Интересно и полезно е да се знае, че в зоната на умерения климат няма друго растение  притежаващо толкова богат комплекс от ценни  биологични, хранителни и лечебни свойства. Плодовете му са с богато съдържание на витамини: 200 до 400 мг/% витамин С /аскорбинова киселина/, от 500 до 3800 мг/% витамин Р /цитрин/, от 0,14 до 2 мг/% каротин/провитамин А/, 0,04 мг/% витамин В /тиамин/, 0,06 мг/% витамин В 2 /рибофлавин/ следи от витамините В3, РР. Витаминното съдържание на касиса е 3-5 пъти по-голямо от витаминното съдържание на лимона и ягодата, 10-20 пъти по-голямо от ябълките, 40-50  по-голямо от вишнята и около 100 пъти по-голямо от витаминното съдържание на гроздето.

По богатство на витамин С касисът заема второ място след шипките и доминира над плодовете на лимона, портокала, ягодата и други. За възрастен човек е достатъчно да консумира около 50 зърна за да задоволи дневната си потребност от аскорбинова киселина.

Плодовете на касиса са един от най-ценните източници на биологически активни фенолни вещества, които имат капиляро-укрепващо, противосклеротично, противовъзпалително и съдоразширяващо действия. Те са богати на калиеви съединения /350 мг/%/, които способствуват за отделянето от организма на готварската сол и облекчават състоянието на страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система и бъбреците. Плодовете  съдържат също така и желязо  /1300 мг/%/, което е значително повече в сравнение с това при ягодата, портокала, лимона, гроздето, прскова и др. От другите микроелементи присъствуват бор, манган, кобалт, молибден, цинк.

В свежите листа на касиса също е установено извънредно високо съдържание на витамин С /средно 697 мг/%, богатство на на танинови вещества /около 2%/, близките до тях флаваноиди и катехини, които имат много ценно биологическо значение.

Специфичният мирис на листата и плодовете се обуславя от наличието на етерично масло. То притежава антисептично, противовъзпалително, диуретично и противоревматично действия.

Ценните качества на касисовите плодове позволяват те да бъдат използувани като лечебно средство при различни заболявания. Още от средните векове във Франция лекували болни от подагра ,камъни на пикочния мехур , възпаление на гърлото и разтройство с плодове от касис. В нашата страна, в Клиниката по гастроентерология и диетично хранене е проучван лечебният ефект на касиса.При стомашно-чревните заболявания най-добри резултати са получени при болни от хроничен гастрит с намалена киселинност на, хроничен колит и при случаите на запек.

Плодовете на касиса и сок от тях с богатството на калиеви соли, витамини, захари и органични киселини имат голямо значение при лечение на бъбречно болни. Това им качество става още по-.ценно, като се има предвид, че касисът съдържа оскъдно количество белтъчини и не съдържа натриев хлорид, чиято употреба е противопоказна при бъбречно болни.

С голямото си съдържание на витамините С и Р, както и на захари, касисът укрепва сърцето, подобрява функциите на черния дроб, обмяната на веществата в сърдечния мускул и централната нервна система. По данни от проф.д-р Ташо  Ташев в клиниката успешно са лекувани артеросклеротици с 1-2 пъти седмично приемане само на натурален касисов сок в количество от 1000 до 1500 мл, с прибавка на 300-400 г кисело мляко без каймак. Също така добър ефект се е постигал при болни с хипертонична болест. При тях касисът е прилаган в 1-2 разтоварни дни седмично под форма на натурален сок  от 1500 до 2000 мл. Съобщава се, че касисът има особено благоприятно действие при малокръвие в съчетание с въздействието на планинския климат. Благоприятнияг ефект се дължи на съдържащите се в касиса желязо, манган и мед, в резултат на което се уваличават червените кръвни клетки и хемоглубинът.

Сокът от касиса бързо премахва и умората, като спомага за възстановяване силите на организма. Ето защо той се използува рационално от пилоти, шофьори и спортисти при продължително пътуване и тренировки. От клинични наблюдения е установено, че сокът и концентратът от касис оказват много добро действие за повишаване остротата на зрението, както и благоприятното действие заподобряване на смутеното нощно зрание /кокошата слепота/

Друго ценно качество на касиса е, че този храстовиден овощен вид се отглежда без да се изискват сложни и трудоемки агротехнически мероприятия. Как се  засаждат и отглеждат касисовите храсти ще ви запознаем  следващия път.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име