Удивителна е хармонията на багрите и уханията през най-пролетния месец, неизразимо е чувството на близост с Природата. Прекрасно е! Първи с пукването на зората зазвъняват бисерните камбанки на момината сълза. Събуждат се птичките и запяват своите игриви песнички. В капчиците роса  по цветовете на растенията скоро заиграват слънчеви зайчета. С настъпването на  денят  започват да руменеят пиретрумите, запламтяват бузките на лалетата, заиграват разноцветното си хоро виолите, полюшват се в такт с топлия полъх на ветреца маковете.

Заръмилият кротък дъждец може само да бъде съучастник на омайната красота. Добре дошъл е за тюркоазенозелената морава и всички растения в градината. А в майските вечери, когато пространството се изпълва със свежите пари на разбудената земя, въздухът се изпълва с ухание на люляци, божури, рози.

           ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ МАЙ

  • Засаждане на иглолистни дървета, отгледани контейнерно.
  • Премахват се цветните кутийки на прецъфтелите луковични.
  • Разглеждат се особеностите при гледането на клематиса.
  • Засаждат се далиите (гергините), многогодишни и летни цветя.
  • Любопитни факти за цветовете и плодчетата на махонията.
  • SOS-Гъбни болести по растения, резултат от преполиване.
  • Пролетни и летни грижи за стрелицията, нолината, ехеверията.
  • Засаждане и отглеждане на фуксията и декоративната акация.
  • SOS-Белокрилка по стйните и балконски цветя и борбата с нея.

Засаждане на иглолистни дървета и цветя сега

До  края на месец май без проблем могат да се засаждат иглолистни дървета, но със закрита коренова система, т.е. с почвена бала. Следващият подходящ период е през август, когато иглолистните преминават в състояние на летен покой. От голямото разнообразие на видове в градинските центрове внимание заслужават лъжекипарисите (род Chamaecyparis)-лавзонов и грахов. И двата вида понасят нашите зимни температури, не са взискателни към почвата, бързо се адаптират и безспорно притежават високи декоративни качества.

При засаждането трябва стриктно да се спазват няколко важни изисквания:

а)изкопаната пръст  обогатете с торф и иглолистна листовка;

б)дъното на ямката  подсипете с обогатената почва до такова ниво, че кореновата шийка  да бъде наравно с повърхността;

в)донасипва се почва, местото се утъпква  и се полива обилно. Добре е да се сложи мулчиращ материал, който да забави изсъхването на почвата.

Важно е да се знае, че иглолистните дървета, особено засадените в равнинните райони, страдат от почвено и въздушно засушавания. Това налага редовно да се поливат и  оросяват, за да се поддържа необходимата влажност.

Далиите внасят чар

Градината ще загуби от чара си ако в нея няма далии (гергини). Малко цветя могат да се сравняват с тях по разнообразието от окраски и пищност на цвета. Далиите се засаждат от края на април и през май в оптимално влажна почва.Предварително се изкопават ямки (30х30 см) през около 60 см и в тях  се насипва смесена с угнил тор или компост почва, към която може да се добави и 20-30 гр. суперфосфат. Забива се колче с височина 1.2-1.5 м и близо до него се залагат клубените-форсираните на 5-6 см от повърхността, а другите-на 8-10 см. Целите клубенокоренища задължително се делят, за да се предотврати израждане и издребняване на цветовете. Всеки дял трябва да има 2-3 развиващи се спящи пъпки и коренова шийка. Гергините растат бързо и от засаждането нататък се нуждаят от регулярно и обилно поливане, съчетавано с последващо плитко разрохкване на почвата. Още с появата си стъблото да се привързва към  колчето!

1.Желателно е коренищата на далиите да се разделят на обособени клубени.

2.От засаждането им до края на цъфтежа си далиите се нуждаят от постоянно поливане.

3.Стъблата на далиите са крехки и се нуждаят от привързване към колчета.

Астилбе

Astilbe може да се засажда през май и дори по-късно. Размножава се чрез разделяне на коренището на майчиното растение. Astilbе не се нуждае от светлина (идеалните условия са полусянка), но не толерира суша. Растението се чувства доста комфортно в райони с повърхностни подпочвени води, расте добре в близост до вода.

Ямата за засаждане е изкопана толкова дълбоко, че коренището на цветето да се вписше безпрепятствено в нея. Разсадът се спуска в дупката, така че основата му да е изравнена с повърхността на почвата. Кухините в ямата за засаждане са покрити с плодородна почва, след това растението се полива обилно и когато водата се абсорбира, почвата около храста се мулчира със счукана кора, дървени стърготини или компост, докато мулчът е кореновата шийка и корена на не трябва да прокарват издънки.

