В морето от предлагани растения човек  трудно се ориентира какво точно да избере за своята градина. Предлаганите растения често са с различен произход, качества и технологии, по които са произведени. Всичко това има значение за това как ще се климатизира растението към условията на вашата градина и за декоративните му качества. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите правилен избор:

1. Избирайте винаги растения с почвена бала около корените или отглеждани в контейнери. Това ви гарантира много по-голяма вероятност за прихващане. Това правило е абсолютно задължително, когато говорим за иглолистни и вечнозелени видове, които не се прихващат при оголване на кореновата система.

2. Избирайте растения, които са произведени в България. Ако има декоративен разсадник в близост до населеното място, където ще използвате растенията закупете необходимият ви посадъчен материал от там. Често вносните растения изглеждат по-добре, но практиката е доказала, че повечето видове, особено екзотичните, изпитват доста силен стрес при рязката промяна на условията и първите няколко години след засаждането почти не нарастват. Пропадането при вносните растения е много по-вероятно.

 

3. Предпочитайте растения отгледани по стандартната технология. Голяма част от вносните растения и тези произведените в някой разсадници у нас се отглеждат хидропонно – чрез подаване на всички необходими хранителни вещества. Такива растения също се адаптират трудно и има по-голяма вероятност да не се прихванат.

4. Има значение и как са размножавани растенията. Семенно размножените са по-жизнени и при закупуване на вид, който не се цени заради цъфтежа, трябва да се предпочитат. Цъфтящите видове трябва да са вегетативно размножени, защото повечето от тях при семенно размножаване цъфтят след много години. Различните декоративни форми винаги се размножават вегетативно.

5. Едроразмерните растения са много привлекателни за всеки от нас, защото създават бързо декоративен ефект, но те са и много проблемни. Те се прехващат трудно, трябва да се прикрепват много добре през първите няколко години и др. За да сте сигурни, че растенията ви ще се прихванат и ще бъдат жизнени засаждайте колкото се може по-дребни растения. При иглолистните това няма значение, но за широколистните по-малките растения могат да настигнат за 1 – 2 години по-високите от тях с 1 – 2 м., които струват значително по-скъпо.

6. Храстите в болшинството си се предлагат в контейнери и няма нищо специфично. Те са по-адаптивни от дърветата, затова можете да купите и вносни.

7. За живи плетове задължително избирайте стандартни видове, които се предлагат с голи корени и са много по-евтини. Неудобството при тези храсти е свързано с фиксираният срок на засаждане през есента и пролетта, но цената е по-евтина и самото засаждане – по-лесно.

8. Избирайте храсти с повече разклонения. Това показва, че растенията са по-стари и по-бързо ще се развият в градината до желаните размери. Често предлаганите храсти с едно стъбло или с 2 – 3 разклонения са вкоренени от предходната година резници.

9. Палмите, които се предлагат като студоустойчиви за отглеждане на открито всъщност не са издръжливи с изключение на Трахикарпуса и то само в най-топлите райони на южна България и Черноморието. На останалите места се осигурява специална защита като през най-студените дни палмите се отопляват, което е свързано със значителен разход на електричество. Повечето екзотични дървета и храсти, които се предлагат изобщо не са устойчиви към зимните ни условия и могат да се отглеждат само като едногодишни растения или в каче.

10. Непикираният разсад от едногодишни цветя се предлага рядко, но той е по-евтин и се засажда по-лесно със садилно колче и трябва да се предпочита за цветната леха.

Пикираният разсад е по-подходящ за балкона.

11. Предлаганите разсади за едногодишни цветя в много от градинските центрове са вносни. Те са и значително по скъпи. Разсадите предлагани на пазарите са произведени у нас и са много по-адаптивни и жизнени, но за сметка на това често не са гарантирани сортовите качества и крайният ефект. По тази причина купувайте от там само цъфнали растения.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име