В близките дни ви предстои да поднесете любимия деликатес на сляпото куче и на полевките.  Луковиците на лалетата заедно с  морковите, целината, картофите и зелето са в най-високата част от топ менюто на този гризачи.

Те са изключително адаптивни животни и затова лесно свикват с изненадите които им подготвяме. Ултразвукът, който ги прогонва в началото с течение на времето се превръща за тях в естествена част от звуковата среда. Всяка година трябва да увеличаваме броя и разнообразието на растенията, които засаждаме специално, за да прогоним тези гризачи, защото свикват и с тях. Към отровните газове, също стават резистентни и затова, когато решим да ги обгазяваме е нужно да натъпчем всички входове и изходи на тунелите им с димки.

Защита при засаждането на луковиците.

При засаждане използвайте рабица под и над луковиците или защитни кутии, които е добре също да покриете с едра рабица

Щайгите и кутиите от метална мрежа са изключително ефективни. Редки са случаите, когато досадниците преминават през горния праг на преградите или прегризват стените. 

 

Стандартната щайга също върши идеална работа както за редово, така и за блоково засаждане. В случая е внедрена и рационализация. Отстрани на щайгата е вързана  градинска тел, която оставя извън почвата. После, като прецъфти и последното цвете е достатъчно леко да разринете с лопата, за да издърпате щайгата от двете страни и прибере луковиците на хладно и проветриво място до следващата есен.

Това се случва много рядко, но все пак, ако ви се случи, ви случи означава, че сте имали задочна среща с много настървени и гладни сляпи кучета. За разлика от полевките, слепите кучета копаят тунелите със зъби и само те са способни да накълцат така пластмасовите щайги. За да не се сблъсквате с този проблем използвайте кутии от гъвкава метална решетка и преминете към по-нататъшните указания за защита

Освен показаното на снимките може да използвате саксии или бирени бутилки с прерязана горна част. При тях защитата е безотказна, но губите естествения тороминерален обмен на почвата. На практика садите лалетата в саксия, която вкопавате в земята и затова трябва да се погрижите за добавките, необходими за саксийните лалета.

Цветя защитават цветя

Това е истинска екологична растителна защита. Тя се изгражда по логиката на смесените култури. Ако заедно с лалетата засадите фритиларии и нарциси може да считате, че в територията на този цветен кът сте защитили лалетата. Тези цветя също са луковични, цъфтят по същото време и ще изглеждат добре в цветните лехи или острови с лалелата.

Нарцисът, макар и привлекателно красив е отровен. Имайте предвид, че това се усеща от гризачите, но не и от децата и кучетата. Затова трябва да сте особено внимателни към градините и саксиите с нарциси.

Декоративният чесън не е толкова ефективен както естествения, на за една цветна градина върши идеална работа.

Фритилапията известна още и като ходжово лале, ухае безпощадно и силно на гнили чушки, примесени със престарял чесън.

Едно цвете не гарантира победата над грезачите, затова щедро разполагайте тези прекрасни цветя на проветриво място, а не във вътрешния двор или патиото на градината, защото мирзмата ще прогони и вас.

Освен на луковичните цветя може да разчитате и на:

Тагетес – Красиво цвете с не особено приятна миризма, което освен, че унищожава нематодите, отблъсква и нашите герои. Но това се случва при условие, че разполагате с тагетес от старите сортове. Новите хибриди, за да са още по декоративни и привлекателни ги направиха кичести и немиришести.

Много от сайтовете ще ви препоръчат Tagetes patula, но трябва да знаете, че някои от хибридите в този сорт също не вършат работа. За  да проверите дали тагетесът излъчва този аромат, ще трябва здраво да  разтъркате листата на цвета. Ако не усетите неприятната миризма значи сте попаднали на тагетес, който няма да изгони слепите кучета и полевките.   Най-сигурно е да си набавите семена от дивия тагетес в селските дворове. И без това времето за набирането им е през есента.

За повече подробности, препоръчваме да се запознаете с неизчерпаемите възможности на това цвете от материала „Тагетесът – санитар на градината“, публикуван в рубриката БИОКУЛТУРА на същия този сайт.

ЧесънОсвен като зеленчук, чесънът е отличен и като растение срещу нашите герои.

Също така си струва да напомним, че чесънът предпазва растенията и от други вредители. Засаден между ягоди и касис, той напълно защитава тези растения от акарите.

Рацин – Ефективно прогонва слепи кучета, полевки, мишки и други гризачи.

Трябва обаче да се внимава с това чудодейното растение, тъй като то е силно отровно за хората. Поглъщането на няколко семена може да се окаже фатално не само за здравето, а и за живота. Ето защо никога не садите това чудо, когато сте с малки деца в градината.

Освен изредените растения, може разчитате на босилек, ментата, мащерката, праза и на лечебния исоп.

Ултразвук

Сляпото куче макар и със слабо зрение има силно развит слух.

Ултразвковите вибрации плашат и смущават подземните гризачи, като те нарушават най-вече храненето си и размножаването си и това в голяма разрежда техния състав и дори ги принуждава да се преместят в съседна територия, което обаче в много случаи усложнява отношенията ви с комшиите. Така че този метод може да ползвате ако наблизо няма съседи с дворове и градини.

Друго изобретение за тормоз на гризачите са бирените бутилки.  Заровете бирени бутилки под ъгъл, така че при полъх на вятъра да свирят.

Този звук също създава ултразвукови вибрации под земята и принуждава гризачите да съобразят храненето и размножаването си единствено в часовете на безветрие.

Градинари от софийското село Вакарел значително са подобрили метода с бирените бутилки. На двайсетина места в градината те са забили еднометрови тънки метални пръчки в земята. Върху тях са похлупили откъм гърлото празни пластмасови бутилки с вместимост от литър и половина до 5 литра. При всяко движение на въздуха бутилките се поклащат, а при силен вятър удрят силно метала, който предава звука в почвата. Според родните градинари този метод върши същата, та дори и по-добра работа от ултразвуковите системи, защото така от няколко години  спасява луковите насаждения.


Заради изключителната адаптивност учените усърдно изследват тези дребни топлокръвни видове, защото те не развиват ракови клетки. Много възможно в близкото бъдеще, в името на човешкото дълголетие и печалбите на фармацевтичните компании да се съчетаем по между си в някой от праговете на генома.

Ако след защита на цветята с цветя, вкопани съдове и звук гризачите не се разкарат, ще се наложи временно да замърсите почвата в двора си с задушливи димки.

В нета е пълно с рецепти как да ги направите сами, но нашият съвет е, ако не сте специалисти да не се занимавате с това. В основата на повечето димки е сярата и затова е много възможно вместо смес за димка да получите барут. Това неминуемо ще ви превърне не само в потърпеш, но и в жертва на гризачите, защото всички димни практики изискват да запалите димката преди да я вмъкнете в хралупата. Използвайте лицензирани, димни патрони по начина описан в указанието. Освен това, както стана дума в началото, впъхвайте димките не в една, а във всички отвори на тунелите, за да унищожите гадините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име