Ананасът (Ananas comosus) е тропическо тревисто растение, чиято родина най – вероятно са областите на Бразилия и Парагвай. Това е единствеият представител на семейство Бромелиеви, който се култивира масово, заради вкусните му плодове. Името на растението идва от перуанската дума anana, която означава “прекрасен плод”, тъй като ананасът е бил кулинарен фаворит сред ястията, приготвяни от местните индианци.

А интересният му външен вид, наподобяващ на огромна борова шишарка и сочната, като на ябълка, вътрешност са причина за странното име (pineapple), с което плодът е известен в англоезичните страни.

Въпреки упоритите опити на много европейски градинари да размножават и отглеждат това странно растение, усилията им са оставали безплодни в продължение на 2 века. Поради това консумирането на ананас дълго време е било привилегия само за кралете, а поднасянето на плода се е считало за ценен и екстравагантен дар.

Днес вече е разкрита тайната за отглеждането на ананаса и дори и вие ще можете да се справите с тази задача в домашни условия и после да се насладите на кралкия плод.

Преди всичко трябва да си купите един плод ананас, защото ще ви е необходим, за да се захванете с отглеждането на тропическото растение. Пригответе си саксия с диаметър 20 см, а по – късно, когато растението я изпълни, можете да го пресадите в по – голяма саксия.

Подхранвайте растението в продължение на 2-3 месеца. Не прекалявайте с поливането, достатъчно е веднъж седмично да мокрите почвата. И остава да чакате – търпението е ключът към успешното отглеждане на ананаса.

През студените месеци поставете растението до прозореца, където ще получава максимум светлина. Стаята трябва да е топла (25 – 28°С). През лятото можете да изкарате растението навън, като първоначално го поставете на лека сянка.

Растението ще започне да дава плодове, когато стане на около 2 години. Тогава от центъра на листата започва да се формира съцветието. Цветовете са сини и се отварят ред по ред, в продължение на 2 седмици. След около 2 месеца ще видите и самия плод като светло червен конус. Сега вече ще можете изцяло да се насладите на собствения си ананас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име