Ако трябва да определим точните граници на нашият дом  ще бъдем сериозно затруднени, според едни той е само вътрешното пространство, според други обхваща и балконите и терасите, с които жилището разполага, а според трети в него влиза и градината, та дори и различни други прилежащи площи.

                Представяме ви 4 варианта на тераси с градини в малки размери, при които са на лице различни възможности за разпределяне на пространство и озеленяване, но постигнатият ефект  при всички в крайна сметка е отличен.

 Вариант  1

Малката градина е превърната във функционален кът интензивно използван през топлите месеци от годината за отдих и прекарване на времето на открито. Този вариант има предимството на голямата близост до вътрешността на дома, което създава особено удобство при хранене,  както и при извършване на различни дейности изискващи изнасяне и прибиране на различни вещи от къщата. Друго голямо предимство на тази градина е, че тя е малка и грижите за нея са по силите дори на заети хора, като във същото време е достатъчно голяма, за да има достатъчно място за зелени площи и озеленяване, без да се налага използването на далеч по-взискателните саксии и сандъчета със цветя.

Обзавеждането е семпло и удобно състои се от монолитна маса и метални столове напълно устойчиви на метеорологичните въздействие. Засенчването на този кът може да става с чадър, шатра или тента, не е предвидена растителност за засенчване, защото поради малката площ тя неминуемо ще пречи и ще създаде потискащ ефект.

Вариант  2

Прекрасна  веранда с изглед към градината, която с пълно право може да бъде определена като максимално комфортна. Верандата е обърната към двора и може да се похвали с отличен изглед, а същевременно е част от самата къща. Разположението на тази тераса я прави толкова удобна за всички аспекти на ежедневието ни колкото и всяко помещение в къщата. Тук може да се почива в края на деня, да се храним на открито, да гледаме телевизия, да посрещаме гости и т.н. Макар тази веранда да не е снабдена със собствен покрив, тя е покрита от красива пергола по основните подпори, на която са плъзнали увивни видове като бръшлян и дива лоза. Добрият изглед към градината прави ненужно каквото и да е озеленяване на самата веранда.

Обзавеждането е сравнително просто, но то е изключително ергономично, напълно устойчиво на всякакви атмосферни влияния и най-важното по джоба на всеки. При хубаво време, когато прекарваме повече време тук могат да бъдат изнесени и различни други мебели, но те не бива да се оставят тук за постоянно, защото има опасност при внезапен валеж да бъдат намокрени и повредени.

 Вариант  3

Този вариант се различава съществено от предходните два, по-това че тук имаме голяма градина и малък кът за отдих, организиран като своеобразна тераса.  Голямата градина е така направена, че да служи преди всичко за съзерцание  и възхита. Тя е озеленена по извънредно прост и същевременно елегантен начин, даващ добър естетически ефект при нисък разход на труд за поддръжка.

Характерна черта е, че градината не разполага с развита алейна мрежа, така че кътат за отдих е единствено място от нея, което можем да посетим, извън него можем да преминем единствено ако имаме работа по поддържането на растителността.  Самата тераса е оформена като дървен под приличащ силно на подиум, върху който е поставено обзавеждането. Озеленяването в близост до самата тераса е обилно за засилване на ефекта са използвани и растения в големи контейнери. Обзавеждането е максимално практично и удобно.

Вариант 4

Изключително интересен и семпъл начин да решим използваемото пространство в една малка градина, каквато имат много къщи у нас, особено в градовете. Малката зелена площ заключена между къщата и високата плътна стена се простира по дължина на целия парцел. В нея има достатъчно място да се разгърнат два напълно обособени пространствено и по функция кътове. Първият е типично място за отдих и прекарване на свободното време, както и извършване на различни дейности на открито, докато второто е предназначено изцяло за почивка и релакс.

Много находчиво мястото за почивка е решено изцяло върху моравата. нарочно не е използвана постоянна настилка, защото по-този начин ще се изгуби градина. Растителността е съсредоточена между моравата и  къщата.  Почиващите са по-близо до високата ограда, която заедно със засенчващият чадър ги предпазва от любопитни съседски погледи. Този вариант макар е красив  и лесен за осъществяване. Мебелите в основният кът са пластмасови, а в другата част са използвани два шезлонга.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име