За Йорданка и Павел Борчеви цифрата 2 най-вероятно е житейско число. Те имат 2 дъщери. Къща на 2 етажа с двор на 2 нива. Къщата е завършен през 2000 – та година, като е спазен проектът, според който нивата на първия етаж се разграничават от височината на 2 стъпала.

В контекста на тези съвпадения можем да кажем, че в хола имаме 2 витража. – допълва Йорданка- На асмата отглеждаме 2 вида растителност – киви и грозде.

От кивито имахме 10 корена. Това са едни от най-старите насаждения, защото ги отглеждаме откакто се заселихме в къщата през 2001 година. От тогава започнахме да създаваме цялата тази среда.

Дворът е на площ от един декар и обгръща къщата от всичките й страни. В предната му част е плочникът с асмата, за която стана дума. Цветната градина с розите, скалния кът и вечно зелените растения. А в страничната и задната част е плодовата градина. Всяка година отново и отново се подсещаме кое с какво се пръскаше и как се зарязваше и затова в момента добре се развиват малините, кайсиите, прасковите, черешите, райската ябълка, дюлята, сливата, смокинята  и бадема.

В средата на цялото това изобилие от дървета, които са невероятни с цъфтежа си през пролетта, направихме още един цветен кът. Това е беседката по която пълзят и едни рядко срещани рози в ивици на червено и бяло. По-нататък по обиколката на двора, преминаваме край зелената  магнолия на която тук мястото явно й понася добре и после стигаме отново до асмата от грозде и киви пред входа на къщата.

Вътре се постарахме да организираме пространството по най-рационалния начин. Холът и трапезарията разделихме в две нива и освен мебелите, тук подредихме и спомените си.  Радостна съм, че при всеки значим повод приятелите и близките ни подаряват цветя. Така че в момента освен дворна имаме и цяла зимна градина в хола.  Това е всекидневната.  Обзаведохме я така че камината да се вижда от всички посоки, защото за нас тази камина е център на къщата.  Тук се събираме с приятели и близки.

Стаята за гости трябваше да е на горния етаж, но точно с тази част на проекта не се съобразихме. Там обзаведохме кабинета на Павел, а тук заредихме мястото с  отношението, което са имали хората към огнището в стария български дом.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име