лесно да се приложат при най-разнообразни условия и дори да се съчетаят елементи, застъпени в различните варианти при създаването на вашата градина.

Вариант 1

Вторият вариант спокойно може  да бъде наречен геометричен партер. Тук пространството е разпределено по един по-ясен и функционален начин.

Активно използваната площ е малката площадка, застлана с бял чакъл, разположена в предната част на градината. Зелената площ е разделена на три ясно обособени части. моравата заема центъра на тази градина, тя е с неголеми размери и единственото растение засадено в нея е ябълково дръвче.

Тесният бордюр опасващ градината от трите и страни е оформен с различни билки и подправки , в него са засадени и растения от малини и храстовидни вишни, едно сливово дръвче и малък люляк. Почвената повърхност на бордюра е покрита с мулч, който го прави контрастен на площадката за отдих и на  поляната.

Последната площ е издигнатият над основното ниво цветарник, който също е засаден със зеленчуци и подправки.

 

Вариант 2

Семпла градина организирана около една централна площадка застлана с трошен камък в черен цвят. площадката е отделена от останалата част на градината чрез ниска дървена ограда. Растителността е разнообразна има, както тревисти, така и храсти и дървета. При дърветата и храстите много умело са подбрани само бавно растящи видове, които много бавно ще изпълнят ограниченото пространство.

Основният акцент в случая са два колоновидни тиса, жълтолистен сорт на японският явор, една чаенохибридна роза и кобусова магнолия. Тревистите растения са избрани по два критерия: първо да бъдат ефектни и много издръжливи и същевременно да са ценни билки и подправки.

 

Вариант 3

Динамична възможност за решаване на една малка площ. Принципно различното при този вариант е, че той е подходящ в случаите, когато през площта се налага редовно или периодично преминаване, без да я използваме за почивка, както предходните варианти.

 

Доминиращ елемент в градината е пътеката, която макар не голяма заема значителна част от цялостната площ. Друг основен елемент се явява малката геопластика ограничена от към алеята с нисък каменен зид. Много интересни са и правоъгълните цветарници ограничени с каменни бордюри. От използваната растително основен декоративен ефект ще имат оформените като палмети крушови дървета. Цялата използвана растителност е представена от различни зеленчукови видове, но успешно мотат да се използват и различни цветя.

Вариант 4

Този вариант с основание може да се нарече и монолитен и геометричен. Характерно при него е, че площадката за отдих и подстъпа към нея са от бетонни плочи. Зад площадката е оформен цветарник ограничен с каменни бордюри, които идеално се съчетават с настилката пред тях.

Озеленяването на цветарника е решено със сукуленти и декоративни треви разположени геометрично, акцент представляват двата японски явора. От двете страни на късата алея (подстъпа към площадката) са обособени две тревни площи, които съвсем семпло са оформени с по едно овощно дръвче.

 

Вариант 5

Последният вариант  има повечето характерни особености на модерното градинско изкуство. Доминиращ елемент е алеята минаваща по диагонал на градината, но за разлика от другият вариант с пътека, тук тя е раздвижена и монолитна, като се явява основният акцент на цялата композиция. Много интересен елемент е издигната като хълмче в ъгъла геопластика, която спомага за по-успешното приобщаване на относително широката алея.

На оформилото се хълмче са засадени различни многогодишни цветя, които да създадат изливащ се водопад от цветове. До геопластиката е засадена една кълбовидна каталпа, която е превърната в интересен акцент, към нея е завързана лека дървена греда.

Открийте своята любима книга за дома и градината!

От другата страна на алеята площта е решена почти изцяло само с цветя, които са засадени в редове. Тук са използвани каменоломки, сантолина, хоста и др., изборът може да бъде различен и по-богат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име