Промяна към розово

За да има хортензията розови цветове, не трябва да и извлича алуминий от почвата. Ако почвата съдържа а алуминий в естествен вид, кореновата система на   р растението не трябва да има достъп до нея. Ето и няколко трика, които могат да бъдат изпробвани:

– Няколко пъти в годината около хортензиите се добавя доломитна вар за повишаване  стойностите на рН, които обаче не трябва да бъдат по-високи от 6,4, защото растенията ще страдат от желязна недостатъчност.

– Използват се торове с високо съдържание на фосфор, който пречи на усвояването на алуминия. Най доброто съотношение на NPK е 25/10/10.

– В области, чиито почви съдържат алуминий и където хортензиите естествено цъфтят в сини цветове, се препоръчва розовите хортензии да се отглеждат в саксии.

– Ако хортензиите се отглеждат в саксии, по-добър избор е да не се използват обогатени субстрати, за да не съдържат алуминий. В саксиите е по-лесно да се контролират изискванията за отглеждане на розови хортензии.

 

Промяна към синьо

За да се получи синя хортензия в почвата трябва да се съдържа алуминий, което означава, чете през вегетативния сезон трябва да се внася алуминиев сулфат. Това става чрез поливане с воден разтвор на алуминиев сулфат – 1 супена лъжица на 3,8 литра вода. Третирането се провежда, преди цъфтеж, когато цветните пъпки вече са оформени. Растенията трябва да са поне 2-3 годишни. Важно е преди третирането хортензиите да се полеят добре, защото разтворът може да изгори корените им.

– За да могат корените да поемат алуминия, почвата трябва да е кисела (рН 5,2-5,5). Добавянето на алуминиев сулфат понижава още повече киселинността, както и внасянето на органични вещества, като утайка от кафе, отпадъци от плодове и зеленчуци, окосена трева.

– Ако почвата естествено съдържа алуминий и е кисела, цветът на хортензиите автоматично се променя към синьо и пурпурно-лилаво.

– Изборът на тор също оказва влияние върху баграта на цветовете. За получаването на хубав син цвят фосфорът трябва да е по-малко, а калият повече, (25/5/30). Торове като суперфосфат и костно брашно трябва да се избягват, ако желаете хубав син цвят.

– Почти невъзможно е да се получи синя хортензия, ако тя е засадена в много варовита почва. Ще са нужни много усилия за да се спазват горните правила.

– Най-добре е в райони с алкална почва сините хортензии да се отглеждат в големи съдове с много компост, който понижава рН и където по-лесно ще се спазват изискванията за получаване на син цвят.

– Още едно предложение за тези, които имат сериозно отношение към този въпрос. Много важно е да се тества поливната вода, която е в състояние да промени рН на почвата. То не трябва да бъде по-високо от 5,6.

– Засаждането на хортензиите до бетонни и каменни пътеки и плочници може да създаде трудности при получаването на син цвят, заради съдържанието на вар в тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име