Планираме и създаваме градината, така че отделните й зони и растенията в тях да са в хармония помежду си. Доволни сме от постигнатото и сякаш не забелязваме, че още от първите дни започва „великото преселение” на животните. Първи идват насекомите, неудържимо привлечени от омайните аромати и сладкият нектар на  цъфтящите овошки, треви, храсти, цветя. Битката ни с многобройните нашественици, които бягат, скачат, летят, хапят, е обречена.

Трябват ни  верни съюзници, които да ги включат в менюто си. Живият плет, короните на дърветата, гъстите храсти и треви, стряхата са примамливо място за птиците. Добре ще е да закачим и няколко къщички и хранилки, за да се чувстват пернатите помощници у дома си през всички сезони, и всичко ще си дойде на мястото. Като че ли най-работливи са скорците и синигерите, но дворното „изстребително” ято може да се попълни от зидарки, чинки,  дроздове, лястовици и др.

Важното е птиците също да се чувстват  спокойно и  комфортно в градината, за да започнат да гнездят. Отглеждайки поколението си те по-лесно ще се справят с армията вредни насекоми, техните яйца, какавидите, личинките и гъсениците.

Специализацията на скореца са насекомите, които живеят  на повърхноста и плитко в почвата-зимни молци, гъсеници, голи охлюви, скакалци, гъгрици, личинки на майски бръмбари, попови прасета. Е, обичат да си хапват и някои полезни живинки, каквито са божите кравички, дъждовните червеи, бръмбар бегач, но не прекаляват чак толкова. Простено му е и заради завидните певчески умения!

Синигерите  предпочитат да се хранят на плодните дървета, унищожавайки ненаситно плодовите молци, гъсеници, акари и много други вредители. При това, красивата птичка методично обследва дървото  и не пропуска нито едно листо или клонка. С острия клюн проверява и пукнатините на кората търсейки спотайващи се личинки, какавици и яйца на овощни вредители. Така само за година едно семейство унищожава няколко десетки килограма вредни насекоми, което си е внушителна цифра.

Зидарките обитават ниските широколистни гори, но щом застудее и огладнеят с желание ще посетят градините, в които има хранилки. Могат да се приучат и да останат постоянно, ако има подходящи дървета с хралупи, в които да гнездят.  Напролет дом в градината могат да намерят дроздове, лястовици, кралчета, кълвачи и други прелетни пернати. И те ще ни окажат незаменима и безценна помощ, при това безплатно, стига да им създадем желаните условия и станем приятели с тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име