В превод rosa-sinensis означава китайска роза, и с това име е разпространено растението в България. Счита се, че родината на хибискуса е Азия и островите в Тихия океан, но днес вече е повсеместно разпространен и в северното и в южното полукълбо. Вече са известни над 10 000 разновидности на тропическия хибискус.

Въпреки, че новосъздадените хибриди трябва да се отглеждат от семена, вече съществуващите сортове се размножават целогодишно чрез вкореняване на резници. Понякога се налага някои от по-новите сортове да се присаждат върху подложка, т.к. собствената им кореновата система е много слаба. В тези случаи за подложка се използват старите сортове, обикновено това е червеният хибискус, който е разпространен повсеместно.

Можете да отглеждате хибискуса в градината или в къщата на слънчево място, където ще получава изобилие от светлина. Хибискусът не е претенциозно растение и се отглежда много лесно. Ако за тези цветя положите дори незначителни грижи, те ще ви се отблагодаряват целогодишно с изобилие от магнетични цветове над 20 години. Най-важното е да им осигурите топло място, където те ще се чувстват като сред родните тропици. За да се обсипе хибискусът с цветове, трябва да му изберете такова място, където температурата не излиза извън границите на диапазона 15-32ºС. Кратките периоди на горещина или хлад няма да го увредят сериозно и въпреки, че може да му поопадат цветните пъпки или листата, растението ще се възстанови бързо.

Презимуване. Ако температурите се понижат под 15ºС за по-дълго време, развитието на цветето ще бъде потиснато, но ако паднат под нулата – това вече сериозно ще увреди растението. Най-добре е през зимата да поставите хибискуса до прозореца на помещение, където температурата не пада под 12-15ºС. Ако през лятото цветето е било на двора, преди да го внесете в къщата, трябва да го адаптирате към новите условия. В продължение на една седмица трябва да го внасяте за известно време и после пак да го изнасяте в двора. Първите 2 дни го внесете за 2-3 часа, а после увеличавайте престоя му в къщата с по 1 час. Така за 1 седмица ще адаптирате растението към домашните условия и то ще продължи да цъфти и у дома. Ако е на топло и светло място, но не до печката или радиатора, хибискусът ще продължи да цъфти и през зимата. Продължете да го подхранвате както обикновено с течен тор със средно или ниско съдържание на фосфати. Ако ще прибирате растението на по-тъмно място, добре е да изрежете част от клоните му и да не го подхранвате през зимата.

Поливане. За поливането на хибискуса трябва да се съобразите с времето. През горещото време на цветето му е необходимо голямо количество вода, тъй като транспирацията е по-усилена. Поддържайте подложката му винаги пълна с вода. Ако водата е недостатъчна, листата клюмват, но бързо възстановяват тургура си след като полеете растението. През студеното време прекомерното поливане води до опасност от гъбни болести, които атакуват корените. Студеното време и високата влага стимулират развитието на гъбните болести, затова поливайте умерено и то след като повърхностният слой на почвата изсъхне. Най-важното правило за поливането на хибискусите е, че трябва да оставите почвата частично да изсъхне преди следващото поливане. През горещите дни поливайте всеки ден, а с понижаването на температурите, разредете поливането до 2 пъти седмично.

Подхранване. За да имате здрав и обилно цъфтящ хибискус, трябва да го подхранвате с добър и качествен тор. Най-лесно е използването на течен тор, като честотата на торене зависи от големината на растението и саксията. Преди да наторите хибискуса задължително полейте почвата! За подхранване на листата са подходящи течните торове. Общо правило за подхранването на хибискусите, е торовете да са с по-ниско съдържание на фосфати и да съдържат повече желязо и мед. Леко киселото рН (6.5) на почвата подпомага усвояването на хранителните вещества.

Борба с вредители. Редовно проверявайте растенията за наличието на листни въшки, трипси, белокрилки и други насекоми. Лесно можете да се справите с тях ако напръскате растението с водоразтворим инсектицид или като “изкъпете” хибискуса под душа за няколко минутки. Друго решение на проблема е да напръскате с вода, в която сте сложили няколко капки етерично масло. То не е отровно, нито за растението, нито за човека и домашните любимци, но унишожава ефикасно насекомите. Разклащайте пулверизатора добре преди употреба, т.к. етеричното масло се отделя на повърхността на водата. Най-добре е да пръскате растението рано сутрин или вечер, когато температурата е под 25ºС и не забравяйте да третирате и долната повърхност на листата.

Садене и пресаждане. Изборът на подходяща почва е ключа към успеха при отглеждането на хибискуса. Идеалната почвена смес ще осигури необходимия баланс между поливането и способността на растението да усвоява хранителните вещества. Най-подходящ за тропическите растения е субстратът на базата на кокосови влакна – той е хигроскопичен, хранителен и вече го има и на нашия пазар. Като алтернатива можете да използвате готов почвен микс, в който добавете 1/4 чист пясък или перлит. Така ще дренирате почвата и ще й позволите да диша.

Когато пресаждате растението в по-голяма саксия, новият съд трябва да е един размер по-голям. Ако не знаете дали е дошъл момента за пресаждане внимателно освободете корените с почвата от саксията и извадете. Ако корените са се навили на дъното, образувайки солидна маса, значи е дошло време за пресаждане. Това е лесна операция и можете да я извършите за няколко минутки. Сложете почвена смес на дъното на новата саксия, извадете растението от старата и наместете топката от корени върху новия субстрат. Запълнете пространството отстрани с приготвената почва и леко притиснете с пръсти. Важно е да не натискате силно и да трамбовате субстрата към дъното. Почвата трябва да е аерирана и след като полеете, водата ще изгони излишния въздух.

Подрязване. Хибискусът вдървесинява, затова е добре да го оформите от рано, иначе рискувате да отгледате храст, чиито клони стърчат във всички посоки. Освен това подкастрянето подсилва старите растения и стимулира образуването на цветни пъпки. За подрязването използвайте само остри и чисти овощарски ножици. Срязвайте чисто над “очите” или разклоненията на стъблото. Най-добре е да извършвате тази процедура след като премине цъфтежа. След подкастрянето израстват нови клонки, и т.к. цветните пъпки се формират само на младите клонки, след резитбата ще си осигурите нов обилен цъфтеж. Можете да оформите растението като малко дърво с кълбовидна корона – когато започне да цъфти се превръща в изключително красива гледка.

Но освен за красота, хибискусът има и интересни практически приложения. В Индия и Ямайка, растението е известно още под името цвете-обувка, т.к. стритите му цветове се използват като черна боя за полиране на обувки. Жените в Азия използват хибискуса като естествена боя за коса, при което косата става черна и лъскава. Често цветовете се използват за украса на различни кулинарни специалитети. А чаят “каркаде” се прави от цветовете на близкородствения едногодишен вид H. sabdariffa

Не забравяйте, че все пак хибискусът е храст и ако не искате да ви изненада с огромните си размери,  след като го поканите в апартамента или на балкона, не го отглеждайте в много големи саксии. Така растението ще нараства според отреденото му пространство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име