Като съдове за транспорт и разпръскване на вода служат различните видове градински лейки. Те са един от популярните в миналото инструменти, който се използва все по-рядко. Има много причини за намалялата употреба на лейките, но едни от най-важните са трудоемкостта при поливането с тях и все по-голямата достъпност на инструментите за осигуряване на поливане с постоянна струя.

Лейките остават добър избор само за много малки площи, както и за поливане на саксии, и на балкона, но за тази цел те са модифицирани и по-малки.

Използването на лейки също така е за предпочитане през ранната пролет, когато водата от водопровода или сондажа е много студена и неподходяща за напояване на разсади и отглежданите ранни култури. Тогава обикновено водата се налива в големи съдове или в малак водоем, за да се нагрее през деня от слънцето, а привечер се използва за напояване.

В този случай единственото възможно поливане е с лейка. Лейката дава и някои други предимства пред директното поливане, като възможността от прибавяне на торове и препарати към водата. При извършване на хидропосев при култури с дребни семена при домашни условия също е най-добре да се използва лейка.

Самите лейки са много разнообразни. В момента най-често се предлагат различни по форма пластмасови лейки, но в миналото бяха особено популярни направените от поцинкована ламарина. Правените в миналото метални лейки често бяха украсявани с различни, най-често геометрични мотиви, което ги прави и чудесен градински аксесоар.

Инструментите за поливане, които осигуряват постоянна струя са маркучи, различни видове връзки и разпръсквачи.

Различните видове маркучи, които се използват в градината обикновено са съобразени по цолаж с този на чешмата или помпата, които служат като водоизточник. Те са от различни материали.

В миналото най-често са били правени от гума, но тези маркучи макар и много по-трайни са тежки и неудобни. Днес предлаганите маркучи най-често са полиетиленови. Те са много по-евтини и по-удобни за работа.

В миналото като свръзки се използваха или малко по-малки или малко по-големи по диаметър тръби или маркучи. Днес преимуществено се използват предлаганите от различните фирми за градински инструменти връзки. Те са много удобни и позволяват снаждането на много отделни парчета маркуч без това да е свързано със загуба на вода.

Разпръсквачите, които се използват също са много разнообразни. Най-простите разпръсквачи са почти същите като при лейките, като единствената разлика е, че са пригодени да се поставят на маркуч, докато по-съвременните решения са далеч по-усложнени и практични. Те са известни още като поливни пистолети. При тях има възможност за спиране на водата, за избор на различен диаметър на капките, за поливане със струя и други. При някои дори има смесители за торове и други приставки.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име