ОТОПЛЕНИЕ НА ТЕРАСАТА

0
4468

Използването на газови “чадъри” за отопление е много практично, защото те дават мощна топлина и се местят навсякъде по терасата или в градината. Работят със стандартни газови бутилки и могат да се закупят от специализираните магазини.. Мерките за сигурност при ползването им се заключават в редовна подмяна на газовите маркучи и редуцир-вентила, Уредът се използва само навън или в проветриво помещение е нужно често да се проверява за евентуално изтичане на газ, въпреки че нормално притокът на газ се изключва автоматично при затваряне на редуцир – вентила.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ за терасата са с предимството да се ползват в затворени помещения – остъклени веранди, зимни градини… и в места, където са забранени газовите отоплители. Те топлят по-малко от газовите, но пък могат да се инсталират и в центъра на масата.

Слаби страни: не са подходящи за ветровити места, защото са леки и се люлеят; навън електрическият кабел минава по земята и може да спъне някого; външните електрически контакти трябва да бъдат защитени от влага.

Най-практични отоплители на терасата и градината са ОГНИЩАТА НА ДЪРВА. Те създават романтична атмосфера с припукващите пламъци, а допълнени със скара са и практични. Тези пещи от печена глина са много ефектни, но задължително трябва да се повдигнат на стойка, тъй като оставени на земята или пода се овлажняват и пукат. По същата причина не се ползват и в дъждовно време.

Огнище на дърва, подобно на скулптура, можете да направите сами:

Размери: 50х42см; височина 195см.

МАТЕРИАЛИ:

– желязна ламарина с дебелина 1см

– 2 страници по 42х195см, изрязани във форма на правоъгълен трапец с долна основа 42см и горна – 20см/ височина 195см/;

– гръб – 64х195 см, изрязан в трапец със същата височина и основи 64см и 26см;

– плот за огнище – трапец с основи 52 и 38см и височина 36см;

– скара-решетка от заварени метални пръчки с диаметър 0,8см, оформена в трапец с основи 36 и 50см и височина 37см;

– 2 борда по 38 и 36 см дължини и височина 4 см;

– електроди за заваряване, грунд за метал, огнеупорни плочки за настилване на огнището, чакъл за настилка на площадката, 3 бр. метални обувки по 35см. дължина, които се бетонират в стъпки 40х40х40см.

МОНТАЖ

– Огъването на цяла ламарина за конструкцията на огнището е трудно изпълнимо в домашни условия. Затова страниците се скрояват отделно и се заваряват по цялата им дължина към гърба. Спазвайте разтвора на крилата и размерите, дадени в чертежа.

– Плотът за огнище се заварява към страниците и гърба, на 47см над земята. В предния му край се заварява борд.

Огнището се настила с огнеупорни плочки.

– В предния край на скарата също се заварява борд. Тя е подвижна и ляга върху метални щифтове, заварени към страниците. Когато огнището се пали само за отопление, дървата се поставят върху скарата и огънят е много красива гледка.

– В долните краища /основата/ на всяка от страниците и гърба се заварява метална обувка, която се бетонира в терена. Това е наложително, поради голямата височина на бразероса и като защита при вятър. Площадката под него се настила с чакъл или трошляк.

– Ламарината се грундира против ръждясване.

 

За огнищата с открит огън налагат предпазни мерки, поради опасността от изгаряния. Децата не бива да се допускат край тях, защото тези огнища развиват много висока температура. Не бива да се приближавате до огъня с голи крака.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име