Кацнала на високото като бяла лястовица, къщата се опитва да е с лице и на север, и  на изток,    държи под контрол дори барбекюто под навеса. Скрит зад високите традиционни дувари, дворът естествено е покрит в централната си част с каменен плочник- характерно за болярските къщи в Арбанаси.

В специално търсената безпрепятсвена широта  вместо каляската с дорести коне ни среща едно  куче /от кралски произход!/ Но … приказката си е истинска. С два камиона насипна пръст и леко усукан към изток вариант на строежа, ефектът е  постигнат. Къщата е красива, стилна и функционална. Докоснеш ли се до нея, няма как да не си помислиш, че  е рядък късмет  да имаш имот не къде да е ,а в Арбанаси !  Самочувствието  е заслужено –  след някоя чаша нашенско вино, ако  загледаш привечер отсрещните фенери , направо   ще повярваш, че си  синя кръв, болярска …Е, в утрото ще трябва да се примириш, че “чардака”  всъщност е модерен бял балкон с окачен таван и неонови лампи, но какво му е лошото .Толкова е  уютно, че ще продължиш да си вярваш…

Стопанката мечтаела за дом на едно ниво, по испански тип. Дори изрязала образеца от някакво списание, но я убедили, че тъкмо тук една двукатна българска къща ще седи по-добре и ще спести място за двор и градина. Доверила се,  и не съжалява. Без да си дава зор, за три години вдигнала този малък палат, който предлага всички удобства да живее в него със семейството и приятелите си. Първата   цел при строежа била да се постигне максимална функционалност. И действително, не може да се намери нито едно недообмислено кътче, което да не служи за нещо. Липсват всякакви огромни трудно  отопляеми и ненужни   стълбища и фоайета, които  често обременяват просто така, за разкош,   подобни  амбициозни проекти. Парното тръгва от мазето – фитнес, и отоплява цялата къща. Измислено е да бъде и на ток, и на дърва и  стопанката ни уверява, че по-голямо удобство няма. То затопля и водата в бойлера.  Правят впечатление многото стилни шкафове , етажерки и гардероби  от тъмно дърво, които  освен топлотата и уюта, които придават, предлагат и големи удобства на стопаните . Спазен е и традиционният обичай в българската къща да има  специален дрешник-  още по-голямо предимство за домакинята..

Още с влизането всичко се завихря около  подпорната декоративна греда. Тя определя целеустремените линии на окачения таван. В хармония с тях пък са вързани уникалните три стъпала в отсрещния край и цялото пространство се движи сред романтични светлосенки на ефирни завеси и проблясъци, отразени от  осветителни тела, вградени в стените и тавана. Сводестите форми на прозорците и вратите добавят допълнителен полъх на отминали времена.  Топлата бежово- кафява  цветова гама придава  разкош , аристократично подсилен от тежките тъмни  мебели. Всичката тази царственост излъчва спокойствие,  просперитет и увереност.

ИДЕЯ: В името на жизнерадостното усещане не е пропуснат и един много важен елемент- крясъкът на алените възглавнички. Нацъфтели като божури по удобните дивани в къта за отдих , подредени като на старинни миндерлъци, те силно напомнят къде се намираш . В хармония с тях са и няколко сполучливо избрани. картини по стената, които бавно и тежко те повеждат към аристократичните три стъпала на по-високото ниво, пиедестала в този артистичен хол.

Зад колоната вдясно в закътана дълбочина е развит плотът за кухнята. Прави впечатление оригиналният осветителен панел над бара.

Сърцето на българския дом. Особената значимост на камината е подчертана и от оригиналния  типично арбанашки иконостас, поставен тъкмо над огнището отдясно… в хармония с непреходната  хубост българска, изографисана на платното вляво . Уловил всичко това още с първия поглед, вече си в плен  на уюта и атмосферата на този прекрасно планиран и осъществен дом.

…. ИДЕЯ: Ако държите в дома ви да има нещо, което да придава специален акцент и смисъл , издигнете  го в култ. Идеята може да се осъществи  на специална стена, да  се изтъкне на по-високо ниво чрез  декоративни стъпала  или площадка, да се вгради в  дискретно осветена ниша и т.н.

Това може да бъде скъпа картина, семеен портрет, уникална реликва, родословното дърво, дори детска рисунка със специална сантиментална стойност. Подобен акцент ще обобщи идеята за дома ви и  би оставил спомен у гости и обитатели  завинаги. Нашата стопанка бе избрала за акцент огнището, благословено от Бога и Красотата. Трябва да признаем, че трудно би се намерил по- истински символ за идентичност на един арбанашки дом… Настроението, породено от досега до подобни предмети, внася автентичното усещане за неподправен аристократизъм и създава самочувствие , усещане за значимост и тежест.

ИДЕЯ: Ако искате да започвате и завършвате деня си  със заслужено самочувствие, позволете си един подарък за дома- купете  скъпи и оригинални чаши за чай или кафе, изберете си красив сервиз за хранене- всекидневното докосване до подобни предмети при един от най-важните ритуали в живота ни –храненето дава стимул за положителни емоции и утвърждава самочувствието. Глупост е навика на  нашите българки да държат скъпите сервизи зад витрините, а да предлагат на най-близките си  пластмасови съдинки . Отношението към предметите около нас, особено ако са произведения на изкуството, е въпрос на високи семейни стойности, на възпитание и ценностна система. Уважавайте се, за да сте щастливи!

Обзавеждането продължава настроението за благородна улегналост и просперитет. Тя е издържана в топлата бежово- кафява гама, преобладаваща  и в хола на къщата.

Спалнята на стопаните е на нивото на всекдневната и по този начин позволява през зимата да се отоплява цялото това обитаемо пространство независимо от втория етаж.

Фантазията и романтиката не намаляват и сред пестеливите фоайета пред стаите .

На вторият етаж е разположен малкият апартамент за сина.  Той  впечатлява с удобните шкафове и гардероби и с една много по-жизнерадостна гама в цветовете.

Пердетата са ефирни, покривката на спалнята от апартамента на сина е от коприна, но имитира почти нашенско тъкано одеяло.

Стаята за гости те смайва още от входа, крещящо весела  в  слънчевите си багри. Смелото решение  да бъде в  ярки оранжеви цветове звучи като искреното българско “Добре сте ни дошли!”.

Още щом прекрачиш този праг си вече възбуден и щастлив. Така, че стопанката съвсем не ни изненада като обясни, че нейни приятели от Русе идват тук всеки уикенд и не им омръзва…

Кабинетът излъчва солидност и елегантност.

Когато си тръгнеш от такъв  дом, съчетал в себе си богатството, културата и идеята на стопаните в блестяща хармония със стила, художествения усет и уважението към мястото, земята ни и епохата, оставаш  възхитен и съпричастен . Защото къщите на хората са част от таланта и творческия  ни гений . И тази неподражаема красота те кара да повярваш в това, което носи кръвта ни. Да, било е Арбанаси , процъфтявала е в него стародавната аристократичност. Има ни и сега и “болярската  кръв”  е  горда част от нашенската идентичност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име