Поименен хороскоп на цветята. В него е описан характерът на растенията, който до някъде се припокрива и с характера на хората, кръстени на тези цветя. 
Какъв е характерът на растението, на което сте кръстени?
Как би изглеждало и с какво би се занимавало цветето ако беше на ваше място?
Това е нов поглед към именниците.

АЗАЛИЯ – азалия (рододeндрон)

Ботаническо име –  Rhododendron от гръцки розово дърво, (самото име Azalea също е от гръцки произход и буквално означава сух).

Кокетка, която винаги ще настоява и иска своето. Ако проявите търпение и я опознаете ще разберете, че зад глезената външност се крие прекрасна личност.  Артистична и с големи творчески заложби. Винаги успява, макар рядко това да става по лесния начин. Лесно отсява добрите от лошите приятели.

БОЖУРА, БОЖУР – божур

Ботаническо име – Paeonia от гръцката митология пеон (ученик на Бога на изцелението Асклепиас)

Божурът е като типичният красавец на 20, който мигом след като прецъфти ще се слее с тълпата. Има силен характер и макар да не обича трудностите никога не се огъва пред тях. Трудно е да го убедите в нещо, но също толкова трудно е след това да го разубедите. Не обича изненадите, успехът никога не му е бил чужд.

ВЪРБАН, ВЪРБАНА, ВРЪБНИЦА – върба

Ботаническо име –  Salix от латински, означава върба.

Едва ли би имало по-весела и безгрижна личност от тази. Проблемите не са повод за униване, а поредното предизвикателство, което трябва да се преодолее е само начин да се демонстрира добро настроение и сила. Обича да помага на останалите, често дори в собствен ущърб. Не обича да получава отказ, често е твърде прагматична, за да оцени красотата на изкуството.

ГЕРГИНА, ДАЛИЯ –  далия

Ботаническо име –  Dahlia,  наречена така в чест на ботаника Anders Dahl.

Има силно присъствие и винаги прави впечатление, но всичко това се гради върху крехък вътрешен мир. Тя обича шумните компании, което я прави още по-забележима. Макар да излъчва толкова много сила, без топло и всеотдайно отношение не би могла де съществува. Добър приятел, на който може да се споделя, но самата тя рядко товари останалите със своите проблеми.

ДАФИН, ДАФИНА, ДАФИНКА – дафин

Ботаническо име –  Laurus от гръцкото име на дафиновото дърво.

Носи му се слава, че е роден победител, но само той и най-близките му знаят, че дори да си символ на победата тя никога не идва без усилия. Обича забавленията с приятели и не рядко губи контрол над постъпките си. Принципен и самокритичен той е желан приятел.

ДЕТЕЛИНА – детелина

Ботаническо име –  Trifolium от латински, означава трилистник.

Когато е решена на нещо никой не може да я спре.  Винаги защитава своите интереси, но така, че да не губи излишна енергия и да не влиза в ненужни конфликти. Тя може да е вашата най-добра приятелка, но ако я спечелите за враг внимавайте. Не е лесно да се живее с такъв човек, но пък намерите ли правилните пропорции в отношенията с него ще имате много прекрасни моменти.

ДИЛЯНА, ДИЛЯНКА, ДИЛЯН – дилянка  (валериана)

Ботаническо име –  Valeriana етимологията на името е неясна вероятно означава „валериева“ или „на валерия“.

Внимание, макар валериянът да е част от нея, тя не е никак успокоителна. Жива, енергична натура, която винаги успява да се справи с всичко. Ако дилянката се откаже, то значи просто е невъзможно. Обича да се реализира там, където има достатъчно място за изява независима колко трудно е това. Твърде пряма е с околните, особено с тези, които счита за близки и приятели.

ЕЛИЦА – ела

Ботаническо име – Abies от латинската дума за бяла ела.

Мрази да разчита на останалите, а още повече да е зависима от тях. Обича да стои над нещата, но това не винаги й се отдава и често й създава  куп проблеми. Свиква бавно с новостите, но винаги успява да се адаптира.Обича трайните и стабилни отношения. За нея контролът над нещата означава много.

