Един от основните ключови моменти за успешно органично градинарство е ротацията на културите, която значително повишава производството и улеснява борбата с болести и вредители.

При отглеждането на едногодишни култури, каквито са например зеленчуците, на едно и също място всяка година, се повишава риска почвените болести и вредители да се превърнат в проблем, който води до влошаване здравето на растенията и понижаване на реколтата.

Известно е, че ротацията на културите е най-доброто решение при наличие на вредни насекоми със стадий на развитие в почвата. Болести като кореново загниване, бяла плесен, или нематоди могат да бъдат потушени и ограничени чрез добра ротация на културите.

Друго важно предимство на този вид практика е подобряването на структурата на почвата и нейната плодородност. Някои растения са гъсто облистени, което предотвратява растежа на плевелите и редуването на такива растения с видове, които имат малки листа ще подпомогне борбата с плевели.  Освен това различните видове растенията се нуждаят от различни количества хранителни  вещества, които си набавят от почвата и така смяната на растенията отглеждани на определено място помага за най-доброто усвояване на почвените ресурси.

Времето за осъществяване на цялостна ротация обикновено обхваща около 3-4 години – тоест след толкова години можете да засадите дадена култура на първоначалното й място.

Ако през този период се е появила някаква болест или вредител на мястото, тогава е добре да удължите периода на ротация.

За да започнете с ротацията, първо направете списък с културите, които искате да отглеждате. След това групирайте културите заедно според ботаническото им семейство.

Семейство Култура
Лободови (Chenopodiaceae) Червено цвекло, спанак, киноа
Кръстоцветни (Brassicaceae) Главесто зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, алабаш, репичка, ряпа, синап, хрян, рапица
Сенникоцветни (Apiaceae) Морков, целина, магданоз, копър, пащърнак
Сложноцветни (Asteraceae) Маруля, цикория, земна ябълка, слънчоглед
Тиквови (Cucurbitaceae) Краставица, тиквичка, тиква, пъпеш
Лукови (Alliaceae) Чесън, лук, праз лук
Бобови (Fabaceae) Боб, грах, люцерна, лупина
Картофови (Solanaceae) Картоф, патладжан, чушка, домат
Други Царевица, елда, ръж

Разпределете зеленчуковата градина на сектори според продължителността на ротацията в години- започнете с 3 или 4. Всеки сектор може да се раздели на по-малки секции.

Разпределете културите, които искате да отглеждате в тези 3 (4) сектора, като по правило отглеждайте културите от едно семейство заедно.

Ако секторът е за повече от едно семейство, тогава групирайте заедно тези, които имат сходни изисквания. Отглеждането в лехи значително ще улесни тази задача.

Имайте в предвид, че краткосрочните култури като марулята, салатата, ранните моркови и други подобни, могат да се впишат във всеки от секторите. Другия важен момент е да си начертаете схемите и да записвате къде какво отглеждате през тези 3-4 години и дали сте имали проблеми с болести и вредители. Това ще ви помогне адекватно да реагирате на възникналите проблеми и да избегнете други.

Най-важната стъпка при ротацията на културите е да групирате всички култури, които искате да отглеждате според ботаническото им семейство. Трябва да знаете, че всяка една култура има специфични изисквания за обработка на почвата. Когато прилагате ротация на културите, добре е видовете, които изискват сходна обработка на почвата, да бъдат отглеждани заедно доколкото е възможно.

Това ще помогне да осигурите на културите най-добрите условия за отглеждане, а и в рамките на целия период на ротация цялата градина ще бъде обработвана по един и същи начин.

Преди да засадите групираните култури, трябва да подготвите почвата  в отделните сектори, според изискванията на отделните групи растения. Подготовката на почвата включва торене, обогатяване с компост, вар или листовка.

Тор и компост – Обработката на почвата с тези органични субстрати е задължителна преди засаждане на култури, изискващи голямо количество хранителни вещества.

Такива например са растенията от групата на картофа (сем. Картофови), зелето (сем. Кръстоцветни), тиквата (сем. Тиквови) и лука (сем. Лукови).

Не използвайте тор и компост на местата, където отглеждате представители от групата на моркова (сем. Сенникоцветни)  и червеното цвекло (сем Лободови).

Вар – Необходима е да се добави към почвата само в случаите, когато е трябва да се понижи киселинността на почвата (т.е. да се повиши нейното рН).

Варта е алкална и добавянето й към почвата способства за неутрализиране на киселините, които се съдържат в нея. Обработка на почвата с вар, ако е необходима, е подходяща за места, където се отглеждат представителите от групата на зелето (сем Кръстоцветни).

В такъв случай, обогатяването с вар се извършва през есента, преди засаждането, като така се предотвратява развитието на болестта ‘гниене на корените’ на зелето и репите. В никакъв случай не прилагайте вар на местата, където ще отглеждате картофи, защото това ще съдейства за развитието на краста по тази култура.

Листовка – може да се използва без изключение при абсолютно всички групи култури, като има особено добър ефект при кореноплодните видове, тъй като прибавянето към почвата, преди засаждането им, значително  я подобрява.

След като вече сте разделили градината на сектори, групирали културите според ботаническото им семейство и сте обработили почвата в секторите според изискванията на съответните растения, които ще засадите там, можете да се захванете с отглеждането на културите на ротационен принцип.

Примерно разпределение на културите за 4-годишен ротационен период:

ЕСЕН/ЗИМА

ПРОЛЕТ/ЛЯТО

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име