Когато човек иска да се почувства по-значим, да се наслади на спокойствието, уюта и великолепието на „царския палат” и може да си го позволи, избира стил барок – синтез между красота, изящество, лукс и елегантност.

Изискан стил за ценители на уникални, ръчно изработени мебели и аксесоари, като най-точното определение за тях е „произведения на изкуството”.  Зародил се в Италия през 16-17 век в градовете Рим, Венеция и Флоренция, разпрострял се в голяма част от Европа през 17 и началото на 18 век, той и до днес продължава да очарова с богата орнаментика, изящна линия и майсторска изработка.

Домът в бароков стил, който ви представяме е апартамент от 120кв.м. с четири просторни стаи. Единсвеното преустройство, което се е наложило е било приобщаването на два г-образни коридора и малък килер в съседство с първата стая.  Стените са премахнати и е създаден просторен салон в който попадаме директно от входната врата. Барокът изисква просторни и големи помещения, където да може да изпъкне красотата на богатия интериор, съответна атмосфера и фон.

 

Създадени са няколко къта, разграничени един от друг чрез богатата орнаментика по стените. Два от тях са изградени на фона на огромни дървени рамки, облепена от вътре с тапети с флорални мотиви в перфектна, симетрична композиция. Използвани са типичните за стила мебели изработени от качествено дърво с богата дърворезба  по краката на масичките и облегалките на столовите с вълнообразна и сложна линия, която намира продължение по стените, копринени тапицерии с флорарни мотиви, пищен полилей и няколко двойки осветителни тела подчертаващи огледала и картини с пищни, позлатени рамки.

 Златото заема специално място в бароковия стил , то е навсякъде – по стените, мебелите, картините. Позлатени са свещниците, часовниците, приборите,покривките са избродирани със златни конци.

 

Прозорците са обрамчени с богато надиплени завеси, прихванати на места с пищни пискюли,  обстановката е дообогатена със статуетки и вази.

 

Просторен коридор с огромно огледало и картини обрамчини с инкрустирани златни рамки ни отвежда в кухнята, банята, спалнята и детската стая разположени по дължината му.

 

Банята – едно истинско бижу, изработена  с помощта на богатото многообразие което предлага съвременния пазар, но запазила романтичния и пищен привкус на бороковия стил чрез копринените и дантелени волани и цветя отрупали килимчетата и възглавничките, ръчно рисуваните мивки, античните  статуетки и аксесоари.

При оформянето на кухнята е отделено особено внимание на материалите от които е изпълнена – масивно дърво за кухненските шкафове правени по поръчка, мрамор  за плотовете и двойната мивка, мозайка при изпълнението на двата фриза.

      Атмосферата се дообогатява с рисуваните стени, старинния порцелан, арковидните ниши, позлатените кантове, богатите драперии на пердетата и възглавничките на столовете. Пространството допълнително се разширява и обтяга от светлите тонове и диагонално разположенити плочки по цокъла на стената и пода.

В бароковия стил се отделя особено внимание на спалнята – тя трябва да е пищна и луксозна. Леглото с пищна покривка заема централно място, а един от задължителните атрибути е тоалетна масичка с голямо огледало и стола на който се сядя,в случея античен стол от 18 век с рисуван портрет върху облегалката. Златистата метална спалня е централно разположена пред дървената рамка запълнена с ванилови тапети, който домакинята ни сменя няколко пъти годишно. При ваниловите тапети се сваля само горния слой, като основата се запазва гладка, което позволява многократната им подмяна,  а с това и промяна в интериора. 

При декорирането на стаята на двете им дъщери, домакините ни са се спрели на нежната розова гама.

     

 За да се засили чувството за обич и закрила таванът също е облепен с тапети с нежни флорални мотиви. Тук също е заложено на симетрията – създали са два абсолютно еднакви къта, отрупани с финни, нежни тъкани, дантели и цветя. Големият бял гардероб, заемащ почти цялата стена е превърнат в красиво цветно пано, изпълнен с ръчно рисуваните цветя.

Интериорът в бароков стил е лукс и великолепие, истинска наслада и съвършенно майсторство.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име