KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Когато говорим за Сглобяемите къщи не се  временни паянтови постройки, а стабилни къщи, които външно не се различават по- нищо от стандартните монолитни сгради. Разликите са в конструкцията им и в строителният подход. Сглобяемите жилища могат да варират от бунгала до истински замъци, в които са налични всички съвременни удобства и екстри.

Съединените щати са сред лидерите в производството и използването на сглобяеми

Съвременните къщи от този тип отговарят на стандартите и изискванията за качество и безопасност дори в страните с най-стриктни изисквания. Те са се появяват около 40- те години на миналият век, като бързо започват да печелят позиции. За съжаление първите постройки от този тип са били с далеч по-лоши показатели от днешните и са се използвали предимно на места, където е било нужно бързо осигуряване на много жилища. Днес технологиите са се развили, до там че сглобяемите къщи осигуряват дори по добро качество на живот от тези построени по класическите технологии, което се дължи изцяло на внедрените новости.

Обединяващото при всички сглобяеми къщи е, че те са изградени от по-малки или по-големи предварително създадени елементи (заготовки). Монтирането им е чрез сухи методи на строителство. В зависимост от степента на предварителна заготовка и възприетата технология сглобяемите жилища могат да бъдат разделени на различни видове. Макар по-същество качеството да е същото различните типове варират, както по-възможностите, които предлагат, така и в цената.

Модулните жилища са вариант на сглобяема къща масово произвеждан и предлаган в Европа. При него бъдещата постройка се изгражда от предварително подготвени модули, които се сглобяват около носеща конструкция. Един модул обикновено представлява една стена или част от нея. Сглобяваното се извършва с помощта на кранове  и друга специализирана техника. Най-големите производители на модулни къщи са германия и скандинавските страни. У нас също се произвеждат къщи от този тип.

Все по-модерно стават стъкленото строителство, което в повечето случаи също се реализира чрез сглобяеми технологии.

Стандартните сглобяеми къщи се изграждат като за основа се използва метална или дървена конструкция, а за изпълнение на стените специални панели, които се разкрояват на място, те могат да са изработени от различни материали и технологии. Тъй като обикновено дървото е основен материал тези къщи често се наричат дървени.

Сглобяемите конструкции дават много голям обем от възможности при проектирането и изграждането не само на жилища от среден клас, но и на супер луксозни такива.

В някой части на света, основно в северна Европа и Русия, се предлагат и сглобяеми къщи направени изцяло от дърво, но те са по-скъпи и взискателни към  поддръжката, а освен това не са типични като външен вид за нашите населени места.

Това е Българска, сглобяема, двуетажна къща.

Показаните до тук технологии за изграждане на сглобяеми къщи могат да се използват за създаване на жилища в различни архитектурни стилове и при всевъзможни конфигурации. Те имат отлично ниво на стабилност, якост и комфорт на живот, който предлагат. Всички официално одобрени вариации на тези технологии покриват противопожарните норми и превъзхождат стандартното строителство по земетръсоустойчивост. Жилищните сгради изградени по описаните по-горе технологии обикновено не подлежат на демонтаж и монтиране на ново място.

През последните години все по- популярни стават така наречените преносими (контейнерни) къщи, при които има няколко напълно готови модула приличащи на големи контейнери, които се сглобяват в определена конфигурация оформяйки цялата сграда. Този вид жилища често се разглеждат като отделен тип, не рядко наричани къщите на бъдещето. предимства им са изключително много. Всички строителни дейности до най-малките детайли могат да Бъдат извършвани във фабриката производител с голяма степен на автоматизация. Къщата се монтира буквално за часове  върху предварително направената площадка.

При необходимост преместването на къщата на ново място не е абсолютно никакъв проблем. Модулният характер на жилището позволява лесно пренареждане на помещенията в различна конфигурация и дори разширяване чрез добавяне на нови модули ( помещения). Обикновено преносимите жилища не се нуждаят от допълнителни конструкции, но създаване на метален носещ скелет при двуетажните решения често е наложително, понякога се осигурява и покривна конструкция, която удължава живота на покритията и изолациите.

Когато става дума за сглобяеми жилища често могат да се чуят и понятията  еко-къща и пасивна къща. Макар че тук става въпрос повече за използваните материали и свойствата на къщата, а не за начина по който тя е построена не е тайна че сглобяемите къщи са изключително добре термо и шумо изолирани. Нещо, което се постига трудно и с много повече средства при стандартното строителство.

Предимства на сглобяемите жилища:

  • По-евтини в сравнение с монолитното строителство.
  • В цената на къщата са включени още – архитектурният проект, дограмата, всички вътрешни инсталации, довършителните работи по подовете и стените.
  • Монтажът на сглобяемата къща става много бързо и веднага след завършването й можете да се нанесете в нея.

Законови положения:

  • Според българските строителни закони редът за получаване на разрешение за направа на сглобяема къща е същият, както и при монолитните.
  • Според закона сглобяемите къщи се приравнени с монолитните и те лесно могат да бъдат застраховани или ипотекирани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име