Ирисите са растения широко разпространени в почти всички райони на северното полу кълбо. Те обитават почти всички видове местообитания – от балата до сухите и бедни каменисти склонове на планините. В климатично отношение също са невзискателни и различните видове могат да се намерят от тундрата до субтропика.

Райхембаховата перуника е често срещана из поляните и каменистите склонове в планините. Все по-често се отглежда като дребно декоративно растение най-често в алпинеуми и скални кътове.

            Това разнообразие по екологични изизквания, които притежава рода и забележимият външен вид на растенията, е основната причина днес те да са сред най-отглежданите цветя в света. Те са подходящи за почти всички райони без значение от климатичните особености. Мога да се използват като водни растения в прибрежната зона на водните площи или около тях, като растения за цветната леха и в алпинеуми.

Мелитовата перуника също е популярна като декоративно растение особено в районите, където естествено е разпространена.

            В минало възхитата от ирисите била толкова голяма, че славяните ги кръстили перуники като ги приемали като цветя, достойни дори за бог. Днес въпреки огромното разнообразие от растения, които идват от цял свят, ирисите не губят своята обаятелност и почитатели, дори се радват на засилен интерес. У нас се срещат над десет диворастящи вида, като всичките имат декоративни качества и в една или друга степен се култивират. Освен това се култивират няколко чужди вида и голям брой хибридни видове и сортове, които са и най-атрактивни.

Бялата перуника е интродуцирана от средиземноморските страни и е популярна в цялата страна.

Пъстрата перуника със своя жълт цвят е интересна добавка към лехата с перуники. Тя се отглежда почти навсякъде из страната като се използва в цветната леха за засаждане сред тревата или за скални кътове.

Съвременните сортове и хибриди стават все по-популярни и отглеждани в градините. Те се отличават с голяма пъстрота или с наситени цветове.

Някой сортове ириси освен красиви градински растения са и популярна култура за рязан цвят.

Водният ирис (блатна перуника) притежава красива листна маса, по която често се бърка с тръстика.

Синята перуника е сред най едрите и красиви видове. У нас тя е толкова разпространена, че спокойно в това отношение може да се конкурира дори със здравеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име