Не е задължително есенните листа да се изхвърлят. Тe са жизнено важни за животните, почвата и растенията. Освен това, могат да се ползват и за много полезни задачи в градината.

 Чистене на есенните листа

Листата, по пътеките и алеите, трябва, да бъдат изчистени. Най-добре е да направите това с конвенционални градински инструменти, а не с духалки за листа, защото духалките ще ви лишат от полезни насекоми, таралежи и други малки животни, които са намерили убежище в есените листа.

 В тревата, която се нуждае от светлина листата трябва да се разредят, но не е задължително да се премахват цялостно, защото под листното покритие често се развиват гъбични заболявания. Удобен начин за премахване и разреждане на листата е косачката за трева. Тя нарязва листата, на малки късчета, които като съберете в кошници или ги насипете в компостера, ще изгният  бързо и равномерно.

Друга област, от която трябва да изчистите листата е дворното езеро. Ако листата останат във водата ще изгният и езерцето ще се заблати. Затова, ако до сега не сте го направили – изчистете го, а в края на другото лято, за да си улесните труда, разпънете листна мрежа над езерото.

Изхвърлете есенните листа – но как?

За да изхвърлите листата по екологичен начин, имате следните възможности:

  • Изхвърлете листата върху компоста
  • Поставете кошници с листа в градината
  • Растения с есенни листа – мулч
  • Използвайте листата като зимна защита за чувствителни към замръзване растения
  • Изградете купчини листа за малките животни

Съвет 1: Изхвърлете листата върху компоста

Ако имате компостер може да го покриете с пласт листа но без да прекалявате, защото есенните листа могат да развият големи количества мъртво тегло, особено когато е влажно или мокро. В резултат на това съдържанието в компостера  е компресирано, по-слабо вентилирано и заради ниското ниво на  кислород гниенето се забавя. Освен това листата съдържат много въглерод и малко азот, което също създава отрицателен ефект върху процесите на разлагане.

Важно: При компостиране, избягвайте дъбовите листа! Поради много дългото си време на преобразуване те не са подходящи за компост.

Съвет 2: Запазете насекомите и малките животни

Ако не искате да съхраните градинската еко система не изхвърляйте всички листа от двора си, а изберете тихи ъгълчета, където да ги струпате. Листата са зимното убежище за полезни насекоми, мишки и таралежи. По принцип всеки квадратен метър почва, покрита със слой листа, е плюс за природата в градината.

Съвет 3: Създайте кошници с листа

Така наречените кошници с листа са екологично чиста алтернатива за тези, които нямат купчина компост в градината си. Можете да ги купите готови или да ги направите сами. Важно е те да са с големи мрежести отвори, така че листата да са под добро проветрение. След около година масата в тези кошници ще се превърне в мулч за подобряване на почвата. 

Съвет 4: Падащите листа като защита от замръзване

Есенните листа, нанесени върху храстови или зеленчукови лехи, предпазват кореновите области от замръзване, подобряват структурата на почвата, снабдяват почвата с нови хранителни вещества и служат като зимно убежище за безброй малки животни. Можете да “изхвърлите” листните маси под храсти или в легла с чиста съвест. За много почвопокривки, дървесни растения или трайни насаждения  затоплящият слой на листата е от жизнено значение през зимата. Същото се отнася и за ягодоплодните храсти. Те също се нуждаят от почви, богати на хумус, за да дадат вкусни плодове.
Разнесете листата и върху наторения зеленчуковия пластир, защото азотът подпомага разлагането, затопля почвата и я насища с хранителни вещества.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име