Преди  години това жилище е било транжорна, с обща площ около  60 кв.м, към магазин за месо. След като магазинът се преустройва на аптека транжорното помещение става излишно. Възникнала е делема за целесъобразността от използването му за склад, но Соня-чаровната обитателка на дома,  предлага на родителите си идеята за самостоятелно момическо жилище. Заедно скицирали и разпределили пространството, прехвърляйки няколко варианта, повикали майсторите и след три месеца бившата транжорна се превърнала в  младежко жилище където човек се потапя още с  прекрачването на прага.

Лека преградна стена е оформила антре.  Ограничените размери на антрето визуално се разширяват с трите стилни огледала, поставени на стената срещу вратата. Те сякаш поемат лекото вълнение на посетителя, който влиза за първи път, пораждат усмивка на лицето му и го зареждат с положителна емоция. Тя се допълва органично с меките лъчи от светлинния плафон и топлият нюанс на белите стени, създаващи усещането за прохлада и спокойствие.  От антрето директно се влиза в уютното и изключително функционалното дневно помещение, в което оригинално са съчетани модернистичните тенденции на преливащите се сектори.

Това е постигнато само с изграждането на две тънки итонгови стени, едната-изолираща банята от общото и създаваща  дълбочина за кухнята. Другата  е съзнателно удължена, с вход за спалнята и дискретна ниша за  аскетичния работен кът-бюро, компютър (беше на ремонт) и няколко малки лавици. Макар и намиращи се в едно общо пространство кухнята, всекидневната и холът са  визуално умело разграничени с  цветови комбинации.

Кухнята е комбинирана с трапезария, като по този начин е спестено място, но не за сметка на нужното удобство.

В прибраната на пръв поглед кухня не липсва нито един необходим за младата домакиня съвременен уред. Естествено, кореспондиращият цвят тук е белият и няма как да бъде друг, защото бялото говори за чистота и ред, а пък и трябва максимално да се акумулира влизащата през ефирните пердета светлина.

Интериорът в сектора за хранене е хармоничен, допълващ се от цветовото преливане между класическото бяло и черно-венге.

При разполагането на уредите е спазено  условието огънят да е от далечната страна на   водата. Затова готварската печка е сложена откъм късата страна на чупката, комплектована с мощен абсорбатор (тип „камина”), който напълно  поемане на миризмите при приготвяне на ястията. Мястото за трапезарията, елегантно подчертано с хубав килим, хармонизира напълно със стилистиката на кухнята, за което допринася и удобните маса и столове в цвят „венге”.

Общото помещението, в което са разположени кухнята и трапезарията, осигурява свободен преход към дневната. Вместо секция, която заема излишно пространство, телевизорът и допълнителните устройства към него са монтирани на стената.

Холът е по-скоро загатнат, а реално е място за отдих или за посрещане на приятели, без които животът на  всяки млад човек би бил скучен и безличен. За удобно настаняване на гостите служи нисък  диван от две  самостоятелни ъглови секции, застлани с меки възглавници. В комплект към дивана е многофункционалната масичка със стъклен плот, а на срещуположната стена е закачен широкоекранният плазмен телевизор, по който постоянно тече съвременна музика.

В цялото помещение прави впечатление не само смисленото използване на всеки квадратен метър, но и  верен усет за преливане на цветовите нюанси на стените. Не се вижда добре на снимките, но цветовете на стените са с много леки преливания в нюансите. Бялото на кухнята преминава в нежно розово-за стената на банята и тонизиращо оранжево-зад телевизора. Двете стени зад ъгловия диван са цветова разнолики-сочно портокалено и топло шоколадено, съответно за дългата и късата страна.  Даже и в този си изчистен вид интериорът на дневната е свеж и хармоничен, но не би бил така пленяващ ако не бяха оригиналните гоблени „Дамата в червено”и „Люляците”-над дивана, „Принцеса  Сиси„-в трапезарията и „Коне на водопой”-до работния кът. „За тях съм избрала видно отвсякъде място, защото са ми скъп подарък от баба  Соня, на която съм кръстена и която много обичам”-с вълнение споделя очарователната госпожица.

От хола, през малък коридор застлан с мек килим,  с дрешник отляво и рафтове с любимите философски книги отдясно, се влиза в спалното помещение. Тук, във всеки детайл осезаемо се чувства настроението и женствеността, подчинени единствено и само на  личния свят на младата дама.

Спалнята е застлана с богато щампована с лалета ковертюра, които се оглеждат срамежливо в огледалната врата на вградения гардероб. Стените са облепени със светли успокояващи тапети с широк релефен фриз, по цялата дължина на стената над спалнята, на височината на прозорците. Интимната тоналност в цялостния интериор се подчертава дискретно от небрежно полегналата на пода пухкава възглавница и флоралните мотиви на пердетата, чиято   въздушна голота е прикрита само с ефирни цветчета.

  Трудно е на човек да си представи как  една транжорна може да се превърне в такова жизнерадостно жилище, обзаведено пестеливо, но стилно, изпълнено с положителна енергия. Оказва се, че съчетанието на малко родителска помощ и много момически инат е успешна комбинация за  създаване на  удобен и красив дом и от най-неугледния терен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име