Желанието за повече пространство в дома ни кара често да преустройваме жилищата си и да търсим нови възможности да усвоим по-добре товар, с което разполагаме. Отдавна у нас съществува тенденцията за включването на балкона, като част от вътрешното пространство на жилището. Все по-модерно става не просто остъкляването или затварянето на балкона, но и неговото сливане – интегриране с помещенията, с които има непосредствена връзка.

Използването на френски прозорец на присъединения към хора балкон е много остроумно, защото от една страна се осигурява повече светлина, а от друга балконът, макар и в много ограничен вид, продължава да съществува.

Приобщаването на балконите обикновено не е трудно, защото те са отделени от помещенията предимно с прозорци и врата. Рядко балконът може да се свърже напълно със съседните помещения, поради наличието на конструктивни елементи, които не могат да се премахнат,  като носещи трегери, странични носещи колони и др. Така балконът хем става част от вътрешното помещение, хем остава сравнително обособен.

За да се освободи повече пространство в хола, балконът може да се използва като кът за гледане на телевизия.

Включване на балкона в рамките на някое от помещенията има много предимства. Чрез него се увеличава количеството проникнала светлина в дома, увеличава се общата площ, създава се раздвижен и разнообразен интериор, единственият негативен ефект е загубата на отворени пространства, които се използват за различни нужди.

По-големият балкон, остъклен и присъединен към хола или кухнята, може да се превърне дори в трапезария.

Как можем да използваме един приобщен балкон зависи от нашето желание и нужди, а също така от това каква функция изпълнява основното помещение. Най-често балкони се предвиждат към кухнята и хола. При кухненските балкони няма много възможности за използване, защото те са с малка площ от една страна, а от друга кухнята е с твърде специфична функция.

Присъединяването на балкона създава модерна, разчупена линия.

При присъединяване на балкон към кухнята обикновено той се превръща в кухненски бокс, където се пренасят по-голямата част от кухненското обзавеждане, докато основното помещение може да се оформи като трапезария. Обратният вариант също е възможен, балкона да се използва като трапезария, но това е възможно, само когато балконът е достатъчно голям.

Превръщането на балкона в кухня е най-често срещаното му преустройство

Прилежащият на хола балкон има възможност да се използва по много по-разнообразни начини. Когато страничните колони и трегера, които го отделят са по-големи и по-силно видими, балконът може да се оформи като самостоятелен кът. Когато границата между балкона и хола почти не личи, той може да бъде напълно приобщен. И двата варианта имат добър ефект и дават големи възможности за оформлението на дома.

Присъединеният към хола балкон може лесно да се превърне в своеобразна зимна градина.

Обикновено отделените балкони са по-благоприятни. В тях може да бъде оформен мини кабинет, работен кът, където децата да учат, а понякога дори тук се прави кухненски бокс. Тъй като присъединените балкони са много по-светли от останалата част от дома те са идеално място за отглеждане на цветя. Без особено усилие тук може да създадете истинска зимна градина, която ще изпълва дома ви с зеленина и свежест.

Балконите позволяват поставяне на големи прозорци, които са модерни и правят дома по-светъл и уютен.

Една от тенденциите в съвременната архитектура е използването на много по-големи прозорци, които придават усещане за стил и лукс на жилището, преустройството на един стар апартамент, така че да се сдобие с такива прозорци е много трудно, но чрез присъединяването на балкона това е лесно постижимо, като той се превръща не само в чест от друго помещение, но и в неговият източник на светлина и простор.

Приобщаването на балкона към някое от помещенията е интересна възможност не само за апартаментите, но и за къщите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име