Скалните кътове са пъстър, динамичен и жив градински елемент, който по един уникален начин комбинира в себе си красотата на ландшафта (терена) и тази на растенията. Скалните кътове са използвани в градините от векове, но за градския човек, живеещ в лишен от градина апартамент, те остават непостижима перспектива. За огромна радост съществува възможност за създаване на компактни и изключително красиви скални кътове на балкона. Могат да се прилагат различни подходи, което прави всеки балконски алпинеум уникален и неповторим. Разнообразието от варианти, на които можем да се спрем позволяват да се сдобием с алпинеум, независимо от своите финансови възможности и налично пространство. За тези, които не искат да харчат много е подходящо създаването на скален кът в голяма саксия, сандъче или каче, докато тези, които имат повече пространство и не се притесняват от разходите, могат да създадат истинско скално украшение на своя балкон, използвайки за украса камъни и по-голямо количество почва.

Основното изискване при създаването на скален кът на балкона е той да бъде лек, да не пропуска вода, и да се вписва добре в пространството. Тези изисквания са много важни, за да имаме освен красив, но и безопасен за сградата скален кът. За тази цел тук се използват много леки (като тегло) почвени субстрати. Дренажите се изграждат от леки полимерни материали или пемза. Истински камъни се използват възможно най-малко и с колкото се може по-малко тегло. Когато скалният кът заема по-значителна част от балкона, задължително се използват високотехнологични изолационни материали, които предпазват от протичане на вода и задържане на постоянна влага в конструкцията на сградата.

Създаването на алпинеум в сандъче е лесно и абсолютно неангажиращо, но поради малките размери на съда обикновено растителността много бързо покрива камъните и цялата почвена повърхност, създавайки и еднообразна и не особено въздействаща картина. Създаването на алпинеум в голям съд е по-добрия вариант, защото може да се намери по-правилна пропорция между повърхността, която ще заемат използваните като украса камъни и чакъл и растителността. Много подходящи са плитки, но с голяма повърхност кашпи, които могат да бъдат прикрити отстрани с камъни, създавайки впечатление, че алпинеумът е изграден директно върху пода на балкона. Развилата се растителност допълнително ще засили този ефект, като му придаде цялото очарование, което притежават истинските алпинеуми.

Големите алпинеуми могат да бъдат изградени по различни начини в зависимост от големината и конфигурацията на балкона, изложението и средствата, които сме отделили за тази цел. Най-често срещания вариант е създаването на дървен контейнер с по-големи размери (1-1,5 х 1 – 1,5 м). Тези контейнери се украсяват с камъни и чакъл, придавайки алпийски облик на тяхната повърхност.  Ако те имат по-малка височина може периферията им да бъде украсена с камъни, така че да се създаде максимално автентичен вид. При украса на периферията не се натрупва цяла купчина камъни, а камъните се поставят върху подложка от стиропор. За още по-голямо олекотяване вместо истински камъни може да се използват каменни плочи с грапава повърхност. Има възможност да се изграждат големи или средно големи алпинеуми директно върху повърхността на балкона.

Най-често се прави нисък борд – 15-20 см, най-добре от един ред камъни, но може от тухли или с дърво. Площта отделена за алпинеума се изолира със застлано каучуково платно или полиетиленово фолио, поставено на няколко ката, върху което се наслагва дренажа и почвения субстрат. Повърхността се украсява с камъни и чакъл и се засаждат растенията. В чист вид този подход е подходящ за по-големи балкони, но някои вариации с голям успех могат да се използват и на балкони със стандартни размери. Един от най-интересните и често прилагани варианти е направата на алпинеум директно върху пода на балкона с ширина 30-50см, но по цялата ширина на балкона. В този случай стената зад алпинеума също се оформя като алпинеум. Най-често в горната част на стената се закрепват саксии, в които се засаждат жизнени каскадни видове, които да я покрият и да ѝ придадат зелен вид, без да са твърде ярки и пъстри.

Долната половина от стената се облицова с каменни плочи с неравен релеф, а на отделни места между тях се закрепват саксии с жизнени каскадни алпийски растения, които да запълнят фугите между плочите и да придадат ефект на вертикален алпинеум. Растителността върху стената и тази в алпинеума, намиращ се под нея се свързват, създавайки една обща картина, която е много внушителна без в същото време да заема излишно пространство.

На балконския алпинеум могат да се използват много и различни растения. На добре огретите места най-често се използват различни сукуленти, включително и топлолюбиви, докато на сянка се предпочитат видовете от семейство геснериеви (стайна теменужка, стрептокарпус, глоксиния, ахименес и други), горските кактуси, някои видове сенколюбиви красули, могат да се използват различни представители на бромелиевите, много градински растения, като седуми, семпервивуми, бергения (зелче) и много други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име