ЕРИКА, ЕРИК – пирен (ерика)

Ботаническо име –  Erica от старото латинско име Ерика, женска форма на Ерик.

Екзотична и необикновена красавица, която мрази да се съобразява с правилата поставени от други, а и с правилата изобщо. Можете да разчитате на нея, дори когато смятате, че е невъзможно да получите помощ. Винаги има собствено и различно мнение, предпочита да не се конкурира с останалите, а да работи в екип. Избягвайте да я ядосвате, защото прощава трудно.

ЖАСМИНА, ЖАСМИН – жасмин

Ботаническо име –  Jasminum,  от персийски дар от бога.

Романтиката е неговата природа. Той е добър в любовта, но се справя трудно с професионалните си задължения. Не обича отговорностите, знае как да прекарва свободното си време. Обича своите приятели и събиранията с тях, винаги е душата на компанията. Често остава неразбран от околните. Прекалените очаквания към него му тежат.

ЗДРАВКА, ЗДРАВКО – здравец

Ботаническо име – Geranium от гръцката дума за жерав (по аналогия с приличащите на човки плодове).

Винаги намира своята ниша за реализация и щом  това стане никой не може да го конкурира. Успява да омая всички около себе си и често бива предпочитан пред конкуренти с много по-атрактивни качества. Обича да изненадва хората, макар всички да мислят, че го познават,  реакциите и постъпките му почти винаги са неочаквани.

ЗЮМБЮЛА, ЗЮБЮЛ – зюмбюл

Ботаническо име –  Hyacinth, носи името на герой от гръцката митология Хиацинт.

Личност с колорит, която се забелязва веднага. Не можете да разчитате на него, защото отношението му зависи от ситуацията и моментното му настроение. Добър приятел, който винаги е душата на компанията. Ангажиментите го натоварват и убиват неговия дух. Трудно се организира сам, поради което не е подходящ за свободна професия.

ИГЛИКА– иглика

Ботаническо име –  Primula, от латинската дума за първа (буквално първичка).

Често я обвиняват във вироглавство и прибързаност, но тези качества са и чужди, просто тя се ориентира по-добре и бързо в средата. Обича да държи нещата под контрол. Избягвате да  сте в конфликт с нея, защото при  всички случаи вие ще сте потърпевши. Тя е артистична и свободолюбива натура. Макар и толерантна, често не може да разбере мотивите на околните.

КАЛИНА – калина

Ботаническо име – Viburnum от латински означава черната калина.

Нежността е част от нейната същност, а луксът част от природата й. Ако познатите й трябва да я опишат всеки би говорил за напълно различна личност. Творческа натура, която винаги има поне две идеи как да се справи с поредната задача.  Често не довършва започнатото, бързо се уморява от това което прави, често променя интересите си.

КАНА – кана

Ботаническо име –  Canna от келтската дума за тръстика.

Весела и уравновесена, винаги изчаква подходящият момент за това, което е намислила. Добър  приятел, често прави планове не само за себе си, но и за своите приятели. Обича да се движи в по-големи компании, нуждае се от публика, пред която да покаже себе си.

КАРАМФИЛ – карамфил

Ботаническо име –  Dianthus, от гръцки божие цвете.

Винаги успява да постигне своето. Когато не може да има това, което иска е щастлив и с това, което има, макар никога да не престава да преследва мечтите си. Не настоявайте и не се налагайте пред него, това само ще го настрои негативно. Безспорно  негово качество е, че може да ви разведри, когато никой друг не може да стори това. Най-големият му недостатък е склонността да изгражда защитна стена срещу тези, които са го разочаровали или се държат прекалено надменно.

ЛАТИНКА – латинка

Ботаническо име –  Tropaeolum от латински плячка, трофей.

