МАЛКА КУХНЯ

0
2648

Ако имате достатъчно голяма всекидневна, можете да разположите в нея малък кухненски ъгъл и така да освободите едно цяло помещение, което да превърнете например в стая…

Със сигурност на всеки от нас му се е искало поне веднъж да седне пред телевизора с храна под ръка. Това обаче е свързано с доста неудобства от гледна точка на пренасяне на чинии, падане на трохички в хола, почистване след това и т.н. От друга страна, няма нищо по-хубаво от това да споделяме повече мигове със семейството си. Ето защо е добре да имаме възможност за обединяване на кухнята и всекидневната. Така този, който приготвя и сервира или отсервира храната, няма да бъде затворен сам, а ще може да общува пълноценно с всички.

При всички случаи ще се наложи да направите преградни стени, за да отделите поне визуално кухненския бокс от дневната. Това обаче не бива да ви притеснява, тъй като вече има най-различни материали и възможности. Един от вариантите, който ние ви предлагаме, е да направите стени от газобетон. За облицовка използвайте мозаечни плочки.

Тъй като на практика готварското изкуство е доста ароматно, а вашата нова кухня ще е част от всекидневната ви, е добре да помислите за силен и качествен аспиратор. Той може да е вграден или пък отделен самостоятелно. Крайното решение остава за вас.

Добре е оформлението на преградните стени да е съобразено с цялостния вид и обзавеждане на помещението. Използвайте цветове и декорации, които да съвпадат с останалите около тях.

Това важи и за  кухненската мебелировка и уреди.

ЕТО КАК СЕ ПРАВИ:

*Определете позициите на стените.

*Отбележете ги със самозалепваща се лента.

*Монтирайте дъските.

*Поставете подпорите.

*Облицовайте с гипсокартонени плоскости.

*Направете стените от порест бетон.

*Запълнете фугите.

*Залепете мозаечните плочи.

*Изрежете работния плот и го облицовайте с плочки.

*Нанесете фугиращата смес.

*Монтирайте уредите.

*Облицовайте стените.

*Боядисайте, където е необходимо.

*Вградете аспиратора над готварската печка.

*Лакирайте дървените елементи.

*Облицовайте пода.

СГЛОБЯВАНЕ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ

Работата започва с точното определяне на позициите на стените. Залепените по пода ленти ви показват ясно къде да монтирате кофража. Благодарение на тях добивате представа как точно ще стоят готовите стени.

Използвайте нивелир и отвес, за да сте сигурни в точността на изграждането. Макар и преградни, стените са си стени. Всичко трябва да е равно и право. Започнете с дъските по пода и след това вдигайте нагоре. Сглобките осъществявайте с дюбели и винтове. Задължително част от преградните стени трябва да се опират в основните за помещението стени. В противен случай не можем да говорим за никаква стабилност.

Необходимите за облицовка на кофража плоскости са от гипсокартон и са със стандартни размери 100 х 150 см. Разстоянието между отделните подпори трябва да е около 50 см. Там, където е необходимо, изрежете парче от плоскостта, за да запълните дупките. Най-добре пресметнете нещата така, че да се налага употребата предимно на цели плоскости.

Тухлите от порест бетон се лепят лесно и бързо със специално произведено за тях лепило. Преди да залепите мозаечните плочки трябва да нанесете един или два слоя грунд. Така ще запълните порите на тухлите и ще улесните по-нататъшното облицоване.

Ако сте решили да облицовате с плочки и работния плот, можете да започнете след като се убедите, че всички останали залепени елементи са засъхнали и хванали добре. По предния ръб на плочките можете да пуснете предпазна лайсна.

След като приключите окончателно със строителните работи, вградете кухненските уреди. Спазвайте изискванията на производителите.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име