Това е еднофамилна къща със застроена площ 355 кв. м в град Кунео, италианската област Пиемонт, която поразява с пропорции, хармония и скулптурното си внушение.

Авторът й Дуилио Дамилано завършва Политехническия Университет в Торино през 1988, а през 1990 основава собственото си архитектурно ателие Damilanostudio architects. Роден в Кунео, в семейство на скулптори, той от малък развива интереса си към архитектурата, материята и пластичността на отделните предмети.

Според архитектурния критик Брунетто Де Батè, работата на ателието разчупва тотално модела на архитектите от региона Пиемонт, често влизайки в противоречие с тях.

От една страна, с простотата на изчистените форми на къщите, от друга – с динамичните и разчупени решения за комерсиалните и индустриални сгради. Тези две противоположни позиции, обаче, не дестабилизират архитекта. Според Луиджи Престиненца Пулизи, един от най-уважаваните италиански архитектурни критици, всяка една тенденция е развита във взаимодействие с другата, предлагайки три различни интерпретации – символична, скулпторна и емоционална. От голям интерес за ателието Damilanostudio architects, са проектите за еднофамилни къщи, офиси и магазини, както в Италия, така и в чужбина. www.damilanostudio.com

Наречена CASA D, къщата е разположена върху терен с лек плавен наклон. Това е и причината тя да бъде композирана на две нива, свързани чрез мецанин.

Просторни градини, следващи естествения наклон на терена, свързват две външни тераси с различни нива, на които е разположена и СПА зоната, ситуирана в края на терена.

Всекидневната се отваря към градината и външния навес в близост до басейна, посредством широка витрина. През нея виждаме библиотеката. Те е сдвойна височина, която отделя дневните от нощните помещения. Взимайки предвид любовта на клиента към книгите, библиотеката е замислена като център на къщата, интимно пространство за релакс в директен контакт с вода, важен емоционален елемент за цялата композиция.

Каменните стени, обграждащи читалнята, се сливат с останалите помещения, като по този начин се постига цялост и продължителност на пространствата.

Допълнителният прорез над бара внася допълнителна светлина в трапезарията. 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име