Разделянето и на цветните лехи от зеленчуковата градина беше класическа практика, но в последните години границите на тези две обособени пространства все повече се размиват. Наблюдава се постепенно смесване на декоративни растения със стопански култури, в резултат на което се оформя една обща градина с редица положителни качества.

Може да ви се стори странно, но тази смесена градина може да се превърне в много красиво място, стига да вложите малко усилия в подредбата на тези толкова различни растения.

Тъй като зеленчуковите култури се засаждат в по-големи групи те създават скучно зелено еднообразие, което може да бъде разведрено с присъствието на пъстрите багри на цветята. Зеленчуците могат да бъдат използвани за създаването на плътен монотонен фон със съответния оттенък и текстура, който ще подчертава баграта и красотата на засадените сред зеленчуците цветя. По този начин чрез умело комбиниране на зеленчуци и цветя можете да създадете красив смесен бордюр.

Така например, стройните редици от лук оформят синкаво зелен фон, на който контрастират ярките багри на лалетата. Издължените листа на лука създават леха с рехава текстура – идеален фон за едрите цветове на лалетата.

Едрите листа на ревена, обагрени в наситено зелено с червеникав оттенък на дръжките, създават фон с плътна текстура подобно на развълнувано море. Зеленчуците с текстура като ревена, например тиквичките или броколите, се комбинират добре с по-високи и по-ярки цветя.

Ягодите са друга култура, която се отглежда масовово у нас. Те са красиви сами по себе си, тъй като имат нежни цветове и красиво оформени листа.

Тъй като ягодите се стелят ниско по земята, те се комбинират добре с по-високи цветя и могат да бъдат използвани като почвопокривна растителност.

Цветята могат да красят и пространството около лозите. Тъй като лозата формира дебело стъбло, което в основата си сякаш изглежда голо, малка група от цветя около лозата ще разнообразят тази красива лиана. 

Плододаващите храсти като френското грозде или аронията могат да бъдат оградени от ниски цветя – например с ниски сортове на карамфил, вербена, здравец и други.

 

Ако засадите турта между лехите със зеленчуци или просто ги оградите с ред от турти, бъдете сигурни, че ще спасите градината си от нашествието на насекоми и нематоди. Тези цветя имат ярко обагрени весели цветове, които не само, че ще разнообразят монотонния фон на зеленчуците, но и ще ги предпазят от редица вредители, които могат да нанесат сериозни вреди на растителността. По този начин цветята не само, че внасят повече багра в зеленчуковата градина, но и допринасят с редица положителни качества.

Ако сте възприели идеята за смесена градина не се колебайте да се захванете със създаването й като използвате умело въображението си. Комбинирайте стопанските растения с пролетни, летни и есенни цветя и така ще имате пъстра зеленчукова градина през цялото време. Този тип комбинации ще отмият лошата слава на зеленчуковите градини за техния скучен и грозноват вид.

А най-хубавото на тази тенденция в градинарството е, че няма установени правила и можете смело да експериментирате. Зеленчуците се засаждат всяка година и така можете да сменяте комбинациите от зеленчуци и цветя, обновявайки облика на градината с всеки следващ сезон. Дори и резултатът да не ви хареса, просто следващия сезон сменете комбинацията и вижте дали ще ви допадне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име