Шърли Коглий и Лесли, идват в България на гости на свои приятели с намерение да създадат дом.

Апелът ни към българите е да си ценят къщите и красивата природа. Да не се допуска срутване и запустяване на домовете, които са освен красиви и различни. В Англия всички домове си приличат, а тук всяка къща е по своему красива. Всяка една частица от тези домове е история.  Нека от спомените да не остава само купчина камъни и провиснал покрив, надничащ между огромни треви в запустял двор. Всеки, който се бори това да не е така е човек заслужаващ уважение. Красива е България и ние го виждаме.

 

На първи април 2006 година започнахме реконструкциите на къщата, като  през това време живеехме в караваната с която  пристигнахме от Англия. – разказва Шърли.

Лесли като добър организатор, нае двама работника и се включи активно в преустройството на дома. Перипетиите тепърва започваха. Здравословни проблеми ни  принудиха да се приберем в Англия. Едва на 10 април тази година  отпразнувахме официалното откриване на българската си къща с 66 гости, не само английски приятели. Българи и англичани празнувахме заедно.

Каменна стена разделя горен от долен  двор. Барбекюто е решено в единия ъгъл, каруцата е в процес на реставриране от Лесли

Аз съм дизайнерът на дома ни,  а Лесли се справяше с изпълнението и организацията. Дограми и парапети минаха през ръцете му.  За изравняването на двора се наложи здраво да се копае и да се насипват камиони пръст.

Билковата градина на Шърли  Аз оформих колелото от стара каруца в сегменти с подправки, чиито имена са обозначени по дървените разделители. 

Аз оформих колелото от стара каруца в сегменти с подправки, чиито имена са обозначени по дървените разделители. Лесли оформи ореха в двора с лице от речни камъчета. Перголите изградихме за да могат по тях да се вият  асми и катерещи се рози.  Осветлението в двора е соларно, а по ореха има сини електрически крушки, които цяла вечер разпръскват романтична светлина. Каменната стена разделя двора на две нива.  Горния двор е мястото където все още водим битка с плевелите. Какво ли не опитахме. Накрая се уморихме и взехме компромисно решение за сега, като си закупихме две прасенца, които нарекохме Бекон и Дроб и те се ширят на воля там.

Стопанските постройки са   реорганизирани в лятна кухня  с красива веранда

Предстои да си направим върху дървен подиум  Спа център, където ще събираме загар, любувайки се на красивата гледка към Балкана. Чуй тишината, която се пречупва само от птича песен и шума на вятъра в листата на дърветата. В селото освен нас има още 7 английски семейства, едно ирландско, американско, шотландско и всички живеем тук, защото ни харесва. Сега водим борба за възстановяване на читалището и запуснатата църква.

Едно прекрасно съжителство на минало и настояще. Цветът на стените е  бял за да напомня на старите български домове. Прозорците – очите на къщата са с непроменен размер

  Преместването на стълбището от външно, вътре е удобно решение

Разучихме, че в далечно минало къщата е била турска и място, където са се раждали бебета. Стаите бяха много малки и с ниски тавани. Наложи се да се изкопае пода на дълбочина един метър за да се получи добра височина, а  от малките стаички организирахме  две помещения.  Кухня и трапезария в едно под буквата „Г” и дневна стая с разчупена  форма, така, че се  обособиха няколко къта.

Кухнята е изработена от Лесли или както казва Шърли „ Аз съм дизайнера, а Лесли, майстора”

Кухненската мебел е сглобена от Лесли. Дебелите греди на тавана запазихме въпреки, че се използва гипскартон. Обработихме ги и лакирахме за да изпъкне цялата им красота. Бели стени и дърво, този акцент на българските домове запазихме тенденциозно. Отвореното огнище сега е камината, която отоплява дом и вода. Български и английски мебели елегантно си композират и радват очите ни. Прозорчетата оставихме с размери каквито бяха, това са очичките на къщата. 50 см зид оформя красиви ниши пред прозорците. Металните решетки само махнахме, защото ми приличаха на затвор.

Змината спалня.

На втория етаж от седем стаи оформихме три спални и кабинет. Първата спалня, която избрахме да е за нас се оказа гореща и затова се преместихме в другата. Облякохме пода с дърво, само в кабинета, който е централното събирателно помещение на този етаж, запазихме с оригиналните си дървени дъски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име