Кирил Жуглев е на мнение, че това е добро решение. Той е кмет на с. Ковачевица, което след Търновската крепост е може би най-популярното място у нас със самобитната си каменна архитектура. В работата си Кирил, братята му и екипът от приятели използват само камък, дърво, пирони и кал. С тези материали са възстановени повечето средновековни къщи на Ковачевица, заедно със старите каменни дворове и улици. Ако се направи както трябва, калдаръмът се превръща във вечна настилка – убеден е Кирил.

  • Широчината му може да започва от 40 см, а дължината и наклонът му се разгръщат според изискванията ни и даденостите на мястото.

  • Самата настилка е поредица от отделни секции, оформени от странични и напречни тикли. Страничните тикли се поставят когато за основа няма дувар или стена. Те вклещват настилката и не позволяват на камъните да се усукват и разместват встрани. Напречните тикли образуват прагове, които запазват целостта на настилката от многото вода, която ще изтече през годините.

  • Друга особеност на калдаръма е симетричният наклон от двете му страни – превръща настилката в канал и едновременно с това в път, който не може да бъде отнесен от поройни наводнения.

Калдаръмът се прави от ломени камъни с дебелина от 10 до 30 см.  За средата се редят плочи, а в наклонените равнини се набиват прави камъни. След като определим мястото, което ще настиламе, е нужно да определим хоризонталната и вертикалната нивелация.

  1. Хоризонталната нивелация е в двете крайни точки.
  2. Вертикалната е в средата и определя еднаквия наклон на двете равнини към центъра. За да определите наклона, се съобразете с това, че ако настилката е широка 1 м, в средата тя трябва да потъва с 1 см. Ако е широка 4 м, трябва да потъва с 4 см и т.н.

 

Преимущества на калдаръма

  1. Трайност и здравина

Неразрушени пътища и пътеки от римско и предримско време са запазени и до днес.

  1. При направата на калдаръма не се използват продукти на строителната химия.
  2. На фона на строгата съвременна геометрия, калдаръмът създава едно по-раздвижено и пластично внушение.
  3. За разлика от много други настилки във фугите на калдаръма не само е възможно, но и е за препоръчване да се развият треви и цветя, които с корените си допълнително спояват настилката и допълват естетичния й вид.

Може би заради всички тези преимущества още древните гърци дават името му “калос друмос”, което в превод означава “хубав път”.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име