ОСВЕЖАВАЩ ДУШ В ГРАДИНАТА

0
3150

Практичният, лек и подвижен душ се прави от хидрофобен шперплат и се свързва към маркуча за поливане. Толкова е просто!

НАПРАВАТА НА ПРЕДВАРИТЕЛНИ ОТВОРИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА

При монтажа стойката на душа трябва да е здраво фиксирана към  основата-дюшеме, за да не „играе”. Избира се дърво с малък коефициент на разширение. В основата на стойката се поставя изолация, за да се избегне стагниране на вода вътре в сглобката. Въпреки взетите мерки, дървото на стойката може да се „надуе” от влагата и да предизвика разцепване на дъската от основата.

Ако дървото е с голямо съдържание на танин, то устоява на атмосферните промени и не се налага специална протекция на повърхността му. Но в началните няколко седмици при ползване на душа ще се образуват оцветени танинови „пръски”. Затова душът не се разполага върху повърхност, която лесно хваща петна – бетон, декоративен камък или подови плочи без защитно покритие. За инсталацията се избира място с естествен наклон за оттичане на водата.

Дъските в основата на душа са предназначени за въшно дюшеме с набраздена против плъзгане повърхност: „жлебовете”, дълбоки по 3мм и с V-образна форма благоприятстват и по-бързото оттичане на водата.

Инсталация с външен душ се включва към водопроводната мрежа с обикновен маркуч за поливане. Тя може да се мести в двора, според нуждите и необходимостта от наклон на терена.

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

 • Стойка-дъска от хидрофобен шперплат – със сечение 145х21мм и дължина 2200мм;
 • 5 дъски за дюшеме с дължина 900мм;
 • поставка за сапун 145х105мм;
 • къса вертикална подпора на стойката – бичме 70х45мм с дължина 860мм;
 • подпорни гредички за цокъл – 2 бр. по 720мм и 2 бр. по 790мм;
 • за монтаж на цокъла: 4 метални екера 90х90х65мм и винтове от инокс 4х35мм;
 • за монтаж на стойката /към цокъла/: 2 болта от инокс по 8х80мм с шайби и гайки;
 • за монтаж на късата вертикална подпора на стойката – 4винта по 5х60мм;
 • за поставяне подложката за сапун: 2 винта от инокс 4х35мм;
 • за фиксиране на дюшемето върху цокъла – 20 винта от инокс 4х50мм;
 • свредла за бормашина и триони; 2 клипса за закрепване на маркуча за поливане.

ИНСТРУМЕНТИ И ПОСОБИЯ – бормашина на стойка, завинтвачка, прободен трион /или ръчен/, отвертка, ренде, френски /гаечен/ ключ, стеги, екер, нивелир.

СГЛОБЯВАНЕ НА ДЮШЕМЕ ЗА ОСНОВА: ДЪСКИТЕ ЛЯГАТ ВЪРХУ ЦОКЪЛ ОТ ПОДПОРНИ ГРЕДИЧКИ

1. В подпорните гредички се пробиват предварителни отвори за винтове. Сглобява се правоъгълен цокъл с помощта на стабилни метални екери и неръждаеми винтове.
2. След като се отбележи стъпката на стойката на душа върху дъска от дюшемето, се прави отвор с малко по-голям диаметър от ширината на триона. Острието на последния се вкарва в този отвор и се изрязва гнездо, в което ще влезе вертикалната дъска за стойка.
3. В дъските за дюшемето се правят предварителни отвори с бормашина на стойка: те са по-малки с части от милиметъра /2-3/10е/, спрямо диаметъра на използваните винтове.
4. Крайната дъска на дюшемето се фиксира върху цокъла от подпорни гредички. Върху нея, с нивелир, вертикално се вдига късо бичме за подпора на стойката /носеща батерията и душа/ и в прилежащата гредичка от цокъла се пробиват предварителни отвори за винтове.
5. Структурата на цокъла се обръща легнала настрани. Подпората на стойката /късото бичме/ се фиксира с болтове към прилежащата гредичка на цокъла. Във вътрешността на последния се разполагат гайките.

ПОДГОТОВКА И МОНТАЖ НА СТОЙКАТА ЗА ДУШ

6. Върхът на дъската, носеща душовата инсталация, се заобля. Това избягва задържане на вода.
7. Измерва се разстояние 1050мм от основата и върху стойката се пробива централен проходен отвор с диаметър 30мм. През него ще се прекара тръбата за водозахранване. Работи се с бормашина на стойка за направа на перпендикулярен отвор.
8. Стойката на душа се състои от вертикална дъска и центрирано разположено към нея късо бичме за подпора. Двете – се закрепват със стеги, преди да се завинтят заедно.
9. Дъските за дюшеме се подреждат с равномерни фуги върху цокъла /за целта се изрязват разделителни трупчета с дебелина 5мм/. Преди завинтване на дюшемето се правят предварителни отвори.
10. Отпадъчно парче от дъска /за стойката/ се използва за направа на поставка за сапуна. Тя се фиксира отгоре върху късата вертикална подпора на стойката, с неръждаеми винтове /инокс/. Главите им се покриват с кит.

МОНТАЖ НА БАТЕРИЯТА С ДУШ

11. За водозахранването последователно се свързват: спирателен кран, коляно 90 градуса, два прави преходника, коляно 90 градуса, редуктор за налягане и елемент за включване към маркуча за поливане.
12. Двата прави преходника се вкарват в пробития отвор върху стойката. След това се монтират останалите елементи за водозахранването. Накрая се поставя батерията с душа.
13. Душовата инсталация се монтира съгласно предписанията, дадени за избрания модел.
14. Остава да се намери подходящо място за душа и да се свърже към градинския водопровод. Основата с дюшемето трябва да стъпи върху равна и твърда почва.
15. Градинският маркуч се закрепва вертикално върху гърба на стойката с клипсове. Така остава скрит за погледа.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име