Естественото тревно покритие е много ефектно, когато е в отлично състояние, но това се постига прекалено трудно и е свързано с много грижи, които можем да си спестим при използване на различни градински покрития.

Често като синоним на градина използваме термина зелена площ, което е вярно по същество, но не и задължително. Отдавна в градините се използват различни покривни материали, които заместват класическите тревни площи, това се прави: за да се облекчи процесът на поддържане; да се постигне добър вид, когато няма възможности да се осигурят всички нежни условия за традиционната морава или просто да се постигнем интересен и необичаен декоративен ефект. В миналото най-често използваните покривни материали са различните настилки, които използвани по определен начин могат изцяло да заменят тревата.

Най-използвани в миналото, а и сега, са чакълът и трошеният камък. И двата материала са ни познати предимно като меки настилки за алеи, но с тях успешно могат да бъдат решени и по-големи площи. По-модерните покрития включват изкуствените треви и градинските мокети, които създават ефект близък до този на тревните площи, но без да се налагат никакви допълнителни грижи. Съвременните технологии на поставяне на различните градински покрития включват подравняване на терена с пясък. Поставянето на изолационна мембрана, която гарантира, че плевели не могат да се развиват е задължително винаги, когато самото покритие не е в състояние да изпълнява тази функция.

Предимства на покривните материали в сравнение с естествените тревни площи:

  • Много по-богат избор от възможности – могат да се изберат цветни покрития, които са напълно естествени, такива от чакъл или трошен камък, които имат контрастиращ вид и не на последно място, близките по вид до естествената трева  изкуствени материали.
  • Типичните цветни покрития се различават от цветните площи по това, че те имат по-скоро характера на поляна. В този случай се използват или видове, които цъфтят целогодишно или такива, които подрязани след цъфтежа имат склонност да цъфтят отново.
  • Типичните цветни покрития се различават от цветните площи по това, че те имат по-скоро характера на поляна. В този случай се използват или видове, които цъфтят целогодишно или такива, които подрязани след цъфтежа имат склонност да цъфтят отново.
  • Градинските покрития са много по-икономични от гледна точка на поддръжката. Напояване не се налага или то е нужно в много по-малка степен, коситба на практика не се налага или е нужно сама 1 до 3 пъти годишно при цветните площи.
  • Всички изкуствени градински покрития позволяват неограничено използване и отъпкване, което прави площите, покрити с тях своеобразни площадки. Това е особено важно за малките градини, които се използват интензивно. Така се получава интересния ефект на истинска градина, съчетан с максимална прагматичност.
  • Добре положените покрития изключват възможността от заплевеляване, като е възможна появата само на единични растения от някои особено агресивни видове, борбата с които в този случай е извънредно лесно.
  • Повечето покрития са с близка цена до тази на тревните площи. Ако към стойността на тревните площи добавим и разходите за поддръжка, различните градински покритията стават още по-евтини, защото при тях се правят само еднократни разходи при създаването им.
  • Не на последно място изкуствените покрития не се ограничават от каквито и да е особености на градината. Например истинска трева няма да се развива под плътна сянка, но изкуствената трева там ще стои не по-зле отколкото на открито.

Недостатъци на различните градински покрития спрямо естествената трева:

  • Всички покрития са по-груби чисто физически и при спорт или игра на деца вероятността от контузии е по-голяма.
  • Естествените тревни площи се охлаждат чрез транспирация от листата и затова поддържат приятен температурен режим, докато изкуствените покрития имат склонността да се нагряват, което прави градината некомфортна, не само в най-топлите части от деня, но и доста след като те са преминали. Този проблем може да се реши отчасти чрез засенчване с дървета и храсти и извършването на напояване.
Цветните площи са една реална алтернатива на тревните. При тях различни достатъчно устойчиви цветни видове се засаждат на гъсто като заместител на тревата. Този вариант за алтернативно градинско покритие е един от най-ефектните, но в същото време и най-трудоемък, като често той не се различава от стандартните тревни площи по грижите, от които се нуждае.

Използването на сукулентни като покритие на зелените площи е сравнително нова и много популярна практика в страните с недостиг на вода за напояване. В този случай са по-подходящи видовете без тръни, които образуват покритие с възможно най-плътна  текстура. У нас за тази цел могат да се използват различните видове седум, особено подходящ е испанския седум. Създаването на това покритие е доста трудно, но то има красив естествен вид и поддръжката, от която се нуждае, е много малка.

Изкуствената трева все още у нас се приема за твърде скъпа, но на повечето места с подобен на нашия климат, тя преобладава. Това покритие се поставя лесно, не се нуждае от почти нищо и най-важното, имитира с голям успех естествения чим. Изкуствената трева е скъпа инвестиция за една градина, но тя се възвръща многократно там, където тревните площи трябва да се поливат със скъпа питейна вода и в случаите, когато членовете на семейството са твърде заети и се налага да наемат външен човек за поддръжката на тревата.

Като градинско покритие могат да се примат и различните мулч материали. Често те са ярко оцветени и имат доста атрактивен вид. По принцип мулчът е част от агротехниката на цветните площи, но остава твърде дълго непокрит от растенията, което го прави неразривна част от визията на градината.

Напълно покритата с настилки градина е един интересен вариант. Това може да се постигне с различни видове твърди настилки, като в този случай не е от значение толкова вида на настилката, колкото използваната растителност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име