ЦВЕТНА ПИРАМИДА

0
6061

Най-често използваните цветя през пролетта и лятото са красивите и любими на всички мушката, петунии, газании, тагетиси, латинки и много други. Те изглеждат добре в градината, а при внимателен подбор разгръщат цветовата си хармония и в подходящи саксии (контейнери, кашпи).

Създаването на подвижната композиция от летни цветя започва с избора на саксия-контейнер. Тя трябва да се вписва удачно в околната обстановка, независимо от това, дали ще бъде поставена на балкона или в градината. Добре е строгият геометричен вид на балкона или двора да се разчупи с овални или кръгли съдове. Те се виждат от всички страни, което позволява по-голяма свобода при композиционното изграждане. В такъв случай ще се наблюдава единно цветно петно с притегателен колоритен ефект.

Закони на хармонията

Площта в кашпите е ограничена, затова в тях е необходимо да се отглеждат видове, които изглеждат добре и цъфтят продължително време. Това е важно, тъй като кашпата ще бъде стационарна.

Не всички цветя могат да се отглеждат в съдове. Избягвайте силно растящите и високите, тъй като бързо запълват обема. В средата обаче може да се разположи едно катерещо растение, което да играе ролята на център.

Растенията се избират според багрите на листата и цветовете им. Класически са опростените комбинации в контрастите на цветовете, като жълто и виолетово, синьо и оранжево и др. Цветя с чисто бели или сребристи багри действат като междинен неутрализатор при очевидна дисхармония (напр. яркочервено и вишнево).

При саксии, които се наблюдават отблизо, трябва да се подбират цветя с по-спокойни багрови комбинации, с по-разнообразен видов състав и преобладаващо ниски цветя. При всички случаи не количеството, а качеството, подборът, съчетанието и разпределението на цветята определя степента на колоритния ефект и естетиката на цветното оформление.

При избора на цветя трябва да се вземат под внимание не само палитрата на цветовата гама, формите и размерите на растенията, но и условията на отглеждане. Последното изискване е много важно за през топлия сезон, което налага да се засаждат само видове със сходни условия (почва, влага, слънце и др.) на отглеждане.

Ефектна и подходяща цветна композиция за слънце

Предлаганата композиция от летни цветя е една от многото. Отличава се с бързина на създаване и е лесна за изпълнение. При все това е много евтина, а ефектът е пленителен и запомнящ се. Необходими са: пръчки от бамбук (нечетен брой), най-често 5, 7 или 9; пластмасова саксия с диаметър 50-60 см и дълбочина 20-30 см; качествена почвена смес – 20 литра; 5 или 7 нискорастящи летни цветя и едно катерещо.

Тунбергия (Thunbergia).

Това растение от Южна Африка бързо се катери нагоре по конусната опора и образува много цветове,които се открояват на фона на удължените листа. Не е взискателно! Цветовете му са оранжеви или бели с черно или жълто “око” в центъра. Вирее много добре на ярко слънце върху дренирана почва. Цъфти от юни до октомври.

Кематис (Clematis).

Използва се, ако не се намери Thunbergia. Подходящи са видовете “Jackmanii” или C. Montana “Rubens” (най-издръжлив). Цъфти през цялото лято с едри цветове. Най-добре се чувства на открити места, огрени от слънцето. Харесва умерено влажна, отцедлива почва.

Латинка (Tropaeolum majus).

Произхожда от Перу и е силно топлолюбиво растение. Изключително подходящо е за декорация на големи саксии или цветарници. Ефектно с красивите си фунийковидни цветове (жълти). Добре се развива при пряко слънчево огряване и на пропусклива почва.

Газания (Gazania).

Красиво градинско цвете с обилен и продължителен   цъфтеж. Сивозелените му листа, нарязани по периферията, също имат декоративен ефект. През деня цветовете са разтворени, а нощем се затварят. Харесва леки, песъкливо-глинести, отцедливи почви.

Композицията може да се обогати още с ниски форми мушката (Pelargonium), като Madame Salery (с бели краища на листата), Black Vesuvius – с височина около 10 см и тъмножълто обагрена периферия и др. Те са невзискателни растения, но цъфтят обилно при пряко слънчево греене.  Единствените грижи са седмичната поливка (привечер) и месечното подхранване с течен тор.

НАПРАВА НА ЦВЕТНАТА ПИРАМИДА

Трябва да започнем с придържащия конус около който цветята ще оформят това каето наричаме пирамида.

Необходимите материали за цветната пирамида са саксия, цветя, камъчета за дренаж, почва и пирамидална конструкция от бамбук.

След не повече от месец пирамидата ще е една оформена и наситена цветна фигура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име