Шибоят е единственото от пролетните цъфтящи цветя, което може да се сравни по красотата и яркостта си с лалетата и нарцисите.

Като културно растение е познат от 1570 година. Принадлежи към семейство Кръстоцветни и е в близка родствена връзка с много вкусни зеленчуци, като ряпа, зеле, алабаш, хрян, карфиол и рукула.

Името шибой е с турски произход и буквално означава „нощен (šab) аромат (būj)“, а латинското име е с древногръцки корен „eryomai” – помагам, понеже от древни времена растението се използва като билка.

Цветовете на шибоя съдържат етерично масло, кардиотонични гликозиди, флавони, ферменти, масла, които действат сърдечноукрепващо, слабително и повлияват благоприятно възпалителните заболявания на черния дроб. Най-подчертано е действието на билката по отношение на сърдечната дейност – усилва сърдечните съкращения и забавя честотата на сърдечния ритъм, подобно на сърдечните гликозиди.

Прилага се при лека степен на хронична сърдечна слабост, запек и хронично възпаление на черния дроб.

Рецепта: 1 супена лъжица сухи, ситно нарязани цветове се запарват с 500 ml вряща вода и запарката престоява 1 час. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти на ден.

Грижи

  • За доброто си развитие и обилен цъфтеж се нуждае от слънчево до полусенчесто изложение.
  • Почвата трябва да е богата, отцедлива, неутрална или леко алкална. За отглеждане в саксии и сандъчета се подготвя смес от оборски тор, листовка, чимовка и пясък, в съотношение 2:1:1:3.
  • Шибоите са сухоустойчиви цветя и не понасят преполиване. В периода на израстване субстратът се поддържа равномерно влажен.
  • За по-добро развитие и цъфтеж, цветето се подхранва през 14 дни с торове за цъфтящи растения. Много добре се отразява и органичното торене с прегорял оборски тор.

  • За осигуряване на продължителен цъфтеж редовно се отстраняват прецъфтелите цветове.
  • Студоустойчив вид е и зимува на открито, но сандъчетата и саксиите се нуждаят от зимно укритие. През есента старите стъбла се изрязват високо и туфата се покрива със слама, борови клонки, стръкове от изрязани хризантеми или друг подходящ материал.

Размножаване.

Шибоят се размножава от семена. В зависимост от избраното време за цъфтеж, те се засяват 70-80 дни преди това, в парник. Не се препоръчва да се пикират, а само се проскубват, защото кореновата им система е осева и много трудно се хващат след разсаждане. Най-сигурно е разсадът да се направи в саксийки с по 3-4 семена и да се засади на желаното място, с всичката пръст около корените, без да се наруши целостта им. Купените готови или отгледани самостоятелно млади растения се засаждат на разстояние 15-20 cm едно от друго.

Семената се засяват през лятото – юни, юли, най-добре директно. Ако разсадът е отгледан в саксийки, засаждането на постоянно място става през есента. Цъфтежът е през февруари-март следващата година. В градините растението масово се самозасява.

Шибоят се размножава и чрез разделяне на туфата през лятото.

Предупреждение: Семената на шибоя съдържат отровни гликозиди.

Болести и неприятели

  • Бялата ръжда, чийто причинител е гъбата Albugo Candida поразява всички представители на семейство кръстоцветни и деформира листата и младите им леторасти. За профилактика се избягва преполиването, мокренето на растенията и не се прекалява с азотните торове. Поразените растения се унищожават, а здравите се пръскат профилактично с отвара от хвощ.
  • Прекаленото поливане може да доведе и до друго гъбно заболяване – кореново гниене.
  • Напада се от листни въшки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име