TИКВАТА –арсенал на уникални антиоксиданти

0
1971

Тиквите (Cucurbita) са голям род  с много видове, вариетети и сортове – от малките зелени тиквички за готвене до  едрите бели, сиви, оранжеви или жълтозелено обагрени есенни тикви. Археологически находки в Ю. Америка показват, че стари цивилизации са използвали тиквите 9000 г преди новата ера – за храна и лечение. И днес, тиквите и семките им са елемент от традиционната храна в Мексико. В Европа  тиквите са пренесени от Новия Свят през времето на Великите открития.  През есента и зимата зрелите тикви са неразделна част и от българската трапеза. У нас, хранителните и диетични  им качества са познати отдавна, поради което се отглеждат  и в малката вилна градина, и в дворовете, и в по-големи земеделски стопанства.

Най-популярни са белите (кръгли) тикви, с тънка кора и фина месеста структура (кестенка), оранжевите продълговати тикви,  с прищипната по – средата форма (цигулки), които имат по дебела кора, и жълтите , понякога жълто-зелени и оранжево обагрени, дебелокори тикви (турски). Те имат влакнеста вътрешна структура и семки с тънка корица , а понякога са и без нея ( голи семки).  В редица страни от тиквеното семе се получава високо хранително и диетично тиквено олио. Днес се знае , че тиквата и тиквените семки са арсенал на хранителни и биологично активни вещества и елементи (Таблица).Тя се препоръча при стомашно-чревни, бъбречно-жлъчни, сърдечни, артритни, диабетични и други заболявания. Известно е, че веществата които съдържат тиквите, указват благотворно действие на  секреторната дейност на стомаха, нормализират алкално-киселинното равновесие, усилват сърдечната дейност и укрепват имунната система.По – голяма част от многобройните здравни ефекти на тиквата и тиквените семки върху човешкия организъм, днес се обясняват с новите постижения на експерименталната медицина, физиология и биохимия на храненето и хранителните вещества. Едно от тях е свързано с ролята и действието на антиоксидантите за здравето на човешкия организъм. Установи се, че тиквата и тиквените семки са богати на уникални антиоксиданти, с мощно действие  неутрализиращи и обезвреждащи свободни радикали от всякакъв тип.   Днес, от тиквата са изолирани и проучени над 30 вида каротеноидите, които са най -характерните за нея антиоксиданти. От тях шест- алфа и бета-каротен, ликопен, лутеин и криптоксантин са открити в майчиното мляко и кръвта, което показва важната биологична роля на тези вещества . При това три от тях, алфа и бета-кароти и криптоксантин,  са абсолютно необходими за биосинтезата на витамин А в човешкия организъм.

Освен каротеноидите в тиквата и особено в тиквените семки се съдържат в големи количества и други антиоксиданти като: токофероли, фолати и витамин К, които  проявяват висок антиоксидантен потенциал. Тиквените продукти са богати и на микроелементите селен, желязо, мед, цинк, както и на макроелементите магнезий, калий, фосфор, аминокиселината триптофан и други. Голямото разнообразие и количество на уникални биологично активни вещества прави тиквата ненадминат „природен коктейл”, който се препоръча срещу лошокачествени заболявания на белия дроб, пикочния мехур, дебелото черво, гърдата на жената, простатата на мъжа и др. Освен това, поради съдържанието на фитостероли, особено в тиквените семки, консумацията им понижава количеството на лошия холестерола в кръвта, с което се намалява риска от сърдечни заболявания, а съдържанието на ненаситените мастни киселини и цинка, намаляват процесите на хипертрофията на простата. Няма друг есенен плод в нашата градина с такъв богат  химичен състав и такива уникални здравни свойства, с който природата щедро ни дарява !

Химичен състав на тиква и семки (100 гр.)

Вещества                Тиква      Семки              Вещества        Тиква            Семки

Вода ( гр.)               91,6            6,4                 Витамин-С (мг)     9             2

Енергия, (ккал.)       26               571                              – В1       0,05        0,21

Въглехидрати         6,5            17,8                                 -В2        0,11        0,32

Протеини                 1              24,5                                – В3       0, 6         1,8

Липиди                     0,1             45,9                             – В5        0,3         0,4

Влакнини                 0,5              3,9                               – В6        0,06       0,22

Минерали – мг                                                 Фолат                 16           58

Калий                      340            807                  Витамин  А         0,44         4,3

Фосфор                     44            1174                 Бета-каротен       2,3           –

Магнезий                  12            535                   Алфа-каротен       0,6           –

Калций                      21            43                    Лутеин                 0,3           –

Желязо                     0,8            15                    Витамин Е            1,06       2,2

Цинк                         0,32          7,5                   Общи каротени     7,0         3,1

Мед                           0,10         1,4                    Наситени мастни

Манган                     0,12         3,0                     киселини              0,05       8,7

Селен                         0,3          5,6                    Ненаситени мастни

киселини              0,02      42

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име