Всичко се свежда до чувството за мярка. В това, до каква степен сме в състояние да създадем хармония между трите основни групи балконска растителност.

Първата група е външната растителност.

Тя е разположена върху парапета или на конструкция от външната му страна. Към тази група се отнасят и различните катерливи и увивни растения. Характерна особеност е, че тази растителност спомага основно за това балконът да е красив отвън, като често почти не се забелязва от вътрешната страна.

За създаването на външната растителност обикновено се използват обилно цъфтящи и устойчиви цветя. Много предпочитани за тази част от балконите са каскадните и ампелни видове.

 

Втората група е вътрешната растителност.

Тя е разположена от вътрешната страна на парапета, на пода на балкона, върху мебелите, на специални или други подходящи места.

Вътрешната растителност трябва да е по-едра и обемиста, макар понякога да се използват и по-дребни видове. За тази част от балкона се предпочитат по-едри храстовидни растения и дори ниски дръвчета.

 

Третият вид растителност на балкона е вертикалната.

Тя включва висящите кошници и растенията, развиващи се върху конструкция. Вертикалната растителност има ефект, както за наблюдателят отвън, така и за хората, използващи балкона.  Затова професионалните  дизайнери по вътрешно озеленяване често наблягат на него.

Вертикалната растителност е разнородна. Във висящите саксии и кошници обикновено се използват различни каскадни видове, докато за озеленяването на различни решетки и конструкции са подходящи различни катерливи цветя и лиани, както и някои храсти, подходящи за отглеждане на конструкция.

Балансът между трите варианта за използване на декоративната растителност на балкона зависи преди всичко от самия балкон.

При малките балкони се набляга преди всичко на външна растителност, която не заема допълнително пространство и се възприема много добре поради ограниченото пространство. В този случай се предпочитат повече изправени, но компактни растения, като каскадните сортове (основно насочени навън)се избягват. Въпреки недостига на пространство не бива да се подминава вътрешната растителност.

За целта може да се използва само едно по-едро растение, разположено в някои от ъглите или група малки саксии, поставени на перваза на гледащия към балкона прозорец. Ако балкона се използва само от един човек и той е добре разчетен от функционална гледна точка можете да използвате повече вътрешна растителност, като така ще намалите значението на външната и там ще можете да използвате класическите за балкона каскадни сортове. Вътрешната растителност ще създаде впечатление за по-голямо изобилие и ще направи мястото по-приятно за почивка и различни други дейности.

При големите балкони нещата стоят по съвсем различен начин. При тях външната растителност има скучен и еднообразен ефект, за предотвратяването, на който се налага  накъсване чрез използването на по-едри и различни по форма растения на отделни места. Когато балконът разполага с голяма площ и тя се използва интензивно най-напред се определят основните функционални точки и всички останали части могат да се заемат с растителност. Големите балкони могат лесно и много успешно да се превърнат в истински оазис приютен във вашия дом. На тях често се използва вертикална растителност и особено висящи саксии. Това е продиктувано  от по-лесното създаване на големи обеми и възможността на отделни места изправената и висящата растителност да се обединят, така че да създадат зрителни прозорци,  подчертаващи най-добрите изгледи навън.

Конструкции, които се използват при озеленяването на балкона:

Конструкции за външно окачване на саксии и сандъчета

– представляват метални поставки снабдени с куки, които се закачат за парапета. Това са сравнително прости и достъпни конструкции, без които не можете да постигнете особено добри резултати на балкона си. Освен описания вариант често на парапетите има постоянни поставки за сандъчета, които са част от самите тях.

Сандъчета, седящи върху парапета

– това са сандъчета, имащи в средата по надлъжната си ос жлеб, в който може да влезне горния ръб на парапета. По този начин сандъчето стои стабилно върху парапета като не се налага използването на допълнителни конструкции за закрепването им.

 

Решетки за отглеждане на катерливи растения.

У нас в момента не се предлагат решетка за балкон или градина, но за сметка на това различни видове мрежи лесно могат да се използват за тази цел. Направата на дървена решетка е класически вариант, но обикновено тя излиза доста по-скъпа от други варианти.

 

Стенни и таванни, закачалки за висящи саксии.

Те са много разнообразни по своята структура и художествено оформление. За таванни закачалки обикновено се използват крепежни елементи с халки, които посредством дюбел се захваща за тавана. Стенните закачалки се виждат много по-добре и затова те са специално направени, така че освен функционални, да са и естетични.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име