Това се петте билки, които могат да повдигнат имунитета и да помогнат, за да се справите с проблеми като стреса, умствената и физическата умора, които съвременният начин на живот постоянно ни поднася. Разбира се, тези билки не са в състояние сами по себе си да ни направят щастливи, но те могат да подобрят начина на живот, да ни направят по-здрави, жизнени и енергични, което е голяма стъпка към щастието.

Женшен (Panax ginseng)За лечебни цели се използва удебеленият корен на женшена. Той се изважда, когато растенията станат на 5 – 6 годишна възраст. След изваждането, корените се обработват по различни начини, като именно това е причината за появата на всички разновидности женшен.

Действието на женшена върху организма е многостранно. Днес той се приема за едно от най-добрите средства срещу стрес. Доказано е, че има силен антивъзпалителен ефект, като редовното приемане на женшен потиска развитието на някои видове рак. В Китай се приема за един от най-добрите афродизиаци – този ефект е доказан. В китайската медицина се използва като едно от най-добрите средства за тонизиране и подпомагане на възстановяването след тежки заболявания и травми, използва се за лечение на диабен тип ІІ.

Странични действия на женшена се съобщават много рядко, като най-често се съобщава за липса на желание за сън.

 

                Гинко  (Ginkgo biloba)

                Листата и семената на гинкото се използват широко като лечебни средства. Семената се консумират като храна с добър здравословен ефект в Източна Азия. Листата на гинкото се използват за направа на извлеци и хранителни добавки, които лесно могат да се намерят и у нас.

Гинкото е едно от най-добрите средства за подобряване на паметта, той има и добър профилактичен ефект за доброто състояние на централната нервна система. Билката се използва за лечение на световъртеж и шум в ушите. Гинкото има съдоразширяващ ефект на периферните съдове, затова има много силен ефект при студени крайници и не добро оросяване. Съдоразширяващият ефект на гинкото е причина то да се препоръчва при активен спорт (подобрява метаболизма на мускулите). Приемането на гинкото има общ тонизиращ и укрепващ ефект. То се слави и като добър афродизиак.

 

                Мерджанче (лициум) (Lycium Barbarum)

Листата и плодовете на това растение се славят с много добри лечебни свойства. Плодовете се използват често за консумация в прясно или сушено състояние. Пюрето от плодове на мерджанче се е превърнало в задължителна съставка на детските храни на много места по-света.Мерджанчето има комплексно въздействие върху нашето здраве, най-важните му свойства при ежедневно приемане е тонизиращият ефект и способността  му да подпомага възстановяването след физическа и психическа умора. То е мощно средство срещу импотентността, половото безсилие, стерилитета. Мерджанчето има много добър ефект при остеопорозата,  срещу слабо зрение и очни заболявания. Едно от най-добрите средства за борба срещу стреса, отпадналостта, главоболието и високо кръвно налягане. Има доказан ефект срещу диабет, висок холестерол, шум в ушите, неврастения, хроничен хепатит, бъбречна недостатъчност, анемия и безсъние. Това е едно от най-добрите билкови средства при слаба имунна система. Мерджанчето има отличен ефект върху черния дроб и повлиява много благоприятно при почти всички негови заболявания. Той има доказано превантивно действие срещу атеросклероза и ракови болести. Редовното приемане на мерджанче  забавя процесите на стареене.

 

                 Китайски лимоник (Schisandra sinensis)

В билколечението се използват предимно плодовете на китайският лимоник. Те са с приятен вкус и могат да се консумират свежи или сушени, Макар по-рядко могат да се използват листата и цветовете.

Най-важното действие на китайският лимоник е способността да стимулира дейността на централната нервна система и да подобрява работоспособността. Отлично средство срещу стрес и умора, сънливост, лошо настроение, има и добри антидепресивни свойства. Лимоникът има добър комплексен ефект и върху сърдечно съдовата система и обмяната на веществата.

Има добър ефект при заболявания на белият дроб и проблеми с дишането, подобрява устойчивостта на организма към кислороден глад. Подобрява възстановяването на черния дроб след прекаран хепатит. Подобрява чувствителността и остротата на зрението, има много добър ефект при късогледство. Препоръчват се за профилактика при зрителна умора, следствие продължителна работа пред монитор. Китайският лимоник забавя процесите на стареенето и може да допринесе за удължаване на живота и подобряване на качеството му.

 

                Златовръх (Rhodiola rosea (Sedum roseum))

Използват се корените и коренищата, които имат аромат на роза.

Златовърхът е една от малкото родни билки, която се нарежда сред най-добрите адаптогени в света. Тя има силно действие срещу стреса, подобрява настроението и има доказан антидепресивен ефект.

Приемането на златовръх намалява психическата и физическа умора като подобрява цялостното състояние на организма. Златовърхът стимулира централната нервна система,  подобрява апетита. Спомага за по-добър и пълноценен сън. Има много добър ефект върху  сърдечната дейност. Златовърхът подобрява умствената работоспособност и възприятията, усилва паметта, изостря вниманието. Засилва имунната система и прави организма по-устойчив на различни негативни въздействия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име