Астри

При отглеждане на астри чрез разсад, разсадът се засажда на открито в средата на май. За да направите това, изберете добре осветено място с дълбоки подпочвени води. Растенията се засаждат в жлебове на разстояние 45-50 см.+

Семената също могат да се засадят на открито през май. Леко се покриват с пръст, поливат се и се покриват с филм преди поникването.

Татетес

Тези популярни едногодишни растения са непретенциозни, цъфтят дълго време и изглеждат красиви във всяка композиция поради изобилието и яркостта на цветовете им. В допълнение към декорацията, те привличат градинарите и със способността си да прогонват нематодите. Тагетесът расте добре във всякакви глинести почви, създавайки благоприятни условия за други растения. Просто сейте семената на открито и във вода. След това, от юли до падането на първите слани, цветното ви легло ще искри в жълто-оранжеви и червено-бургундски цветове

Метличина

Тези цветя са популярни със своята простота и цвят, включително не само класическия син цвят, но и розово, бяло и синьо. Те органично се вписват в дизайна на всяка цветна градина.

Достатъчно е да ги посеете веднъж в топла, влажна почва, за да забравите за грижите към тях в продължение на няколко години. Те се размножават чрез самопосяване.  Липсата на влага не им пречи и силно цъфтят дори през сухо лято.

Виола

Всички ваши любими теменужки цъфтят през лятото, когато посеете семената им в кутии за разсад в края на февруари. Разсадът се засажда на открито през първата половина на май, но се държи под филмово покритие, докато времето не стане стабилно и топло. Имайте предвид, че растението се нуждае от леко, навременно поливане. Засадете островчета от виола на разстояние 10-15 см един от друг и се уверете, че цветята се излъчват редовно

Гладиоли

Началото на май е подходящото време за засаждане на гладиоли в градината. Преди засаждане те се почистват от люспите и се поставят в разтвор на калиев перманганат за половин час. За гладиолите изберете слънчево място. Растителният материал се потапя в дупката с разсада на дълбочина, равна на 3 диаметра на луковицата. След това поръсете с пръст и полейте обилно вода

Крин

Кринът може да расте на сянка или полусянка, но най-интензивният цъфтеж се наблюдава в слънчеви райони. Тези цветя нямат изисквания към почвата. Тяхната силна коренова система осигурява на растенията необходимата влага.

Коренищата на Крина се засаждат не по-късно от първата половина на май, тъй като засаденият в края на месеца, често цъфти едва през следващата година.

Латинка

Растението се чувства добре както в слънчеви райони, така и в полусянка. Ниско растящите сортове ще направят перфектния дизайн на бордюри, а плочките на светофара са подходящи за отглеждане в основата на алпинеуми. Това красива цвете прогонва листните въшки, колорадските бръмбари, белите мухи и от него се прави страхотен оцет.

Хоста

Ако цветното ви легло е на сенчесто място, най-добрият вариант за декориране ще бъде хостата. Тези растения могат да се поливат веднъж седмично. Това е много удобно за вили, които се посещават веднъж седмично. Хостата е са с подчертан декоративен характер. Това привлекателно растение обича влажни, богати на хумус, неутрални или слабо кисели почви с добър дренаж.

Циния

Това бързо растящо цвете може да достигне до 90 см височина и има много разновидности, чиито цветя се различават по цвят, цвете и форма на цвете. Това е термофилна култура, тъй като може да се сее само на открито при топло време.

Цинията запазва декоративния си ефект дори при продължителна липса на вода, но може да се разболее.  Растението трябва да бъде внимателно обгрижвано и да избягва контакт с вода върху венчелистчетата. След цъфтежа, който продължава цялото лято, се образуват голям брой семена, които могат да бъдат засети през следващата година

SOS в цветната

Основните здравословни проблемите за цветята през този период са свързани главно с честите валежи или прекомерното поливане. Това са предпоставки за развитието на гъбни болести, като петнистост по листата и стъблата, „сечене” на младите растения, гниене на корените, луковиците и клубените и др. Разпознаването на причината за нападението и етапа на развитие на болеста е решаващо за правилното лечение на растенията. Здравото, балансирано подхранвано растение е по-малко податливо на болести, отколкото занемареното и претореното. От значение е и добрата въздушна циркулация около растенията, тъй като се намалява вероятността от заразяване със спори. Мерките за предотвратяване на болестите, причинени от преовлажняване са преди всичко профилактични и касаят премахване на заразените клонки с листата и стриктно спазване на поливния режим. Прилагането на фунгицидни препарати е ефикасно само в началния етап от развитието на болестите!

1.Петносване по листата на клематиса- вследствие преовлажняване на почвата.

2.Ръжда и мана по листа от роза- поради повишена почвена и въздушна влажност.

3.Заразените леторасти се отрязват, след което ножиците  се обеззаразяват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име