Аргирантемата е храстовидно растение, което по време на цъфтеж е обсипано с безброй приличащи на маргаритки съцветия-кошнички с големина около 5 cm в диаметър. Съдържат два вида цветове – езичести, разположени по периферията, които са плодни и дават семена. Те са оцветени в бяло, розово или жълто. Цветчетата започват да цъфтят в началото на юли и цъфтежът продължава до първите слани.

На Канарските острови и о-в Мадейра, където е родината на аргирантемата, е топло през цялата година, без високи температури, поради непрекъснато полъхващия бриз от морето. В условия с мек климат, тя расте на открито през цялата година и цъфти почти целогодишно. За съжаление не понася зимните студове при нашите условия, но затова пък се развива прекрасно в слънчевите вътрешни дворчета, в светли помещения или на балкона. В светла, слънчева стая или стъклена оранжерия цъфти целогодишно. В градините се отглежда като обилно цъфтящо от пролетта до есента едногодишно храстче.

Грижи

  • Аргирантемата се развива най-добре и цъфти обилно на слънце (не по-малко от 3-4 часа дневно). Ако я отглеждате вкъщи, трябва да й изберете слънчево място, например южен прозорец, а през лятото се чувства по-добре на слънчево местенце на открито.
  • Поливането през вегетацията е обилно. Почвата не бива да пресъхва нито ден, нито пък да подгизва. Осигурите навреме голяма саксия, защото в противен случай, когато настъпят жегите, въпреки че сутринта сте полели добре цветето си, вечерта то ще ви посрещне клюмнало и умряло от жажда.

  • По принцип е многогодишно растение и като такава най-често се отглежда в съдове. Аз я отглеждам вече няколко години в градината и там расте и цъфти разкошно, но преди сланите трябва да се направи доста силна резитба (за пестене на място и да не се налага често поливане), след което се изважда с кореновата буца и през зимата се съхранява в помещение. За съжаление точно по това време храстът е обсипан в цветове. Издържа без никакво отопление, в светла стая, с редки оскъдни поливания. Листата се запазват зелени.
  • През лятото растението се подхранва умерено – веднъж на месец, с универсални комплексни торове. Обилното подхранване провокира растеж на повече листна маса и отслабва цъфтежа. Аргирантемата реагира по същия начин, ако се пресади в много хранителен субстрат. През зимата не се подхранва.

  • През вегетацията се отстраняват редовно прецъфтелите цветчета, за да се удължи цъфтежа и се прищипват връхчетата на леторастите, за по-добро разклоняване.
  • Пресажда се през пролетта в добре дрениран субстрат – торфена почва или смес от градинска почва, кори и компост.

Размножаване – със семена и резници.

Размножаването с връхни резници се извършва през всички сезони, с изключение на зимата. Резниците са с дължина – 6-7 cm и се вкореняват при температура 14-18 градуса. Младите растения се прищипват за стимулиране развитието на страничните разклонения.

Сортове

Все още често на пазара можете да срещнете аргирантемата да се продава със старото си латинско име – Chrysanthemum frutescens. По-рано представителите на този род били причислявани към рода на хризантемите, а по-късно са отделени в отделен род, в който са описани около 23-24 вида. Като декоративно растение се отглежда над 200 години. През това време селекционерите са създали многобройни сортове с прости и кичести цветове и различни багри – жълти, розови, бели.

Dana” – Съцветията са с бели езичести цветове и жълт център. Височина 30 cm.

Flamingo” – Езичестите цветчета са в нежна розова окраска. Дължината на леторастите е около 50 cm.

Sweety” – Листата са яркозелени, езичните цветове – нежнорозови, а около диска с жълти тръбести цветове е оформен бял пръстен.

“Jamaica Primrose” – с прости жълти цветове

“Vancouver” – с розови кичести съцветия.

“Atlantis” – с бели съцветия и сребристи листа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име