Истински дуалистична личност, с лекота съчетава противоположни качества и това как ще я възприемете зависи преди всичко от факта как гледате на нея. Въпреки че е много нежна тя се справя с предизвикателствата и трудностите  великолепно и сама. За нея тревогите са по-опасни от всяка физическа болест.

ЛИЛИЯ, КРЕМЕНА – крем

Ботаническо име –  Lilium, от древно египетски през гръцки, вероятно първоначално думата е означавала момина сълза.

Достолепието е неговата стихия. Обича да се събира с приятели. За него компанията е публика, пред която трябва да покаже цялото си очарование. Винаги успява да намери начин, по който да се справи. Често в стремежа си към това да е атрактивен и интересен наранява хора от най-близкото си обкръжение.

МАГНОЛИЯ – магнолия

 Ботаническо име –  Magnolia, името е дадено в чест на френският ботаник Pierre Magnol.

Ексцентричността и странният вкус са едни от най-важните и характеристики. Обича ярки цветове и пищни форми. Върши с лекота това, с което се занимава, но не и домашните задължения.  Обича да има повече време за себе си. Има много специални качества, които рядко показва. Не умее да изтъква своите заслуги.

МАЛИНА, МАЛИНКА, МАЛИН – малина

Ботаническо име –  Rubus от латинската дума за къпина, производна на думата ruber – червен цвят.

Не се интересува от мимолетни и маловажни неща. Знае точно какво иска и не се стреми нито към повече, нито към по-малко.  Обича приятелите, на които може да разчита безрезервно, като тя самата е такъв приятел. Не се подвеждайте по нежния й вид,  усеща бързо недоброжелателите и техните намерения.

МИМОЗА – мимоза

Ботаническо име –  Mimosa, от гръцки означава имитираща.

Нежността и е мит, знае как да се пази и бързо открива слабостите на околните.  Решена е да постигне целите си, макар че не винаги това е лесно. Отлично защитава себе си и своите интереси като затова си е изработила куп стратегии. Не я предизвиквайте, защото шансовете срещу такъв противник са наистина ограничени.

МАРГАРИТА, МАРГАРИТ – маргаритка

Ботаническо име –  Leucanthemum, от гръцки – бяло цвете.

Привлекателността и природният чар са съществена част от нея. Справя се добре със своите задължения като проявява познания и креативност. Никога не разпилява интересите си в твърде много посоки. Обича контакта с природата и земята. Умее да балансира отношенията си с околните, дори когато те не са добронамерени към нея. Понякога желае да е център на вниманието, но обикновено бързо и омръзва.

НЕВЕН, НЕВЕНА, НЕВЯНА – невен

Ботаническо име –  Calendula от латинската дума за първия ден в месеца (срв. Календар)

Обича да комуникира с хората и да им помага, ако това е по силите му.  Усмивката е неговата визитка, с която често печели сърцата на околните.  Много пробивна личност, но това никога не е свързано с агресивност.                                      Замечтана натура, често проявява наивност спрямо хората около себе си като ги приема за по-добри, отколкото всъщност са.

НЕЗАБРАВКА – незабравка

Ботаническо име –  Myosotis от гръцки миши уши (заради формата на листата)

Колективна личност, мрази да върши нещо сама, сработва се добре в екип. Притежава фино чувство за естетика, което е много полезно при занимание с дизайн. Обича природата и времето прекарано навън. Добър приятел и любител на шумните компании. Не бива да губи  форма, защото това се отразява много силно на самочувствието й.

РАЛИЦА– ралица

Ботаническо име –  Consolida от латински събрана.

Енергия, жизнерадост и чувство за хумор  са основните качества на ралицата. Обича да е в близки отношения с околните, разчита на доброто им отношение и откровеността им. Старае се да се справя в своите начинания, но неуспехите не я тревожат, защото интересите и са насочени в много различни посоки. Макар да е наистина добронамерена не можете да разчитате  на нея, поради разсеяността и многото неща, с които се занимава.

РОЗА, ТРЕНДАФИЛКА, ТРЕНДАФИЛ – роза

Ботаническо име –  Rosa, от старо персийски през  гръцки и латински оригиналното значение е цвете.

