Красива, жизнена, с бърз растеж и цъфтеж, който си заслужава.  Това растение освен прелестен градински вид е и една невероятна алтернатива за балкона. Този вид създава много по-голям зелен и цветен обем от повечето едногодишни растения, които се отглеждат на балкона. Освен това, отглеждана на конструкция тя можа де служи като жив сенник за балкони и прозорци, а също така да спира шума и да филтрира въздуха влизащ на вашия балкон. Многобройните функции, които може да изпълнява това растение го правят атрактивно, полезно и желано за всяка тераса.

Когато ипомеата се отглежда като едро единично растение е най-добре да бъде засята в голяма саксия, поставена на пода на балкона. Голямата саксия ще позволи растението да достигне по-големи размери, а също така да не завяхва, когато не го поливаме всеки ден. Засяването става през втората половина на април, като на една място се засаждат 10-на семена. Възможно е по-рано, още през март, семена да бъдат засети в саксиики на закрито и в края на април те да бъдат засадени в по-голяма саксия на балкона, като по това време имат дължина 30-40 см.  Като конструкция в този случай се използват закрепени към тавана телове, около които се увива и постепенно покрива със своята листна и цветна маса. Обикновено така отглежданите растения добиват значими размери и обем и се превръщат в основна фокусна точка на балкона.

Ако имате добре огрявана стена на своя балкон можете да използвате ипомеата за покриване на решетка от тънки елементи или рамка, на която е опъната мрежа, като по този начин цялата стена или по-голямата част от нея, могат да бъдат озеленени.

Когато това цвете се използва за озеленяване на решетки е най-удачно да се засява в големи сандъчета, разположени по дължината на стената. В едно сандъче се засяват 10-15 семена, с което се постига по-бърз растеж и по-обилна листна маса. Ипомеата не е подходяща за засенчени стени, защото цветовете ѝ се отварят само, когато е слънчево.

Много популярно е използването на ипомеата като предпазна растителност за балкона. Това става като в сандъчетата, разположени по външната периферия на балкона засеем ипомеа, която качена по конструкции, може да създаде зелена завеса, изолираща балкона от околното пространство.

За направата на защитна завеса от ипомеа могат да се използват съществуващи метални решетки, каквито някои балкони притежават, или за специално за тази цел да се опънат телове или шнурове, които да отвеждат растенията нагоре. В зависимост от броя засети растения и разстоянието, на което се намират теловете един от друг може да регулираме гъстотата на завесата. Когато желаем само да филтрираме леко слънчевата светлина и да запазим достатъчно добър изглед навън, разполагаме теловете през 20-30 см, като оставяме на всеки тел да се развива по едно растение. При същото разстояние може да получим доста по-плътна зелена завеса, когато засадим по няколко растения на тел. Ако теловете са разположени на 10-15 см един от друг и по всеки се развиват 2-3 растения, балконът остава тотално засенчен. Качеството на зелената завеса от ипомеа в галяма степен зависи и от грижите, които полагаме за растенията. Ако те са засети в малки сандъчета, пълни с бързо губещ влагата си, беден на хранителни вещества, субстрат, зелена завеса може никога да не се получи.

За целите на балкона могат да бъдат използвани всички популярни у нас видове ипомеа, като съществено различие в развитието им не се наблюдава. Все пак пурпурната и трицветната ипомеи са много по-подходящи от видовете с насечени листа (ipomoea coccinea, ipomoea lobata).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име