Заради високите температури, през  август повечето от балконските растения преминават в режим на оцеляване. Ситуацията често се усложнява още повече, поради дългите отсъствия от вкъщи, свързани с лятната отпуска, при което грижата за растенията обикновено се поема от роднини приятели или съседи, които  често проявяват небрежност спрямо поетият ангажимент. Проблем при много растения могат да се окажат издължените от пролетният растеж стъбла, които се оголват в основата с което се намаля обема на зеленината в съндъчетата, които губят значителна част от своят чар.  При някой видове като мушкатата сега  е време за вземане на резници, от който ще получим растенията, нужни ни през следващата година.

Комбинацията от всички споменати фактори води до една по-силно или по-слабо изразена лятна депресия на балкона, при която цъфтежът намалява, цветята губят част от декоративният си ефект, а отделни растения дори могат да загинат.  Това явление на депресия е много важно при повечето балконски растения, особено силно се проявява при цъфтящите видове, като петунията и мушкатото. То оказва огромно влияние върху състоянието на растенията през късното лято и есента, когато условията за тяхното развитие отново са благоприятни и може да се очаква те да възстановят декоративният си ефект. Обикновено възстановяването на жизнеността на растенията през есента става бавно, като не рядко достигат желаната степен на жизненост и цъфтеж чак през втората половина на октомври.

Превантивните мерки за защита на цветята от летните горещини могат да включват различни мероприятия в зависимост от конкретната ситуация и отглежданите видове. Най-важната мярка от  тази група е редовното поливане, за да не се допуска растенията да завяхват за повече от няколко часа. Важно е още да се тори преимуществено с калиеви и фосфорни торове с минимални количества азот. Намаляването на азота в торовете за сметка на другите макро елементи има силен анти стрес ефект.

При петуниите и някой видове от сложноцветните като космоси, тагетеси, циния и др. е от значение да се извърши пензиране още сега, чрез което се стимулира образуване на нови разклонения, които са по-жизнени от старите и имат по-голям потенциал за цъфтеж. Ако оставяте цветята си на чужди грижи приберете най-ценните си екземпляри на засенчено място (в някоя от стаите в къщи, в светъл коридор или на сянка в градината), където растенията биха се развивали добре и с по-малко поливки. Много е важно през летните месеци да се води адекватна борба със всички появили се болести и неприятели, които могат да станат причина дори за загиване на част от растенията.

През втората половина на август трябва да бъдат премахнати всички растения, които очевидно нямат потенциал да осигурят задоволителен ефект на балкона и на тяхно място веднага или при първа възможност да бъдат засадени други. Най-често на опразнените места се засаждат теменужки, разсадът, от които е достъпен през този сезон, а самите те ще имат декоративен ефект не само сега, но и през зимните и пролетните месеци. Още в началото до средата на август съндъчетата които очевидно не се развиват добре могат да бъдат подсети с някой от видовете космос, тагетеис, циния, червенолистна целозия или щир или друго цвете, което е достатъчно невзискателно, за да поникне и израсне при тези условия. Вземането на правилно решение как ще се процедира за уплътняване на съндъчетата е много важно, защото може да ни спести много време и грижи, както и да допринесе за един много по-красив балкон, от този който бихме имали ако се опитваме да възстановим силно пострадалите растения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име