Ябълката е едновременно овошка и прекрасна декорация за градината. Тя ни радва както с впечатляващия си цъфтеж, така с богатата реколта. Затова, ако все още нямате ябълка в двора си, помислете дали не си струва да засадите този плод на изкушението и във вашата градина.

Най-често срещаните въпроси:Колко голямо става ябълковото дърво?
В дървесните форми има храсти, вретена, еспалие и стволове, които могат да достигнат и до 10 метра. Затова когато купувате фиданките се информирайте за височината на растежа.  
 

Кое ябълково дърво да засадите в градината? Помислете дали предпочитате стари или нови сортове, който вкус ви харесва и какви изисквания за местоположение позволява вашата градина. Така със сигурност ще намерите подходящата ябълка за вашата градина. Само в Европа растат на  1500 различни сорта ябълки.
 

Какво струва ябълково дърво?                                                                 

Цените започват от около 7 – 8 лв. на фиданка и в зависимост от количествата вървят надолу, а при по-специалните сортове – нагоре. Кога ябълковото дърво е твърде старо? 
Ако ябълковото дърво дава само малки или малко плодове, ако е изгнило или криво, това са признаци на стареене. В някои случаи изрязването на конуса помага, но в други – трябва да се премахне цялото дърво.

 

Сортовете, които остават малки, като храст, вретено и еспалие, живеят средно 25 години. 

Средно големите ябълкови дървета могат да бъдат на възраст между 60 и 80 години, а високите стволове в идеалния случай от 100 до 150 години. 

Засадете ябълка

Най-доброто време за засаждане на ябълкови дървета е между края на октомври и началото на март. В допълнение към дърветата, които вече са стабилни, са подходящи растения на възраст около три години. Когато планирате градината и покупката, се съобразете с факта, че много сортове не могат да се опрашват и следователно се нуждаят от опрашител, т.е. от поне още едно ябълково дърво. Разстоянието между отделните дървета трябва да бъде най-малко три метра.
 

Инструкции за засаждане на ябълковото дърво

 • Почистете почвата от плевели и изкопайте дупка, която да е по-голяма от кореновата туфа. 
 • Отстранете всички повредени корени и разстелете здравите. 
 • Ако почвата е кисела, добавете варовик.
 • Поставете растението с изправено стебло и запълнете дупката с пръст и компост.
 • Разклащайте ствола отново и отново, така че земята да се стича между корените. 
 • При млади и слаби дървета или във ветровити райони е препоръчително да вкопаете  кол и да привържете ябълковото дърво към него с кокосово въже. 
 • Накрая се прави изрязване на растението: съкратете върха и всички странични клони не повече от половината.

Точното място за ябълката

Тези овошки обикновено обичат слънчеви места, но противно на общоприетото схващане, те не обичат силната жега. Следователно се препоръчва изложение на югоизток или югозапад. Някои сортове понасят само определени почви, ветрове и температури. Например, в райони с късна слана, не забравяйте да изберете късно цъфтящ сорт ябълка или просто се доверете на местни сортове ябълки, доказали се в региона.

Съвети за грижа за ябълковото дърво

Ябълките се нуждаят от много вода. Така че в сухо време поливайте редовно: Малките дървета се нуждаят от около 20 литра, а големите – от 40 литра вода на ден. 

Торенето също ще ви е от полза. За предпочитане е през пролетта да торите с рогови стърготини и два пъти годишно с добре изгнил компост.

Защитна зона около дървото

Почистете от плавели земята в радиус от един метър около ствола. Варосайте ствола до височина от 1,5 метра, като може да го защитите и с предпазна решетка. По нататък е задължително да варосвате дърветата през всяки есенен сезон.

 

Ако не използвате специализирани торове, през пролетта покрийте почвата около ствола със слой компост или мулч. Откритите корени, ако има такива и стволът не трябва да влиза в контакт със защитния слой, защото има риск от гниене.  През есента и зимата може да съберете около ствола, паднали есенни листа. Ако ябълковото дърво е на поляна, препоръчително е да я косите редовно.

Плодородие

Повечето ябълкови дървета цъфтят през април и май. Разликите могат да възникнат от сорта, местоположението, както и отклоненията от климата и времето. При реколти с особено интензивни цветове, трябва да отрежете някои от тях. Така ще получите по-силни и по-големи ябълки по време на прибиране на реколтата, което в зависимост от сорта варира между август и октомври.

Няколко са нещата, с които трябва да се съобразите, когато съхранявате ябълките:

 • Ако берете реколтата в горещите дни, трябва да оставите ябълките да се охладят за една нощ. 
 • Съхранявайте само неповредени плодове на тънки и свободни слоеве. Дървените щайги са особено подходящи. 
 • Мазетата и избите за прекрасен терен за съхранение на ябълките особено ако са с типичната за тези места влага и поддържат температура от около 7 градуса.  
 •  По време на съхранението проверявайте ябълките за гниещи или болни екземпляри и ги отстранявайте незабавно.

Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Ябълките са изключително здравословни. Тяхната киселина разтваря пикочната киселина и по този начин действа срещу ревматизма и подаграта. Доказано е, че ябълките предпазват от сърдечно-съдови заболявания.  Диетичните фибри регулират храносмилането, докато богатите пектини понижават холестерола и прочистват организма от токсичните вещества. Предупреждение: Много хора белят ябълките без да знаят, че кората е най-богата на полезни вещества

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име