След като Юда предава Христос се обесва сред цветовете на това дърво.    Затова се нарича така – Юдово дърво. 

През пролетните месеци ще познаете юдовото дърво по ярко розовите цветове, които го обгръщат като пухкав облак от захарен памук. По-късно се появяват и сърцевидните листа, които подсилват нежното излъчване на дървото. След няколко седмици нежните цветове биват заместени от интересните шушулковидни плодове, които прибавят нотка на чаровност към вида на дървото. Стъблото често се раклонява ниско над земята, като се  извива в причудливи форми. Мекотата на формите и малкия размер на юдовото дърво го превръщат в идеално растение за трайното озеленяване на градина с неголеми размери.

Макар и да произхожда от Южна Европа и Азия, в последните 20 – 25 години Юдовото дърво намери добро местообитание и в България. Въпреки своята крехкост, веднъж ‘прихване’ ли се, растението става изключително устойчиво и ще облагородява градината ви години наред. Най-критична е първата година от засаждането, но при правилни грижи юдовото дърво се адаптира без особени проблеми към условията, които предлага вашият двор.

Започнете с избор на мястото, където да засадите дървото. Най-подходящо е да разположите юдовото дърво в тази част от двора, която е огряна целодневно от слънцето. За обилен цъфтеж са необходими много слънчева топлина и светлина през цялата година. Мястото трябва да е и достатъчно просторно – дървото достига около 10 м височина и около 8 м диаметър.

Почвата е друг важен фактор. Тя трябва да е добре дренирана – ако не е, тогава добавете пясък и го размесете добре с почвената смес.

Изкопайте дупка със същата дълбочина и около 2-3 пъти по-голяма широчина от тази на контейнера, в който е засадено младото дръвче, което можете да откриете в разсадниците. Ако е необходимо коригирайте дълбочината като махнете или добавите малко пръст така, че след като поставите дървото в дупката, то да е на същото ниво, на което е било и в контейнера. Запълнете дупката около дървото с останалата почвена смес. Покрийте отгоре с мулч в диаметър около 1 метър и дебелина на слоя около 10 см като пазете стъблото чисто. Мулчирането ще допринесе за задържане на влагата в почвата, а освен това ще задържи бурените далеч от дървото.   При мулчирането издигнете леко нивото на мулча в периферията, формирайки пръстен. Този пръстен има за цел да задържи водата при поливане.

След засаждането, поливайте всекидневно младото юдово дърво, като запълвате с вода пръстена от мулч около стъблото. През втората и третата седмица разредете поливанията през ден, а след третата – поливайте веднъж седмично до есента. Преди всяко поливане проверавайте влажността на почвата и поливайте със съответното количество вода – така, че почвата да е влажна, но не подгизнала.

След това първоначално обгрижване, стабилизирането на дървото и адаптирането му към условията на вашата градина не би трябвало да представлява проблем.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име