Патиото или стаята на открито, е задължителен елемент за всеки двор. В миналото патиото беше по-скоро рядко срещано, но в съвременните градини то е задължително, като използваните варианти са изключително разнообразни. Това е мястото, от което обикновено се радваме на своята градина, откъдето я показваме на своите гости и най-важното, където прекарваме най-много време в нея. То може да е повече част от градината, а също и почти изцяло свързано с дома.

В зависимост от това как е устроено нашето патио значението на градината за атмосферата в него ще варира от много голямо до нищожно. Изборът на вариант не рядко се гледа само от позицията  на удобството и функционалността, но винаги трябва да се съобразяваме и с естетиката и възможността да се възползваме възможно най-добре от даденостите, които градината ни предоставя. Не на последно място трябва да се съобразим и с това, че патиото е стая на открито. Превръщането му просто в стая ще го лиши от неговото основно преимущество, а именно контактът с градината. Затова винаги трябва да се стремим той да бъде възможно най-голям.

ПОД НАВЕСА

Това е един от любимите варианти у нас. Той е свързан с направата на навес, покрит със стабилен покрив, под който е разположено патиото. Тук обзавеждането може да излезе значително извън ограниченията на градината, като се използват дори тапицирани мебели.

 

Когато кътът за отдих е ситуиран под навес обикновено той има много допълнителни екстри, като камини и барбекюта. Често тук се използват и различни електро уреди. Този тип патио често е комбинирано с нещо като лятна кухня, като изпълнява доста комплексна функция. У нас много често покритото патио се оформя и обзавежда в битов стил, нещо което може да се разглежда като норма, към която не сме длъжни да се придържаме.

Обикновено навесите се правят, така че да са в контакт с къщата, като една от стените й се използва за негов гръб. Препоръчително е този тип патио да има лесна връзка с вътрешните помещения на къщата, поради което обикновено за направата им се избира място близо или до врата.

Когато не можем да изградим навеса за патиото като надстройка на къщата, той може да бъде предвиден като самостоятелен обект в градината. В този случай се съобразяваме с това да има лесен достъп до него от къщата и лесно да осигурим електричество, вода и канализация в случаите, когато желаем да имаме тези удобства тук.

Съвети:

  • Не затваряйте навеса чрез растителност или по друг начин. Идеята на патиото се състои в почивка в градината, нещо от което се отдалечаваме, затваряйки твърде силно навеса със стени или с растения.
  • Използване на специално озеленяване от сандъчета и висящи саксии с цъфтящи видове е често прилаган и много ефектен вариант. Избягвайте големите храсти, засадени точно през лицевата част на патиото.

  • Размера на навеса трябва да е съобразен с това дали ще се използва само като патио или в него ще се извършват и допълнителни дейности.
  • В този вид патио можете безопасно да използвате ел. уреди като радио, телевизор, компютър, хладилник и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име