Те са опасни не само за домашните любимци, но и за децата. Ако не искате да рискувате, трябва да се справите без следните пет стайни растения.

1. Спатифилум

Спатифилумът  (Spathiphyllum floribundum) е точно толкова опасен, колкото и краасив. Стайното растение, което съдържа отровни, горещи вещества. Контактът със сока може да причини неприятно дразнене на кожата. Ако по някаква причина се изядат растителни части от единичния лист, това води до подуване на лигавиците, спазми и стомашно-чревни оплаквания.

2. Циклама

 Ако имате у дома малки деца или гризачи за домашни любимци , не трябва да допускате цикламите в дома си. Стайната циклама със зашеметяващите си цветове е любимо цвете в много домакинства, но за жалост, тя е съхранила от дивите си предшественици едноименния цикламин и още по-отровия сапонин, в клубена си. 

В допълнение към спазми, диария и повръщане, тези отрови може да причинят тежки нарушения на кръвообращението и дори фатална дихателна парализа.

3. Амарилис

Дори малки количества амарилис могат да доведат до смърт

Амарилисът , известен още като рицарската звезда , впечатлява с големите си екзотични цветя и е особено популярен за подаръци и домашно отглеждане. Но, малко хора знаят, че всички части на растението са отровни. Ако амарилиса, особено луковицата му, се обърка с ядлива и се консумира, ще се появят тежките симптоми на интоксикация. Дори малки количества могат да доведат до смърт. Почти веднага след приема се появяват стомашно-чревни оплаквания, нарушения на мозъчната функция и пълна церебрална парализа.

4. Азалия

Въпреки че азалиите са класифицирани като леко токсични, не трябва да са на място, достъпно за котки и деца

Стайните азалии са сред най-отровните домашни растения. консумацията на един лист или цвят е достатъчна, за да предизвика симптоми на интоксикация. Те се изразяват в повишено слюноотделяне, гадене и стомашно-чревни оплаквания. Освен това се наблюдават сетивни нарушения в крайниците.

5. Каланхое

Това е класическо стайно растение, което е популярен подарък за всякакви умилителни поводи. Но то няма място в домакинствата с животни. Отровните листа са особено опасни за котките. 

Каланхоето съдържа ябълчна и изолимонена киселина, която при котките предизвикват спастични мускулни крампи, повръщане и сърдечно-съдови проблеми

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име