Тиквите (Cucurbita) са голям род с много видове, вариетети и сортове – от малките зелени тиквички за готвене до едрите бели, сиви, оранжеви или жълтозелено обагрени есенни тикви. Археологически находки в Ю. Америка показват, че стари цивилизации са използвали тиквите 9000 г преди новата ера – за храна и лечение. И днес, тиквите и семките им са елемент от традиционната храна в Мексико. В Европа тиквите са пренесени от Новия Свят през времето на Великите открития. През есента и зимата зрелите тикви са неразделна част и от българската трапеза. У нас, хранителните и диетични им качества са познати отдавна, поради което се отглеждат и в малката вилна градина, и в дворовете, и в по-големи земеделски стопанства.
Най-популярни са белите (кръгли) тикви, с тънка кора и фина месеста структура (кестенка), оранжевите продълговати тикви, с прищипната по – средата форма (цигулки), които имат по дебела кора, и жълтите , понякога жълто-зелени и оранжево обагрени, дебелокори тикви (турски). Те имат влакнеста вътрешна структура и семки с тънка корица , а понякога са и без нея ( голи семки). В редица страни от тиквеното семе се получава високо хранително и диетично тиквено олио. Днес се знае , че тиквата и тиквените семки са арсенал на хранителни и биологично активни вещества и елементи (Таблица).Тя се препоръча при стомашно-чревни, бъбречно-жлъчни, сърдечни, артритни, диабетични и други заболявания. Известно е, че веществата които съдържат тиквите, указват благотворно действие на секреторната дейност на стомаха, нормализират алкално-киселинното равновесие, усилват сърдечната дейност и укрепват имунната система.По – голяма част от многобройните здравни ефекти на тиквата и тиквените семки върху човешкия организъм, днес се обясняват с новите постижения на експерименталната медицина, физиология и биохимия на храненето и хранителните вещества. Едно от тях е свързано с ролята и действието на антиоксидантите за здравето на човешкия организъм. Установи се, че тиквата и тиквените семки са богати на уникални антиоксиданти, с мощно действие неутрализиращи и обезвреждащи свободни радикали от всякакъв тип. Днес, от тиквата са изолирани и проучени над 30 вида каротеноидите, които са най -характерните за нея антиоксиданти. От тях шест- алфа и бета-каротен, ликопен, лутеин и криптоксантин са открити в майчиното мляко и кръвта, което показва важната биологична роля на тези вещества . При това три от тях, алфа и бета-кароти и криптоксантин, са абсолютно необходими за биосинтезата на витамин А в човешкия организъм.
Освен каротеноидите в тиквата и особено в тиквените семки се съдържат в големи количества и други антиоксиданти като: токофероли, фолати и витамин К, които проявяват висок антиоксидантен потенциал. Тиквените продукти са богати и на микроелементите селен, желязо, мед, цинк, както и на макроелементите магнезий, калий, фосфор, аминокиселината триптофан и други. Голямото разнообразие и количество на уникални биологично активни вещества прави тиквата ненадминат „природен коктейл”, който се препоръча срещу лошокачествени заболявания на белия дроб, пикочния мехур, дебелото черво, гърдата на жената, простатата на мъжа и др. Освен това, поради съдържанието на фитостероли, особено в тиквените семки, консумацията им понижава количеството на лошия холестерола в кръвта, с което се намалява риска от сърдечни заболявания, а съдържанието на ненаситените мастни киселини и цинка, намаляват процесите на хипертрофията на простата. Няма друг есенен плод в нашата градина с такъв богат химичен състав и такива уникални здравни свойства, с който природата щедро ни дарява !
Химичен състав на тиква и семки (100 гр.)
Вещества Тиква Семки Вещества Тиква Семки
Вода ( гр.) 91,6 6,4 Витамин-С (мг) 9 2
Енергия, (ккал.) 26 571 – В1 0,05 0,21
Въглехидрати 6,5 17,8 -В2 0,11 0,32
Протеини 1 24,5 – В3 0, 6 1,8
Липиди 0,1 45,9 – В5 0,3 0,4
Влакнини 0,5 3,9 – В6 0,06 0,22
Минерали – мг Фолат 16 58
Калий 340 807 Витамин А 0,44 4,3
Фосфор 44 1174 Бета-каротен 2,3 –
Магнезий 12 535 Алфа-каротен 0,6 –
Калций 21 43 Лутеин 0,3 –
Желязо 0,8 15 Витамин Е 1,06 2,2
Цинк 0,32 7,5 Общи каротени 7,0 3,1
Мед 0,10 1,4 Наситени мастни
Манган 0,12 3,0 киселини 0,05 8,7
Селен 0,3 5,6 Ненаситени мастни
киселини 0,02 42