В условията на екологично отглеждане, най-ранните сортове пъпеши (Персийски №5, Хибрид 1 и 15, Победител) започват да зреят от втората половина на юли, а по-късните (Пловдивси банан, Видински коравци, Медена роса и др.)- докъм края на лятото и началото на есента. Познатият ни първи признак за зрялост е избистряне на кората и придобиване на характерната за съответния сорт окраска. Вторият характерен признак е, че при леко странично изместване на плодната дръжка тя трябва да се отдели безпроблемно от плода. Пъпешите от сортотип Касаба (Медена роса, Зимни коравци), които имат по-дебела кора и по-твърдо месо, не показват тези признаци, дори и след пълното им узряване. Те се познават по омекването на челото около дръжката, напукването на дъното и усещането на характерния аромат на плода. За да не се повреждат ластуните и оставащите по тях плодове, желателно е беритбата на вече узрелите да става чрез отрязване на дръжката, а не с грубо дърпане. Препоръчително е беритбата на пъпешите да става сутрин, след вдигането на росата, или привечер, по време на масовото плододаване всеки ден или през ден. Знаем че пъпешите лесно се натъртват, затова пренасянето им трябва да става внимателно. Плодовете, които няма да се консумират веднага, да се съхраняват на относително хладно и проветриво място.