Пролетта е сезона, в който се засаждат повечето градински растения, в това отношение не правят изключение и видовете за вертикално озеленяване. За да ви помогнем при избора на катерливи видове и затова как да ги използвате ви предлагаме няколко идеи и полезни съвети. за целта сме разработили 3D

визуализации на различни решения за вертикално озеленяване на една и съща сграда. Така сами ще можете да сравните ефекта на всяко решение и разликите между тях. В показаните решения са използвани, както различни видове, така и различни техники на оформление и поддържана.

 

Вариант 1  – озеленяване с бръшлян

Бръшлянът  е традиционен лесен за откриване и невзискателен вид. Характерно за него е, че след като покрие определена площ развива плодоносещи клонки, които растат изправени и са доста стабилни.  Тази особеност му дава възможност  да развива значителен собствен обем. Този вид се държи повече като прилепено към стената дървесно растение, отколкото като лиана.

Тази особеност на бръшляна трябва да се взима предвид при неговото използване. Тъй като образуваният от бръшляна обем прикрива идеално формите на сградата под него или силно ги смекчава, той е най-подходящият вид за прикриване на ъгли, на не харесвани от нас корнизи и первази по фасадата и др. За да получите желаният резултат не бива да подрязвате растенията, а само да съкращавате връхчетата тръгнали по стената извън мястото, което желаете да покриете. След като растенията развият собствен обем можете да ги подстригвате подобно на жив плет, за да формирате по изравнена повърхност, без обаче да намалявате обема.

Триделният партеноцисус (дива лоза) е сред най-често използваните за вертикално озеленяване растения.

Вариант 2 – идеалната зелена стена

Този начин на озеленяване на стени е вероятно най-предпочитаният и често прилаган. При него растението покриващо стената се подстригва редовно, за да се получи плътно прилепнала по стената изравнена зеленина. Най-често за тази цел се използват различните видове дива лоза (партеноцисус), тези растения не могат по естествен път да формират качествен собствен обем като бръшляна. При партеноцисуса собствен обем се получава само при неподържани растения, когато най-близо разположените до стената части от растението се задушават и загиват, а живите и нарастващи клонки отиват все по-далече от нея.

За добре подържани зелени стени партеноцисусът е предпочитан, поради по-светлата си листна маса, както и заради промените които настъпват с него през сезоните,

Петделният партеноцисус (дива лоза) е с по-фина и нежна структура от триделният

позволяващи на стената да бъде жива и динамична. Подходящ за добре подържана чрез системни резитби стени е и бръшлянът в този случай той не може да образува изправени клонки, а само гъсто облистена плътно покриваща стената зелена маса.  Ако за това решение използвате бръшлян се спрете на пъстролистните сортове, които ще имат по-свеж и дори топъл ефект.

 

Вариант 3 – решение с вистерия

За разлика от бръшлянът и дивата лоза вистерията има много по-силно изразено степенуване на главните и второстепенните разклонения, което се засилва и от прилаганата при нея резитба. Чрез правилни грижи и резитби още в млада възраст могат да се формират основните разклинения (кордони), които да са разположени по-стената по начина, който желаем.

Най-често вистерията се използва за оформяне на пространството около прозорците или над тях. При показаният вариант е използвана бяла вистерия, която има по-семпъл ефект. тя е оформена като козирка над прозорците на долният етаж, като същевременно леко ги закрива в горната им част. Това ще позволи цветовете да се появят точно пред погледа ни, а през лятото така разположеното растение ще спира много по-добре горещите отвесно падащи обедни лъчи. На показаният вариант с вистериата е озеленен и вторият етаж, но там тя е  използвана по-ограничено, за да се избяга от впечатлението за тотално покриване на фасадата.

Вистерията е най-красиво цъфтящата през пролетта лиана отглеждана у нас.

 

Вариант 4 – конструкция от шнурове

За да се развиват типичните увивни видове се нуждаят от подпора, по която могат да се увиват. Най-евтиният и практичен вариант за подпора са металните или полимерни шнурове с достатъчно голяма здравина и трайност. Когато използваме метални шнурове трябва да знаем, че откритият метал през лятото се нагрява твърде силно, а освен това някой видове избягват контакта с него.  Това налага металните шнурове да са покрити с текстилно или полимерно покритие.

От естетическа гледна точка се препоръчва шнуровете да бъдат или зелени, за да се прикриват добре от растенията, или в ярък цвят който да подчертава присъствието им, там където са останали открити. Опънатите  през определено разстояние шнурове предлагат идеални условия за развитието не само на храстовидни лиани, но и на едногодишни и многогодишни цветя, което е едно огромно предимство за това решение.   От храстовидните лиани най-подходящи са едролистната аристолохия и различните видове актинидии (киви), от тревистите видове много подходящи са видовете ипомия, калистегията (включително дивите видове), многоцветен фасул, кобеята, декоративният хмел (с жълти листа), японски хмел, пасифлората, за по-влажните и хладни места тунбергията и др. при по-ниски стени могат да се използват азарината, декоративният грах, катерливото (жълтото) дамско сърце и др.

 

Съвети на специалиста:

 

  • При първите две решения или друг вариант, при който стъблата не се виждат засаждайте повече растения, за да осигурите по-бърз растеж и по-добра жизненост на  озеленената стена.

  • Видовете като дивата лоза, бръшляна, кампсиса, клематиса и др. са често срещани и могат да се размножават лесно, затова можем да си осигурим посадъчният материал и сами.
  • При избор на сорт по характеристиките на цветовете, например при клематисите, увивните рози, вистерията, кампсиса и др. е за предпочитане да купувате растенията цъфнали, така че да имате ясна представа на какво се спирате. Често поставените на растенията етикети създават илюзия за по-наситен цвят по-едри размери и по -голям брой на цветовете.
  • След първоначалният растеж растенията трябва да се ограничават и да им се позволява по-бавно разрастване встрани, така че едновременно покритата площ да се сгъстява и разширява.
  • Макар предлаганите в градинските центрове растения да са в контейнери и да могат да се засаждат през цялата година е  препоръчително при храстовидните лиани това да става през пролетта. Това ще позволи на растенията до края на лятото да се закрепят възможно най-здраво за стената или предоставената им конструкция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име