Оградата е едно от първите неща, които се налага да направим, за да превърнем парцела в градина. Тя ще бъде първото нещо, което се вижда отвън, затова често се нарича лице на градината. Тук трябва да отбележим, че подмяната на модела ограда може да промени цялостният вид на градината, както отвън, така и от вътре.

Оградите имат много и различни функции, на първо място те маркират границите на парцела, като ясно отделят градината от околният ландшафт. Много важна е и ограничаващата функция на оградите, те могат лесно да ограничат достъпа на хора и животни. Понякога оградите могат да се използват и като конструкции за отглеждане на растения. Оградата като всеки градински елемент трябва да бъде и естетически издържана, това е още по-важно като се има предвид, че тя заема предната линия на градината. Височината на оградата може да варира от 50 см. до няколко метра. Ниските огради са за предпочитане там, където няма опасност от домашни животни и вандали. Огради с височина между 1 и 1,5 метра са най-често срещани. Те се вписват сравнително лесно в обстановката и осигуряват добра сигурност.

Плътността на оградата е от първостепенно значение и в зависимост от това те биват различни видове. Плътни са огради, през които не може да мине погледа на наблюдателя. Те са с много по-тежко визуално въздействие в сравнение с останалите видове и обикновено по естетичното си въздействие отстъпват на тях.

Ажурните дървени огради са евтини и лесни за направа.

Ажурните огради, макар че визуално са добре забележими не пречат на възприемането на двора. Ажурните огради са най-естетични и лесни за съчетаване със сградата и двора. Освен тези типове има и комбинирани огради, при които част от общата височина е изградена като плътна, а част като ажурна. Тези комбинирани огради са много често срещани. Те използват силното присъствие на плътната част, за да подчертаят това на ажурната.

Различните битови елементи като плета могат да се използват едновременно като ограда и декоративен акцент. В случаят плета предвидливо е подсилен с телена мрежа.

Обикновено ажурните огради се използват от към улицата, докато плътните са  предпочитани при отделянето от съседите. Все пак това зависи основно от разположението и конфигурацията на двора. Основна задача на плътните огради е да осигурят закрита от погледи и външни въздействия площ, където да се разположат основните елементи като: къта за отдих, патиото, евентуално басейна и др. Тъй като изграждането на високи плътни стени от към улицата е забранено (с изключение на редки случаи), е много трудно да се осигури закрита площ, когато основната част на двора е от страната на улицата. В този случай обикновено се предвиждат ажурни огради, които се подсилват с растителност, за да ги превърнем в крайна сметка в плътни.

Живите плетове също могат да се използват като огради, но само при места, които не са много натоварени и опасността от прескачане на животни и хора не е голяма.

Стилът на оградата може да бъде много разнообразен. Той зависи основно от орнаментите, които я украсяват. Без особени проблеми една и съща ограда може да бъде оформена в различни стилове, които подхождат на различни сгради. Стилът на оградата зависи преди всичко от сградата и това какво е архитектурното решение при нея. Колкото една ограда е по-плътна, толкова по-силно при нея изпъква вложения архитектурен стил и обратно, при ажурните огради е трудно да се схване определен стил. Това е основната причина при желание за създаване на ажурни огради в определен стил те да се изграждат с монолитна основа и колони, които да създават нужното впечатление.

Красива класическа ограда, леко раздвижена от качената на нея растителност.

Нуждата от озеленяване на оградата също е важен въпрос. При огради, направени от по-семпли материали, като оградна мрежа, по-голямата част от тяхната повърхност може да бъде покрита от растения. При скъпи и изискани огради, например от ковано желязо, растителността ще прикрива красивата ограда. При плътните огради е в сила същата закономерност. Когато те са слабо украсени озеленяването им има много добър ефект, но изпипаните огради с красиви облицовки и декоративни орнаменти не бива да се покриват с растителност, защото тя ще изглежда като самонастанила се.

При направата на различните видове огради трябва да се спазват всички технически изисквания за осигуряване на оптимална здравина. При монтиране на лека и ажурна ограда можете да се справите чудесно и сами, но когато става въпрос за плътни зидани огради най-добре потърсете специалист.

За да бъде оградата ви на мястото си и да има добър декоративен ефект тя трябва да бъде проектирана като част от цялостната композиция на двора и къщата, а не като отделен от тях елемент.

Материали

Един много добър начин да превърнем ажурната ограда в плътна.

При оградите могат да се използват много и разнообразни материали. Избора на основен материал за вашата ограда не е само въпрос на вкус и естетически ефект. различните материали имат различни свойства и характеристики, но може би най-важното е, че и цените им се различават съществено.  При всички варианти обикновено се осигурява монолитна основа от бетон, тухли или камък. Плътните огради могат да са изградени изцяло от тези материали и по-рядко от дърво.  Ажурните огради имат монолитна основа, висока от няколко сантиметра до 1 м. същинската част на оградата може да е изпълнена от дърво, телена мрежа, метални решетки и ковано желязо, по-рядко се използват полимерни елементи. Интересни са и различните облицовки, които се използват при плътните огради: фаянс, теракота, бичен камък (различни видове), цепен камък, изкуствен камък, различни видове замазки и др.

Кованото желязо е класика при оградите.

Обикновено материалът активно въздейства върху останалите характеристики на оградите. Така например тези, направени от камъни или тухли са плътни,  а металните ажурни. Повечето материали са трайни, но дървото е значително по-капризно, нуждае се от много повече грижи и въпреки това направените от него огради имат кратък  живот.

Законови положения:

  1. За да изградите плътна ограда по границата със съседен имот с височина над 0,6 м., трябва да получите съгласие от съседа си.
  2. Максималната височина на плътната част на оградата от към улицата е 0,6 м.
  3. Максималната позволена височина за плътна ограда е до 2,2 м. (само между два имота).
  4. При разлика в нивото на двата имота височината на оградата се мери от този с по-ниско ниво.
  5. Дървените и телените огради могат да бъдат изградени и без разрешение за строеж, дори когато имат бетонна основа.
  6. Извън урегулираните граници на населените места  могат да се правят само леки огради.

Плътна ограда, направена като фасада на ниска постройка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име