МЯСТО ЗА УЧЕНИК В ГАРСОНИЕРАТА

0
1555

На пръв поглед задачата изглежда неизпълнима, но дизайнерите твърдят, че има няколко начина да осигурите на детето си комфортни условия за учене и в малкото жилище.

Важно е максимално да разделите детския кът за игра, работа и почивка. Тук ще помогне играта с цветовете, а също така подвижни конструкции във вид на параван, стелаж и пр.

 

  1. Работен кът

Заделете за детето част от стаята, която се намира до прозореца. Не бива да монтирате масивна преграждаща стена, тъй като така или иначе няма да можете да получите самостоятелно, изолирано помещение. Освен това втората част на стаята, лишена от слънчева светлина, ще се превърне в тясно, мрачно и неугледно място. Стелаж от рафтове без гръб или подвижна преграда от матово стъкло няма да затварят светлината и зрително ще разделят стаята на различни зони.

Бюрото се слага така, че светлината да пада от лявата страна, но ако детето е  левичар – от дясната страна. Максимално използвайте естественото осветление. Възможността детето от време на време да гледа през прозореца, да се любува на природата, ще запази остротата на зрението му. Светлината от работната лампа трябва да бъде ярка и топла, а не рязка и студена.

Важно е, когато детето е в леглото си, да не вижда бюрото си! Няма страшно, ако ще рисува или ще чете зад бюрото си. Но играчките, спортните принадлежности ще разсейват вниманието му, затова когато той пише домашните си,  те трябва да бъдат извън погледа му.

Избирайки стол за детето си, откажете се от офисните варианти. Спрете вниманието си върху столове със седалки, които леко приповдигат коленете му. Допълнете работната зона с рафтове, кошове, поставки за книги и аксесоари за канцеларските дреболии. Това ще помогне на ученика лесно да се ориентира и нищо да не забравя. Децата обожават ярката гама, но за работния кът все пак изберете спокойните тонове.

  1. Място за почивка

Високите едноетажни детски легла са идеални за малките жилища. Те могат да бъдат с различна височина, в зависимост от таваните.

Ако височината им позволява, под високото легло можете да сложите бюро, малък шкаф и книжни полици. Но ако таваните са ниски, купете легло с височина 1-1,2 метра, а долното пространство под него превърнете в шкаф с множество отделения, рафтове, кутии.

В този случай няма нужда да купувате специален шкаф за детските неща. Това ще разтовари стаята от ненужни мебели.

  1. Мебели трансформери

Най-добрият избор за гарсониерата са мебели-трансформери, които освобождават пространство и поемат върху себе си ролята на различни видове мебели. Например разтегателни канапета, дивани, фотьойли, масички с монтирани под тях шкафове и пр. Интересно решение е подиумът, изграден в едната част от стаята.

Той едновременно  разделя пространството  и осигурява допълнително място за съхраняване на различни неща под него. Изберете светли тонове за малкото жилище, но комбинирайте различните цветни нюанси при оформяне на отделните зони – спалня, трапезария, детска.

И запомнете едно: истински уютен дом може да направи само любовта и уважението в него. А наличието на отделна детска стая не е най-главното условие за щастливо детство…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име