Изящество в комплект с амбиция и борбеност, достойни за възхищение. Сред всички цветни характери розата има един от най-силните. Умее да защитава интересите си, обича своята работа и винаги се справя с това, което върши по-добре отколкото повечето други хора. Негатив в характерът й е пренебрежението към непознатото.

РОСИЦА, РОСЕН – росен

Ботаническо име –  Dictamnus, от гръцки през латински, буквалното значение е растящ (срещащ се) в планината Дикта (намираща се на остров Крит).

Характер като този е истинска рядкост. Въпреки че изглежда като всички други, той е склонен по-скоро да се отбранява, отколкото да се сприятели.  Обича приятелите си, но никога не ги допуска твърде близо до себе си. Ако желаете да имате добри отношения с него не отнемайте свободата му и не преминавайте границите на личното му пространство без негово одобрение. Като недостатък на неговият характер може да се посочи привързаността към всичко, с което е свикнал и страха от радикални промени.

РУЖА – ружа

Ботаническо име –  Alcea, от латински, народно име на растението – слез.

Адаптивна и пробивна натура, която никога не се уморява. Често се справя с трудности, които  за много хора са непосилни, а по издръжливост на напрежение няма конкуренция. Злонамереността й е напълно чужда, но  често се съмнява дали другите са добронамерени към нея. Нуждае се от няколко хубави думи и окуражаване, за да е в кондиция.

СЕДЕФКА, СЕДЕФЧО – седефче

Ботаническо име –  Ruta, от гръцки през латински с неясно значение, вероятно горчив.

Пиперлив,  но и забавен характер, който си струва да опознаете. Не се подвеждайте по първите впечатления, те винаги са погрешни при такива колоритни личности. Винаги реагира бурно, независимо от това дали реакцията е положителна или отрицателна. Когато се наложи да се защитава го прави много добре, затова не го предизвиквайте.  Ако се държите прекалено мило и добронамерено с него рискувате да събудите съмнения, които да го резервират към вас.

ХОРТЕНЗИЯ – хортензия

Ботаническо име –  Hydrangea, съставено от Линей чрез комбиниране на две гръцки думи – вода и лодка.                                          Богата, артистична личност, която трудно се справя с житейските трудности.  Присъствието й е приятно за всички, тя е природен талант в това да пленява околните със своят чар. Хортензията е неподвластна на времето и макар че губи част от своя блясък, остава млада завинаги. Свободолюбива, артистична, лишена от прагматика личност, на която не може да се разчита при изпълненията на ежедневните задължения.

ЦЕЦА, ЦВЕТАНКА, ЦВЕТА, ЦВЕТАН, ЦЕЦО

Ботаническо име – Flos от латински – цвете.

Хората с това име са с пъстра душа и дълбока чувствителност.  Забележими са и се радват на любов и възхищение в средата си. Иначе се опитват да изглеждат скромни, но това е поза. Те са късметлии и освен това са изключително амбициозни.  С лекота постигат успехи, за които другите влагат доста усилия. Признателни са и ако се убедят в добрите чувства на околните се превръщат в добри и вечни приятели.

ЯВОР – явор

Ботаническо име –  Acer от латински, вероятно оригиналното значение е остър.

Достолепен, с аристократични привички. Неговите интереси са в нематериалната сфера. Обича изкуството и красотата. Често изглежда леко анахронично, но това по-скоро е заблуда. Можете да разчитате на него и на това, че ще бъдете разбрани. Но и той се нуждае от вашето разбиране.

ЯСЕН – ясен

Ботаническо име – Fraxinus от латински копие.

Уравновесен, спокоен и разсъдлив. Не можете да очаквате рязка промяна в отношението или нагласата му. Има чувство за естетика и финес. Стреми се към опознаване и придържане към класическите норми на поведение. Сериозен недостатък при него е, че не умее да се разтоварва от  ежедневното напрежение и това го прави жертва на стреса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име